27.1 C
Athens
Κυριακή, 16 Ιουνίου, 2024
ΑρχικήΑΡΘΡΑΑυτή είναι η σωστή φορολογική δήλωση
spot_img

Αυτή είναι η σωστή φορολογική δήλωση

-

⦁ Χρήσιμες συμβουλές για να αποφύγετε, παγίδες, λάθη μέσω απαντήσεων στις ερωτήσεις των φορολογούμενων

Της Φιλοθέης Μακριδάκη

Αυτό το Σαββατοκύριακο αποφάσισα να συγκεντρώσω κάποιες απορίες σας και να δώσω τις απαντήσεις. Ας δούμε αρχικά μια κίνηση που θα δημιουργήσει σοβαρό πρόβλημα, προκειμένου να την προλάβουμε.
⦁ Πότε υποβάλλεται το έντυπο Ε3; Έκανα και υπέβαλα την φορολογική μου δήλωση που κάνω μαζί με την γυναίκα μου και ο λογιστής μου είπε ότι πολύ κακός έπραξα χωρίς να τον ρωτήσω και τώρα πρέπει να την αλλάξει. Γιατί; Τι έκανα λάθος;
Καλέ μας αναγνώστη, πολύ ορθή η τοποθέτηση του λογιστή σου. Γιατί; Γιατί δεν έκανες Ε3. Εφόσον υπάρχει υπόχρεος υποβολής Ε3, πρέπει πρώτα να υποβληθεί το Ε3 και μετά το κοινό Ε1 με την σύζυγό σου.
⦁ Ο γιός μου, μου ζήτησε να του κάνω δωρεάν παραχώρηση το σπίτι. Αυτό σημαίνει ότι του χαρίζω και πλέον μπορεί να το πουλήσει και να το κάνει γενικά ότι θέλει;
Όχι φυσικά. Απλά ο γιός θα αναλάβει το τεκμήρια του συγκεκριμένου ακινήτου για τις φορολογικές διαδικασίες και τίποτα περισσότερο. Ούτε να το μεταβιβάσει μπορεί ούτε να το νοικιάσει. Δεν θα χάσετε την κυριότητα του ακινήτου αν του το παραχωρήσετε δωρεάν.
⦁ Θέλω να υποβάλω χωριστά από την γυναίκα μου φορολογική δήλωση τώρα. Για ποιο λόγο δεν μπορώ;
Η επιθυμία αυτή εκφράζεται με ειδική αίτηση στην ΑΑΔΕ στο TAXIS από 1/1 εκάστου έτους έως 28/2 του ιδίου έτους. Κατά συνέπεια αργήσατε. Του χρόνου τώρα!
⦁ Ζω στην Αγγλία από τις 5 Ιανουαρίου του 2022. Είναι υποχρεωτικό να πάω στην εφορία κατοίκων εξωτερικού; Εγώ θέλω να παραμείνω στην ΔΟΥ Χολαργού. Υπάρχει κάποιο πρόβλημα;
Η μεταφορά σας από την τοπική εφορία που ανήκετε στην εφορία κατοίκων εξωτερικού είναι για δικό σας όφελος. (Κοιτάξτε άρθρο μου στην εφημερίδα των συνταξιούχων για τους κατοίκους εξωτερικού)
⦁ Οι φορολογούμενοι με χρεωστικό εκκαθαριστικό σημείωμα πώς έχουν τη δυνατότητα να εξοφλήσουν το φόρο τους φέτος;
Με τους κάτωθι τρόπους: Εφάπαξ έως τέλος Ιουλίου και με έκπτωση 3% ή σε 8 ίσες μηνιαίες δόσεις με την πρώτη δόση να καταβάλλεται έως τέλος Ιουλίου και την τελευταία έως Φεβρουαρίου 2024 ή με πιστωτική κάρτα σε 12 δόσεις ή με ένταξη στην πάγια ρύθμιση σε έως 12 ή έως 24 δόσεις.
⦁ Είμαι φορολογικός κάτοικος αλλοδαπής και εμφανίζεται λανθασμένα η φορολογική μου κατοικία. Πώς θα την διορθώσω;
Μπορείτε να επιλέξετε την ορθή χώρα φορολογικής δήλωσης κατοικίας σας από τη λίστα που εμφανίζεται. Στην περίπτωση αυτή θα πρέπει να ενημερώσετε και το τμήμα Διοικητικής και Μηχανογραφικής Υποστήριξης.
⦁ Δεν συμφωνώ με τα στοιχεία που είναι προσυμπληρωμένα στους κωδικούς των εισοδημάτων. Τι πρέπει να κάνω;
Η προσυμπλήρωση έγινε με βάση τα αρχεία της Υπηρεσίας που προέκυψαν από την επεξεργασία των ηλεκτρονικά υποβληθεισών αποδοχών ή συντάξεων ή αμοιβών από εργοδότες και φορείς βάσει των Α.1101/2019 και Α.1275/2021, όπως ισχύουν. Αν δεν συμφωνείτε θα πρέπει να επικοινωνήσετε με τον εργοδότη, ή τον φορέα και σε περίπτωση λανθασμένης υποβολής, θα πρέπει ο εργοδότης, ή ο φορέας να υποβάλει ηλεκτρονικά εκ νέου το αρχείο με τα σωστά στοιχεία βεβαίωσης. Στην περίπτωση που ο εργοδότης υποβάλλει εκ νέου αρχείο βεβαιώσεων θα προσυμπληρωθούν τα νέα στοιχεία.
⦁ Έχω εισπράξει βάσει δικαστικής απόφασης εισοδήματα που αφορούν προηγούμενα έτη και τόκους. Πώς θα τα δηλώσω;
Τα εισοδήματα των προηγούμενων ετών θα δηλωθούν με τροποποιητική δήλωση στην αρμόδια ΔΟΥ στα έτη που αφορούν. Οι τόκοι θα δηλωθούν στο έτος που εισπράχθηκαν στους αντίστοιχους κωδικούς του πίνακα 4Δ1.

