Συνέντευξη του ΑΝΔΡΕΑ ΛΟΒΕΡΔΟΥ για όλα τα καυτά ζητήματα της επικαιρότητας λίγες ημέρες πριν από τις εκλογές
«Η κυβέρνηση άδραξε την ευκαιρία της πανδημίας και κάλυψε σαν σεντόνι όλες τις αδυναμίες, όλα τα λάθη και όλες τις παραλείψεις της»
Συνέντευξη στην Μαρία Καραουλάνη
Ο Ανδρέας Λοβέρδος συμπληρώνει φέτος 23 χρόνια κοινοβουλευτικής παρουσίας, καθώς για πρώτη φορά εκλέχθηκε στις εκλογές του Απριλίου του 2000. Κι αν οι πρώτη του παρουσία σε κυβερνητικό θώκο ήταν πιο χαλαρή ως υφυπουργός Εξωτερικών στην κυβέρνηση Κώστα Σημίτη (2002-2004), η συνέχεια ήταν όντως πολύ δύσκολη.
Στην κυβέρνηση Παπανδρέου ανέλαβε το καυτό υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης (2009-2010), όπου λόγω του πρώτου μνημονίου έλαβε δύσκολες αποφάσεις, ενώ παράλληλα τα ταμεία των ασφαλιστικών οργανισμών ήταν άδεια. Είναι χαρακτηριστικό ότι την πρώτη ημέρα που ανέλαβε το υπουργείο στις αρχές Οκτωβρίου του 2009, οι διοικητές των ταμείων τον ενημέρωσαν ότι αδυνατούσαν να πληρώσουν τις συντάξεις Δεκεμβρίου και τα δώρα.
Το 2010 ο Ανδρέας Λοβέρδος ανέλαβε άλλο μία δύσκολη αποστολή, ως υπουργός Υγείας εν μέσω έντονων αντιδράσεων για την εφαρμογή των μνημονιακών μέτρων λιτότητας στο χώρο της υγείας. Ο ίδιος τονίζει ότι επί ημερών του θεσπίστηκαν τρεις εμβληματικές μεταρρυθμίσεις για την εξοικονόμηση πόρων. Ο λόγος για την ηλεκτρονική συνταγογράφηση, για τους ηλεκτρονικούς διαγωνισμούς στην προμήθεια φαρμάκων στα νοσοκομεία, αλλά και την δημιουργία του ΕΟΠΥΥ.
Το 2014 διορίστηκε υπουργός Παιδείας στην κυβέρνηση Σαμαρά, όπου θέσπισε το Κοινωνικό σχολείο, τη δημιουργία Πανεπιστημιακών Τμημάτων με διδασκαλία στην αγγλική γλώσσα για αλλοδαπούς φοιτητές, όπως και τον διορισμό μουσουλμάνων ιεροδιδασκάλων στα μειονοτικά σχολεία της Θράκης.
Στη συνέντευξη που παραχώρησε στην «60+» ο κ. Λοβέρδος αναφέρεται και στις επικείμενες εκλογές, όπως επίσης εκφράζει τον προβληματισμό του και για την δημοσκοπική στασιμότητα του ΠΑΣΟΚ. Φυσικά ασκεί σκληρή κριτική στην κυβέρνηση λέγοντας ότι έφερε νομοσχέδια με βαρύγδουπους τίτλους, που στην ουσία δεν ήταν τίποτα απολύτως.
