16.9 C
Athens
Τετάρτη, 23 Οκτωβρίου, 2024
ΑρχικήΑΡΘΡΑΒιβλία που αξίζει να διαβάσετε
spot_img

Βιβλία που αξίζει να διαβάσετε

-

1.
«ΓΙΑ ΜΙΑ ΣΥΝΤΡΟΦΙΑ ΑΝΑΜΕΣΑ ΜΑΣ» Του Νίκου Θέμελη
1794, στην παροικία των Γραικών στη Στεφανόπολη, στα μακρινά Καρπάθια. Ένας άρχοντας, έμπορος Γραικός και χήρος, στην κορυφή της δημιουργικότητάς του, τα έχει όλα. Όνομα τρανταχτό, ευτυχισμένη οικογένεια, αξιοζήλευτη περιουσία. Στον απόηχο της Γαλλικής Επανάστασης, δίχως να φταίει η ίδια, θα του ανατραπούνε όλα. Τα δυο παιδιά του θα τον εγκαταλείψουνε, καθένα με τον δικό του τρόπο. Η θυγατέρα για την Κέρκυρα, ο γιος για το Παρίσι. Τα οικονομικά του θα χαθούν από τη μια στιγμή στην άλλη. Το όνομα και η τιμή του θα απειληθούν πρώτη φορά στη συνετή και βέβαιη πορεία της ζωής του. Όμως, μια χήρα γοητευτική τον έχει βάλει προ πολλού στο μάτι. Τα πράγματα μπερδεύονται. Δρόμοι ζωής, ιδανικά, περιουσίες, επιθυμίες και αποφάσεις, ένα πρωτόγνωρο κουβάρι. Με τη δύναμη του νου, τη γλώσσα της καρδιάς κι ένα μειδίαμα των ηρώων, οι ζωές τους ισορροπούν αλλού κι αλλιώς, σαν να ’χει αλλάξει ο κόσμος όλος.
Το πολυαγαπημένο ιστορικό μυθιστόρημα του αείμνηστου Νίκου Θέμελη (απεβίωσε το 2011) σε νέα έκδοση.
Εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ
2.
«ΟΛΕΘΡΙΑ ΜΥΣΤΙΚΑ» Της Γερακίνας Μπουρίκα
Μια παρέα νέων παιδιών. Ένας κρυμμένος σκελετός. Ένα πολύτιμο βραχιόλι. Και πολλά μυστικά, που κάποιοι θεωρούσαν ξεχασμένα. Όμως τίποτα δεν μπορεί να μείνει κρυφό για πάντα…
Οι κάτοικοι ενός μικρού στενού μιας επαρχιακής πόλης είναι οι ήρωες αυτής εδώ της μυστηριώδους ιστορίας. Ο Μίλτος, η Μάγια, ο Σώτος, η Σμαραγδή, ο Στέλιος, η Λίτσα, η Μυρσίνη… θύτες και θύματα ενός παιχνιδιού χωρίς κανόνες, βήμα προς βήμα, μας ταξιδεύουν στην ιστορία τους. Τότε που οι νοικοκυρές κρατούσαν επτασφράγιστα τα μυστικά των συνταγών τους κι οι λιγωμένες από έρωτα γυναίκες κατέφευγαν σε μάγισσες και ξόρκια για να «δέσουν» το ταίρι τους.
1948. Ένα παιδί εξορίζεται για πάντα από το σπίτι του.
1955. Ένα δεκαοχτάχρονο αγόρι γνωρίζει για πρώτη φορά τον έρωτα. Την εποχή που μια οικογένεια, ξεριζωμένη από τον τόπο της, βρίσκει καταφύγιο σ’ εκείνο το στενό δρομάκι με τα τέσσερα σπίτια έπειτα από τα άγρια γεγονότα των Σεπτεμβριανών στην Πόλη.
1981. Η τυχαία ανακάλυψη μιας μυστικής σπηλιάς από μια παρέα εφήβων προκαλεί αλυσιδωτές αντιδράσεις, που θα ταράξουν συθέμελα τη φαινομενικά ήρεμη ζωή των γονιών τους. Σε ποιαν ανήκει ο σκελετός που βρίσκουν στη σπηλιά οι νεαροί πρωταγωνιστές; Και γιατί έχει στο πόδι της ένα βραχιόλι με πολύτιμες πέτρες;
Εκδόσεις KAKTOS
3.
«Ο ΠΛΟΥΤΟΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΑΓΟΡΑΖΕΤΑΙ ΜΕ ΧΡΗΜΑ» Του Robin Sharma
Οι 8 κρυμμένες συνήθειες για να ζήσεις την πιο πλούσια ζωή σου! Τελικά μπορούμε να τα έχουμε όλα;
Ο bestseller συγγραφέας και life coach Robin Sharma στο νέο του βιβλίο, Ο πλούτος που δεν αγοράζεται με χρήμα, παρουσιάζει το μοντέλο των 8 Μορφών Πλούτου που θα μεταμορφώσει τη ζωή σας και θα σας βοηθήσει να ζήσετε την πλουσιότερη δυνατή ζωή. Αυτή που το πιο δυναμικό και σοφό κομμάτι του εαυτού σας ξέρει πως αξίζει να ζήσετε, πριν να είναι πολύ αργά.