⦁ Έχω εισπράξει αναδρομικά συντάξεων. Πώς θα τα δηλώσω;
Από το φορολογικό έτος 2015 και εφεξής οι δηλώσεις αναδρομικών υποβάλλονται ηλεκτρονικά επιλέγοντας το αντίστοιχο έτος υποβολής δήλωσης, π.χ. για το φορολογικό έτος 2017 θα επιλέξετε ως έτος υποβολής δήλωσης το έτος 2018. Στην συνέχεια επιλέγετε Τροποποιητική δήλωση και Δήλωση Αναδρομικών Ε1. Αφού εμφανιστούν οι κωδικοί συμπληρωμένοι με τα νέα ποσά υποβάλετε οριστικά την δήλωση (εμπρόθεσμα μέχρι 31/12/2023). Τα αναδρομικά των προηγούμενων ετών, θα δηλωθούν με τροποποιητική δήλωση στην αρμόδια ΔΟΥ στα έτη που αφορούν.
⦁ Φορολογούμαι στα τεκμήρια, τι θα πρέπει να προσέξω; Και πως μπορώ να τα καλύψω νόμιμα και να μην πληρώσω άδικο φόρο;
Για να δούμε τώρα κάποιους εύκολους και έξυπνους τρόπους για να καλύψετε τα τεκμήριά σας. Να γνωρίζεται ότι θα πρέπει να καλύψετε τη διαφορά που προκύπτει, δηλώνοντας στη φορολογική σας δήλωση τα ποσά τα οποία θα σας αναφέρω παρακάτω, τα οποία φυσικά θα πρέπει πραγματικά να έχουν εισπραχθεί και για τα οποία εσείς θα φέρετε κατόπιν της δήλωσής τους το βάρος της απόδειξής τους. Αρχικά είναι τα πραγματικά εισοδήματα τα οποία αποκτήθηκαν στο οικείο έτος, στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό, και τα οποία απαλλάσσονται από τον φόρο ή φορολογούνται με ειδικό τρόπο. Τέτοια εισοδήματα αποτελούν η αποζημίωση λόγω απόλυσης από την εργασία, τα κέρδη από αμοιβαία κεφάλαια, οι τόκοι από έντοκα γραμμάτια και ομόλογα του ελληνικού Δημοσίου, οι τόκοι από καταθέσεις στις τράπεζες, και άλλα παρόμοια. Επίσης, χρηματικά ποσά που δεν θεωρούνται εισόδημα όπως το εφάπαξ λόγω συνταξιοδότησης, μια αποζημίωση από ασφαλιστική εταιρεία και συναφή. Φυσικά και μπορούν να καλύψουν τεκμήρια χρηματικά ποσά που προέρχονται από τη διάθεση περιουσιακών στοιχείων όπως από πώληση ακινήτων, αυτοκινήτων, κινητών πραγμάτων και ομοίων. Καθώς επίσης και χρηματικά ποσά συναλλάγματος που εισήγαγε στην Ελλάδα ο φορολογούμενος, εφόσον δικαιολογείται η απόκτηση αυτών στην αλλοδαπή. Μην ξεχνάμε τυχόν δάνεια τα οποία έχουν ληφθεί κατά το οικείο έτος.
Καθώς επίσης μια σημαντική βοήθεια δίδεται από τις δωρεές και τις γονικές παροχές χρημάτων, για τις οποίες η οικεία φορολογική δήλωση έχει υποβληθεί μέχρι 31/12/2022.
Και ο ποιο συνήθης τρόπος είναι η ανάλωση κεφαλαίου , ο τρόπος δηλαδή με τον οποίο επικαλούμαστε εισοδήματα προηγούμενων ετών για να καλύψουμε τεκμήρια του τώρα.
Και να γνωρίζεται ότι μπορεί να γίνει επίκληση ανάλωσης κεφαλαίου οσωνδήποτε προηγούμενων ετών χωρίς περιορισμό.

⦁ Η Φιλοθέη Μακριδάκη είναι Αρθρογράφος – Α΄ Τάξης Φοροτεχνικός -Φορολογικός Σύμβουλος Επιχειρήσεων & Ιδιωτών -Ιδιοκτήτρια Λογιστικού Φοροτεχνικού Γραφείου – Υποψήφια Δημοτική Σύμβουλος με την Συμμαχία Δημιουργίας για τον Δήμο Ζωγράφου

spot_img
spot_img
spot_img