27.5 C
Athens
Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΚΕΝΤΡΙΚΗ2Αυξημένες παροχές ετοιμάζει η κυβέρνηση
spot_img

Αυξημένες παροχές ετοιμάζει η κυβέρνηση

-

  • Τι σημαίνει το τέλος του καθεστώτος ενισχυμένης εποπτείας και πόσο ελεύθερα είναι τα χέρια της κυβέρνησης για συνεχόμενα μέτρα στήριξης

 

Την προηγούμενη εβδομάδα η «60+» στο πρωτοσέλιδο της ανέφερε ότι λόγω και της πίεσης που νιώθει η κυβέρνηση από τις καταγγελίες για το Νίκο Ανδρουλάκη θα φέρουν αύξηση των παροχών. Και σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες από τις συσκέψεις που διεξάγονται στο Μαξίμου οι παροχές θα είναι αυξημένες. Απλά θα περιμένουν μέχρι την τελευταία στιγμή για να μετρήσουν και τα έσοδα του Αυγούστου, ώστε να προστεθούν και νέες παρεμβάσεις.

Μέχρι στιγμής θα πρέπει να θεωρούνται «κλειδωμένες» κάποιες συγκεκριμένες παρεμβάσεις, οι οποίες δεν αλλάζουν. Απλά κάποια θα ανακοινωθούν λίγο πριν από την ΔΕΘ και κάποια μετά.

Στο πρώτο πακέτο, οι πολίτες μπορούν να περιμένουν:

  •  νέα επιταγή ακρίβειας διότι ο πληθωρισμός αν και μειώθηκε στο 11,6% τον Ιούλιο, παραμένει εφιάλτης.
  •  νέο κύκλο Fuel Pass για το τελευταίο τρίμηνο του έτους, εκτός κι αν οι τιμές των καυσίμων κάνουν ελεύθερη πτώση (93 δολάρια το βαρέλι χθες αλλά η μέση τιμή της αμόλυβδης παραμένει άνω των 2 ευρώ)
  • αναδρομικά στους συνταξιούχους που δικαιώθηκαν με την απόφαση του ΣτΕ για τις περικοπές σε επικουρικές και δώρα για το επίμαχο 11μηνο Ιουνίου 2015-Μαϊου 2016 και
  •  κάλυψη με όποιο δημοσιονομικό κόστος του μεγαλύτερου μέρους των επιβαρύνσεων στους λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας από το άλμα των τιμών του φυσικού αερίου.

Για το 2023 ακολουθούν:

  • κατάργηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης για όλους, με την απαλλαγή από τη μνημονιακή βάσανο τόσο των δημοσίων υπαλλήλων όσο και των συνταξιούχων δημοσίου και ιδιωτικού τομέα
  • αύξηση των συντάξεων για όσους δεν έχουν προσωπική διαφορά κατά τουλάχιστον 6%
  • νέα αύξηση του κατώτατου μισθού σε τουλάχιστον 751 ευρώ
  • «λίφτινγκ» στο τέλος επιτηδεύματος το οποίο παρά τα όσα έχουν ακουστεί δεν προκύπτει να καταργείται ή να μειώνεται οριζόντια για το επόμενο έτος.

 

Ελεύθερα χέρια

Την ίδια ώρα στην κυβέρνηση νιώθουν ακόμη καλύτερα, καθώς από σήμερα 20 Αυγούστου τελειώνει οριστικά η περιπέτεια της χώρας με τα μνημόνια και την μεταμνημονιακή εποπτεία. Και αυτό διότι από σήμερα η Ελλάδα εξέρχεται από το καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας.

Πλέον η ελευθερία κινήσεων στην οικονομία είναι προφανής, όπως επίσης ότι για κάθε απόφαση δεν είναι αναγκαία η άδεια των εκπροσώπων των δανειστών. Όπως έχει επισημάνει χαρακτηριστικά ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας «θα έχουμε μεγαλύτερη ευελιξία στο μείγμα των μέτρων, αλλά σεβόμενοι και τηρώντας τους ευρωπαϊκούς κανόνες».