Αναλυτικά η συνέντευξη του Ανδρέα Λοβέρδου είναι η ακόλουθη:
-Τι σας ανησυχεί περισσότερο στις επερχόμενες εκλογές για το ΠΑΣΟΚ; Με τι ποσοστό θα ήσασταν ικανοποιημένος;
«Τον πήχη για την εκλογική επιτυχία του κόμματος δεν τον βάζω εγώ. Έχοντας διεκδικήσει την προεδρία προσωπικά είχα μιλήσει για υπερδιπλασιασμό των δυνάμεων μας. Όπως φάνηκε στην συνέχεια οι πολιτικές συνθήκες επέτρεπαν αυτόν τον δυναμικό στόχο. Δεν έχει να κάνει μόνο με το γεγονός ότι και οι ιδέες μας και ιστορία μας και το στελεχιακό δυναμικό μας αξίζουν να προτιμηθούν. Ο στόχος αυτός συνδεόταν με το δεδομένο ότι η πατρίδα έχει ανάγκη ισχυρής πατριωτικής και μεταρρυθμιστικής φωνής προερχόμενη από το Κέντρο και την Κεντροαριστερά. Αυτό το κενό οι μόνοι που μπορούν να το καλύψουν είμαστε εμείς. Δεν προτιμήθηκα. Πιστός στις θέσεις και στις αξίες μας συνεχίζω ως Βουλευτής, εκπρόσωπος του ελληνικού λαού στην εθνική αντιπροσωπεία να αγωνίζομαι για την επιτυχία της παράταξης μας. Αγαπώ το ΠΑΣΟΚ και συνδράμω με όλες μου τις δυνάμεις σε κάθε δράση με στόχο πολύ υψηλά ποσοστά».
-Εσείς προσωπικά με ποιο από τα άλλα μεγάλα κόμματα, ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ θα προτιμούσατε συγκυβέρνηση;
«Τις συγκυβερνήσεις δεν τις αποφασίζουν οι προσωπικές μου προτιμήσεις αλλά η λαϊκή βούληση. Σε ό,τι αφορά το χαρακτηρισμό «άλλα μεγάλα κόμματα» δεν θα μπορούσα να συμφωνήσω περισσότερο γιατί πιστεύω ότι το ΠΑΣΟΚ είναι μεγάλο κόμμα. Έχω ξεκαθαρίσει με κάθε τρόπο και σε κάθε μέσο ότι προσωπικά όπου εκπροσωπώ την παράταξη μας δεν θα δεχτώ ποτέ να μας μεταχειριστούν ως κάτι λιγότερο από τη Νέα Δημοκρατία και τον ΣΥΡΙΖΑ. Προφανώς και κατανοώ την διαφορά που υπάρχει στα ποσοστά που καταγράφονται τα τελευταία χρόνια στις εκλογικές αναμετρήσεις αλλά επίσης προφανώς ένα κόμμα δεν κρίνεται ως μικρό ή μεγάλο μόνο από αυτή την επίδοση αλλά και από όλα όσα έχει προσφέρει στη χώρα και τους συμπολίτες μας και απ’ όλα όσα μπορεί να εισφέρει στο μέλλον τους. Σε ό,τι αφορά αυτές τις δύο παραμέτρους είμαι απολύτως πεπεισμένος ότι όλοι οι Έλληνες πολίτες αναγνωρίζουν την συνεισφορά μας ως τη σπουδαιότερη και πιο καθοριστική από όλα τα άλλα κόμματα της μεταπολίτευσης».
-Θεωρείτε ότι έγιναν λάθη από το κόμμα και για αυτό το ΠΑΣΟΚ παραμένει 3η δύναμη; Τι συνέβη και δεν πείστηκε περισσότερος κόσμος να σας στηρίξει – λαμβάνοντας υπόψη τις δημοσκοπήσεις;
«Δυστυχώς η τελευταία δεκαετία καθόρισε με κριτήριο κυρίως τον λαϊκισμό τους πολιτικούς συσχετισμούς. Παρά το γεγονός ότι το ΠΑΣΟΚ σε πολλές και κρίσιμες στιγμές μόνο του σήκωσε το μεγάλο βάρος της κρίσης πλήρωσε το τίμημα της επιλογής που έκανε. Ένα τίμημα που φαίνεται να το πληρώνουμε ακόμη. Ή αλήθεια όμως είναι ότι εμείς στηρίξαμε τη χώρα στα δύσκολα και με πολλαπλές πρωτοβουλίες και επιλογές αψηφήσαμε το πολιτικό κόστος, δεν χαϊδέψαμε αυτιά, δεν φοβηθήκαμε την ανάληψη των ευθυνών με αποτέλεσμα να θεωρηθούμε χρήσιμοι αλλά μέσα σε εισαγωγικά κακοί. Πιστεύω ότι μετά την διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ που ήτανε η παράταξη που καπηλεύτηκε κυρίως το ελληνικό θυμικό και προσπάθησε να σκυλεύσει την παράταξή μας τάζοντας γη και ύδωρ υπάρχει χώρος για να αναδειχθεί αυτό».
