16.9 C
Athens
Τετάρτη, 23 Οκτωβρίου, 2024
ΑρχικήΑΡΘΡΑΗ έξυπνη λειτουργία των ηλεκτρικών συσκευών
spot_img

Η έξυπνη λειτουργία των ηλεκτρικών συσκευών

-

• Πως θα εξοικονομήσω χρήματα την περίοδο του καλοκαιριού ρυθμίζοντας κλιματιστικά, θερμοσίφωνα και κουζίνα

Του Μιχάλη Χριστοδουλίδη*
Λέμε ναι στην εξοικονόμηση ενέργειας από την χρήση των οικιακών συσκευών, διότι έτσι εξοικονομούμε χρήματα και φυσικούς πόρους, αλλά και μειώνουμε και το ανθρακικό αποτύπωμα. Αυτό όμως δεν πρέπει να αποβαίνει σε βάρος της ποιότητας της καθημερινής μας διαβίωσης.
Σε ένα τυπικό νοικοκυριό μιας τετραμελούς οικογένειας που κατοικεί σε ένα διαμέρισμα 80 τμ, από την τυπική χρήση των ενεργοβόρων οικιακών συσκευών έχει υπολογιστεί ότι οι καταναλώσεις είναι οι παρακάτω :
• Κλιματιστικό inverter 9.000 Btu 220ΚWh/μήνα
• Ηλεκτρικός Θερμοσίφωνας 140KWh/μήνα
• Κουζίνα-Φούρνος 60 KWh/μήνα
• Πλύντρια 40 KWh/μήνα
• Φωτισμός 40 KWh/μήνα
• Ψυγεία 40 KWh/ μήνα
• Σίδερο 25 KWh/μήνα
• Πιστολάκια, Βραστήρες 20ΚWh/μήνα
• Ρεύμα standby-ηλεκτρονικές συσκευές 5KWh/μήνα
ΣΥΝΟΛΟ: 590KWh/μήνα
Μπορεί να σας φανεί υπερβολικό, αλλά αν θέλετε να εξοικονομήσετε χρήματα από τον λογαριασμό του ρεύματος, τότε θα πρέπει να αλλάξετε ορισμένες “κακές” συνήθειες που ίσως δεν είχατε σκεφτεί ποτέ ότι κοστίζουν στον λογαριασμό του ρεύματος.
Ρυθμίστε σωστά το κλιματιστικό
Για παράδειγμα το καλοκαίρι, το κλιματιστικό (όχι INVERTER) πρέπει να είναι ρυθμισμένο στους 26 βαθμούς, για κάθε ένα βαθμό παρακάτω, αυξάνει η κατανάλωση του ρεύματος μέχρι και 10%. Συγκεκριμένα ένα τυπικό κλιματιστικό 9000 Btuσε θερινή μηναία χρήση του καταναλώνει 220Kwhσε θερμοκρασία 26 βαθμών, αν αυτή η θερμοκρασία ανέβει στους 27 βαθμούς, εξοικονομούμε 10%, δηλαδή 22KWh.
Ηλεκτρικός θερμοσίφωνας
Ο ηλεκτρικός θερμοσίφωνας ευθύνεται για το 25% της χρέωσης του ρεύματος. Η μόνη λύση είναι η αντικατάσταση του με ηλιακό διπλής ενέργειας. Αυτό σημαίνει εξοικονόμηση ενέργειας κατά 60%
Δηλαδή από τις140ΚWh που καταναλώνονται για μια μέση οικογένεια οι 84KWh εξοικονομούνται. Η απόσβεση ενός ηλιακού 160 λίτρων γίνεται σε 3 έτη.
Μαγειρική Κουζίνα-Φούρνος
Χρησιμοποιούμε κάθε μαγειρική συσκευή στο μάτι της κουζίνας που οι διαστάσεις του εφαρμόζονται ακριβώς στις διαστάσεις του πυθμένα της συσκευής. Δεν ανοίγουμε συχνά την πόρτα του φούρνου, κλείνουμε την λειτουργία του ψησίματος του φούρνου 10 με 15 λεπτά πριν την ολοκλήρωση του ψησίματος του φαγητού. Καθαρίζουμε μία φορά τον χρόνο τις αντιστάσεις από τα λίπη. Αυτά όλα μαζί εξοικονομούν 12% σε κατανάλωση ρεύματος. Με δεδομένο ότι μια συνηθισμένη χρήση ηλεκτρικής κουζίνας-φούρνου καταναλώνει 60KWhτον μήνα, αυτό σημαίνει ότι εξοικονομούμαι 7,2KWh
Χρησιμοποιήστε έξυπνα το πλυντήριο ρούχων
Για παράδειγμα γνωρίζετε ότι αν πλένετε τα ρούχα σας στους 30 βαθμούς, αντί για τους 40 βαθμούς σε ένα πλυντήριο ενεργειακής κλάσης C ή D, έχουμε εξοικονόμηση 10% , δηλαδή 4KWh σε μηναία βάση.
Φωτισμός
Αντικατάσταση όλων των ενεργοβόρων λαμπτήρων με λαμπτήρες τεχνολογίας LED, για ένα τυπικό διαμέρισμα 100 τμ εξοικονομούμε μόνο από την χρήση του φωτισμού LED60%. Αν σκεφτείτε ότι η κατανάλωση του φωτισμού ανέρχεται στις 40KWhτον μήνα, η εξοικονόμηση είναι 24KWh.