Έως ότου επέλθει η έξοδος από το συγκεκριμένο καθεστώς, μεσολάβησαν τρία μνημόνια και τέσσερα χρόνια μεταμνημονιακής επιτήρησης, με υποχρέωση εκπλήρωσης σειράς δεσμεύσεων. Η παρακολούθηση της οικονομίας ήταν στενή, μέσω επισκέψεων των επικεφαλής των εκπροσώπων των θεσμών στην Αθήνα τέσσερις φορές ανά έτος, και σύνταξη των αντίστοιχων εκθέσεων, οι οποίες παρακολουθούνταν από τις αγορές και εν πολλοίς έκριναν το οικονομικό μέλλον της χώρας. Από τις 21 Αυγούστου, η χώρα θα περάσει σε στάδιο απλής μεταπρογραμματικής παρακολούθησης, παρόμοιο με αυτό που εφαρμόζεται σήμερα σε Ιρλανδία, Ισπανία, Κύπρο και Πορτογαλία. Η Ελλάδα θα μπορεί να ασκεί ελεύθερα την οικονομική πολιτική της, με προτεραιότητες που θα προσδιορίζονται από την κυβέρνηση και όχι από τις Βρυξέλλες, ενώ θα υπόκειται στους ίδιους κανόνες ελέγχου στους οποίους υπόκεινται και οι υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης. Ήτοι, εφεξής, όπως ανακοίνωσε και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η παρακολούθηση της οικονομικής, δημοσιονομικής και χρηματοπιστωτικής κατάστασης της χώρας θα συνεχιστεί στο πλαίσιο της μεταπρογραμματικής εποπτείας και του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου.

Οι εκκρεμείς μεταρρυθμιστικές δεσμεύσεις θα παρακολουθούνται στο πλαίσιο της πρώτης έκθεσης μεταπρογραμματικής εποπτείας που θα εκδοθεί τον Νοέμβριο εφέτος, στην οποία μπορεί να βασιστεί η απόφαση του Eurogroup σχετικά με την τελική δόση των μέτρων ελάφρυνσης του χρέους που συμφωνήθηκαν τον Ιούνιο 2018. Σημαντικές μεταρρυθμίσεις και επενδύσεις, σύμφωνα επίσης με την Κομισιόν, προβλέπονται παράλληλα στο ελληνικό σχέδιο ανάκαμψης και ανθεκτικότητας. Η παρακολούθηση από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς θα συνεχιστεί έως το 2059, δηλαδή έως ότου η χώρα εξοφλήσει το 75% των δανείων που έλαβε στο πλαίσιο των μνημονίων. Ωστόσο, η χώρα θα περάσει σε στάδιο απλής μεταπρογραμματικής παρακολούθησης, ενώ θα πραγματοποιείται μία αξιολόγηση της πορείας της οικονομίας ανά εξάμηνο.

Θα υπάρχει και μία αξιολόγηση από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας ανά τρίμηνο, όπως ισχύει για όλες τις χώρες που δανείστηκαν από την ESM, η οποία, όμως, δεν δημοσιοποιείται, αλλά καταγράφει την ευστάθεια των οικονομιών των κρατών- μελών. Όσον αφορά στις εκκρεμότητες που πρέπει να κλείσουν, ο κατάλογος περιλαμβάνει 22 προαπαιτούμενα, με ορίζοντα ολοκλήρωσης τον Οκτώβριο (χρηματοπιστωτικός τομέας, εκκαθάριση ληξιπρόθεσμων οφειλών, μείωση των εκκρεμών συντάξεων, πρωτοβάθμια περίθαλψη, Κτηματολόγιο, εργατική νομοθεσία κ.ά.). Για το μέλλον, η αναμενόμενη παράταση (χωρίς να είναι ακόμη γνωστοί οι ακριβείς όροι) της ρήτρας διαφυγής για ακόμη ένα έτος παρέχει δημοσιονομική ευελιξία για λήψη μέτρων ενίσχυσης νοικοκυριών και επιχειρήσεων και το 2023.

 

 

spot_img
spot_img