Οι κυβερνητικές παραλείψεις
-Ποια βασικά λάθη καταλογίζετε στην κυβέρνηση της Ν.Δ. την 4ετία που λήγει; Δεν στήριξε αρκετά τους πολίτες; Δεν σας καλύπτει η εξωτερική πολιτική της;
«Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας είναι μια όχι καλή κυβέρνηση. Η πανδημία που για πολλούς θεωρείται κακοτυχία για την κυβέρνηση, ήταν κακοτυχία για την κοινωνία. Για την κυβέρνηση αυτή καθαυτή ήταν μια μοναδική ευκαιρία που κάλυψε σαν σεντόνι όλες τις αδυναμίες, όλα τα λάθη και όλες τις παραλείψεις της. Η κυβέρνηση αυτή έφερε κάποιους βαρύγδουπους τίτλους νομοσχεδίων, τα οποίοι θεωρήθηκαν καινοτόμα αλλά τελικά τέσσερα χρόνια μετά διαπιστώνουμε ότι τίποτε στην ουσία δεν άλλαξε. Σε ό,τι αφορά την τον τομέα της εξωτερικής πολιτικής δεν θα μπορούσα να πω ότι δεν με καλύπτει. Είμαι Τομεάρχης Εξωτερικών του ΠΑΣΟΚ, παρακολουθώ τα ζητήματα πολλά χρόνια τώρα, έχω διατελέσει Υφυπουργός Εξωτερικών και μετά λόγου γνώσεως μπορώ να πω ότι σ’ αυτόν τον τομέα η κυβέρνηση τα έχει πάει καλά. Έχει χτίσει συμμαχίες και κινείται μέσα σε πλαίσιο που θα ήτανε μάλλον λαϊκίστικο να ισχυριστώ κάτι διαφορετικό. Αν απεχθάνομαι κάτι στην πολιτική είναι ο λαϊκισμός. Μην περιμένετε λοιπόν κάτι τέτοιο από μένα».
-Και για τον ΣΥΡΙΖΑ, τι έχετε να τους καταλογίσετε;
«Οι θέσεις μου για το ΣΥΡΙΖΑ είναι γνωστές, είναι καταγεγραμμένες και πηγάζουν κατά κύριο λόγο απ’ όλα όσα το κόμμα αυτό δηλώνει και απ’ όλα όσα έπραξε. Είτε είναι στην αντιπολίτευση, είτε είναι στην κυβέρνηση πορεύεται με λαϊκισμό και ανευθυνότητα. Είναι οι πράξεις τους που τους επικαθορίζουν και τους καθιστούν μη προοδευτικούς και ενίοτε επικίνδυνους».
– Πώς θα είναι η επόμενη μέρα στο ΠΑΣΟΚ αν τελικά στις εκλογές πιάσει μονοψήφιο ποσοστό; Θα είναι έντονοι οι εσωτερικοί τριγμοί; Θα το θεωρούσατε προσωπική ευθύνη του Νίκου Ανδρουλάκη;
«Είμαι στρατιώτης της παράταξης και τη στηρίζω με πάθος, με πίστη, με αφοσίωση. Όταν έχω μπροστά μου ένα στόχο είτε προσωπικό είτε γενικότερο, η φύση μου και ο αισιόδοξος χαρακτήρας μου με κάνει να σκέφτομαι μόνο τη νίκη. Ένα μήνα πριν από τις επερχόμενες εθνικές εκλογές ο τελευταίος άνθρωπος που θα μπει σε διαδικασία μεμψιμοιρίας έστω και με την απάντηση σε μία συνέντευξη είμαι εγώ. Παλεύουμε για μεγάλη και δυνατή παράταξη αυτή τη στιγμή. Ποτέ δεν θα εξετάσω προκαταβολικά την πιθανότητα της ήττας. Άλλωστε όπως έλεγε και ο Τσώρτσιλ οφείλουμε «να είμαστε αισιόδοξοι. Δεν έχει χρησιμότητα να είμαστε ο,τιδήποτε άλλο».