33.2 C
Athens
Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΟΙΚΟΝΟΜΙΑΑυξάνονται οι ακόλουθοι της Ελλάδας στην Ε.Ε
spot_img

Αυξάνονται οι ακόλουθοι της Ελλάδας στην Ε.Ε

-

  • Δεκαπέντε χώρες έχουν υπογράψει την ελληνική πρόταση για πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου και την σύσταση Ταμείου Ενέργειας ύψους 80 δισεκατομμυρίων

 

Σε μία περίπου εβδομάδα θα διεξαχθεί η κρίσιμη συνάντηση των ηγετών των χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Πράγα, όπου καλούνται να λάβουν αποφάσεις για την αντιμετώπιση της ενεργειακής καταιγίδας.

Η άμεση ανάγκη να προκύψουν σαφείς απαντήσεις σε ένα μείζον ζήτημα, όπως αυτό του ράλι των τιμών που ταλανίζει τις οικονομίες των «27» γίνεται όλο και πιο επιτακτική, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να επαναφέρει συνεχώς στο προσκήνιο τις ελληνικές προτάσεις για επιβολή πλαφόν συνολικά στη χονδρική τιμή του φυσικού αερίου. Μάλιστα ο Έλληνας πρωθυπουργός επανέφερε τις προτάσεις του κατά την ετήσια συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, που συνεδρίασε στη Χερσόνησο του Ηρακλείου.

Μέσα σε αυτό το περιβάλλον της γεωπολιτικής-οικονομικής και ενεργειακής ρευστότητας για την Ευρώπη των «27», η Αθήνα συντονίζει τις κινήσεις της με μεγάλες πρωτεύουσες, πριν το… ραντεβού της Πράγας, αλλά και τη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών, στις 20 και 21 Οκτωβρίου. Η Ελλάδα και ακόμα 14 χώρες της Ένωσης έχουν υπογράψει επιστολή προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με την οποία ζητείται η παρουσίαση πρότασης για πλαφόν στη χονδρική τιμή του φυσικού αερίου, ενόψει του έκτακτου συμβουλίου Ενέργειας, με την ελληνική πρωτεύουσα να προτείνει, παράλληλα, τη δημιουργία Ευρωπαϊκού Ταμείου 80 δισεκατομμυρίων ευρώ για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων από τις υψηλές τιμές φυσικού αερίου.

Ευρωπαϊκό Ταμείο

Η Ελλάδα προτείνει συγκεκριμένα τη δημιουργία ενός Ευρωπαϊκού Ταμείου, στο οποίο θα κατευθύνονται οι πόροι από ένα ειδικό τέλος ύψους 10 ευρώ ανά θερμική MWh που θα επιβληθεί στις ευρωπαϊκές εταιρείες ηλεκτροπαραγωγής για τις ποσότητες του φυσικού αερίου που χρησιμοποιείται αποκλειστικά για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και εκτιμάται, με βάση την κατανάλωση του 2021, ότι θα αποφέρει ετήσια έσοδα εννέα δισεκατομμυρίων ευρώ σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Σύμφωνα με την ελληνική πρόταση, τα έσοδα που θα συγκεντρώνονται στο Ταμείο θα αξιοποιούνται:

* Για τη στήριξη των ευάλωτων νοικοκυριών και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων απέναντι στις αυξημένες τιμές του φυσικού αερίου.

* Για τη χρηματοδότηση επενδύσεων σε εναλλακτικά καύσιμα, όπως πράσινο υδρογόνο και βιομεθάνιο.

* Για την κάλυψη των έκτακτων αναγκών των εταιρειών ενέργειας, λόγω των προσπαθειών τους για αντικατάσταση του ρωσικού φυσικού αερίου.

* Για την επέκταση και την τροποποίηση των υποδομών που είναι απαραίτητες για την αντικατάσταση του ρωσικού φυσικού αερίου και την ενίσχυση της δυνατότητας εισαγωγών από εναλλακτικές πηγές.

* Για την αντικατάσταση του φυσικού αερίου με άλλο καύσιμο και την αύξηση της ενεργειακής απόδοσης.

 

 

spot_img
spot_img