Κάντε συχνά απόψυξη στο ψυγείο σας
Το ψυγείο είναι μια συσκευή που ομολογουμένως δεν καταναλώνει πολύ ρεύμα (ειδικά σε σύγκριση με άλλες συσκευές όπως πχ ο φούρνος). Ωστόσο, αν η συσκευή σας είναι παλιού τύπου (δηλαδή δεν είναι τύπου no-frost), η κατάψυξη πιάνει συχνά πάγο και αυξάνεται η κατανάλωση του ρεύματος μέχρι και 15%.Δηλαδή από τις 40Kwhπου καταναλώνει ένα nofrost ψυγείο οι 6KWh αντιστοιχούν στην μη απόψυξη.
Σιδερώστε οικονομικά
Το ηλεκτρικό σίδερο είναι από τις πιο ενεργοβόρες συσκευές (δηλαδή που καταναλώνουν πολλή ενέργεια) σε ένα σπίτι. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να το χρησιμοποιούμε έξυπνα, αν θέλουμε να κάνουμε οικονομία στο ρεύμα που καταναλώνει. Πάντα σιδερώνουμε τα ρούχα όταν είναι σχετικά νωπά.Στρώνουμε στη σιδερώστρα, κάτω από το σιδερόπανο, φύλλα αλουμινόχαρτου. Το αλουμινόχαρτο είναι θερμόφιλο υλικό και καθώς θερμαίνεται από την πλάκα του σίδερου επιστρέφει τη θερμότητα στην κάτω μεριά του υφάσματος και έτσι αποφεύγεται το διπλό πέρασμα. Αυτό σημαίνει ότι θα χρειαστούμε τον μισό χρόνο λειτουργίας του σίδερου, δηλαδή εάν υπολογίσουμε ότι το οικιακό σίδερο καταναλώνει περίπου 25KWh τον μήνα, εξοικονομούμε τις 12,5KWh.
Κλείστε τις ηλεκτρικές συσκευές όταν δεν τις χρησιμοποιείτε

Οι συσκευές που λειτουργούν σε κατάσταση αναμονής (το λεγόμενο stand-by) σπαταλούν (αρκετή πολλές φορές) ενέργεια και συνεπώς φουσκώνουν τον λογαριασμό της ΔΕΗ. Τέτοιες συσκευές είναι:
Η τηλεόραση, ο Η/Υ, οι κονσόλες παιχνιδιών, ο φούρνος μικροκυμάτων, ο φορτιστής του κινητού, ο εκτυπωτής, τα ηχεία κλπ, όλα αυτά καταναλώνουν 5KWh τον μήνα
Κλείνουμε λοιπόν την τηλεόραση από τον διακόπτη (πχ το βράδυ) και όχι από το τηλεχειριστήριο, κλείνουμε τον υπολογιστή, την οθόνη από τον διακόπτη και όχι από την εντολή shutdown, βγάζουμε τους φορτιστές, τον φούρνο μικροκυμάτων από την πρίζα ή αν είναι συνδεδεμένα σε πολύμπριζα κλείνουμε τον διακόπτη του πολύμπριζου

Δηλαδή με μία μέση τιμή KWhστο πράσινο τιμολόγιο στα 15 λεπτά, το τυπικό νοικοκυριό πληρώνει τον καλοκαιρινό μήνα 590KWhX 0,15€= 88,50€. Αν κάνουμε όλους τους παραπάνω χειρισμούς στις οικιακές συσκευές μας, εξοικονομούμαι περίπου 165KWh, δηλαδή 165KWhX 0,15€= 24,75€. Τελικά πληρώνουμε 88,50€-24,75€=63,75€, δηλαδή πετυχαίνουμε μία έκπτωση 38%.

• Ο Μιχάλης Χριστοδουλίδης είναι Διπλ. Μηχανολόγος-Μηχανικός ΑΠΘ – Ενεργειακός Επιθεωρητής

spot_img
spot_img