Ανακαλύψτε τις κρυμμένες συνήθειες που θα σας βοηθήσουν να ζήσετε την πλουσιότερη δυνατή ζωή για να μη μετανιώνετε μια ζωή για τις προοπτικές που δεν αξιοποιήσατε.
Εκδόσεις ΔΙΟΠΤΡΑ
4.
«Ο ΜΕΓΑΛΟΣ ΥΠΕΡΣΙΒΗΡΙΚΟΣ» Του Θεόδωρου Χρ. Χήρα
Πρόκειται για ένα μυθιστόρημα που αποκωδικοποιεί τις ανθρώπινες σχέσεις δίχως προκαταλήψεις, αναζητά τα όρια μεταξύ Εγκληματία και Αγίου, ενώ επανατοποθετεί τη στάση μας απέναντι στον εθελοντισμό και τη Δωρεά Οργάνων. Με άλλα λόγια, είναι ένα μυθιστόρημα που επαναπροσδιορίζει τη σημασία του ΗΡΩΑ. Ο συγγραφέας αναφέρει χαρακτηριστικά, ότι μόνο με συντετριμμένη καρδία και υπό το πρίσμα του ψυχικού πόνου προσεγγίζει κανείς τα βιβλία του – προϊόντα απόσταξης της νεοφυούς ιατρικής γραμματείας.
Το βιβλίο προλογίζει ο συγγραφέας Δημήτρης Βλαχοπάνος.
Απόσπασμα:
«Μια Κυριακή απόγευμα, περίπου δέκα ημέρες από την άφιξή μας στη χώρα των απελπισμένων ονείρων, τη στιγμή που βρισκόμασταν όλοι στο φουαγιέ του ξενοδοχείου για το απογευματινό ρόφημα, μας έφεραν τον πρώτο δότη. Έναν μελαμψό, αδύναμο νεαρό άνδρα, γύρω στα είκοσι τέσσερα. Η κατά μέτωπον συνάντηση με τον εκπεπτωκότα άγγελο, που θα μας έδινε τη νέα ζωή, θύμισε μετωπική σύγκρουση με τη συνείδησή μας. Απολογία στον Θεό Βράχμα, που ζύγιζε με κλέψιμο στο ζύγι -ως τοπικός αντιπρόσωπος του πανάγαθου Θεού- τις πράξεις μας.
Η Ιουλία, υποδυόμενη την Κορυφαία Χορού, ικέτευε για λύτρωση.
“Κυρία, σας παρακαλώ. Μην κλαίτε. Με τη θέλησή μου ήρθα εδώ, να σας προσφέρω το σπλάχνο μου. Μη λυπάστε, κυρία. Δεν είμαστε αλήτες”.
Όλη μου η ζωή πέρασε από μπροστά μου. Η χειροβομβίδα, η μητέρα να με σπρώχνει μακριά της, οι ψηφίδες Braille, το δικηγορικό μου γραφείο με τους κατηγορούμενους να τους λιντσάρει το πλήθος, ο χοντρός καθετήρας που μου έμπηξαν στην κλείδα…
Οι τρεις μας, Ιωνάς, Φιόντορ κι εγώ, δώσαμε τα χέρια στον πιο βαθύ όρκο εχεμύθειας, μια ομερτά, εκεί, στην άκρη της γης, ένα απόκοσμο απόγευμα στην υγρή και αρρωστημένη πόλη. Και δεν τον προδώσαμε ποτέ».
Εκδόσεις 24 ΓΡΑΜΜΑΤΑ
5.
«ΑΡΚΤΙΚΟΣ» Της Ιωάννας Ντούμπρου
Μια γυναίκα και ένας άντρας, αγαπημένο ζευγάρι, αν και φαινομενικά αταίριαστο, αποφασίζουν στα εβδομήντα τους ένα ταξίδι με πυρηνικό παγοθραυστικό στον Αρκτικό Κύκλο.
Η γυναίκα, κεντρική ηρωίδα και αφηγήτρια της ιστορίας, μας παίρνει μαζί της στο πλοίο και μας ξεναγεί στον κόσμο της — στην έρημο, στην Αγία Πετρούπολη, μέσα στο μυαλό ενός γορίλλα. Μας συστήνει το ιδιότυπο «μουσείο του εαυτού» της, όσα την έχουν διαμορφώσει με τρόπο που η απόλυτη αξία της ζωής να είναι για εκείνη η εξερεύνηση.
Μαθήματα γεωγραφίας και μαγικές λέξεις, κανιβαλισμός και μπάμπουσκες, ένας ζωολογικός κήπος δίχως κάγκελα στους κινούμενους πάγους, η ερμηνεία των ονείρων υπό την επίδραση του φωτός του μεσονυκτίου, τα πάντα επιβεβαιώνουν για την ηρωίδα ότι το να υπάρχεις είναι ένα θαύμα.
Όταν το παγοθραυστικό φτάνει στην κορυφή του κόσμου, η γυναίκα κάνει ένα λάθος που μπορεί να της στοιχίσει ακριβά. Υπάρχει άραγε κάτι που μπορεί να τη σώσει;
Εκδόσεις ΠΑΤΑΚΗ

spot_img
spot_img