• Το καλοκαίρι έρχεται και όλοι μας σκεφτόμαστε την αυξημένη δαπάνη για το ρεύμα που θα καταβάλουμε, λόγω της χρήσης των κλιματιστικών
Του Μιχάλη Χριστοδουλίδη*
Τα κλιματιστικά χωρίς καμία αμφιβολία πλέον δεν αποτελούν ένα δυσεύρετο είδος πολυτελείας το οποίο παλιότερα συναντούσαμε μόνο στα πιο ευκατάστατα σπίτια. Σήμερα ένα τουλάχιστον κλιματιστικό είναι αυτονόητο για όλα τα νοικοκυριά. Αυτό από μόνο του κάνει επιτακτική την ανάγκη να μάθουμε πως μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε σωστά, εξοικονομώντας παράλληλα και χρήματα.
Ποιος από μας δεν θα ήθελε να μειώσει αισθητά τον λογαριασμό του ρεύματος κάνοντας απλές αλλαγές στις καθημερινές του συνήθειες; Επειδή η απάντηση είναι αυτονόητη ακολουθούν ορισμένες από τις βασικότερες συμβουλές που αν υιοθετηθούν θα δούμε άμεσα αποτελέσματα.
• Η ορθή θέση τοποθέτησης του κλιματιστικού
Η επιλογή της κατάλληλης θέσης για το Air condition πρέπει να γίνει με βάση την ευρύτερη διαρρύθμιση του χώρου μας και πάντα με γνώμονα την οικονομικότερη για μας τελική κατανάλωση ενέργειας. Συγκεκριμένα ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δοθεί ώστε να αποφεύγονται θέσεις που βρίσκονται κοντά σε συσκευές με έντονη θερμότητα ή που ωθούν τον παραγόμενο αέρα να χτυπά απευθείας πάνω στους ανθρώπους. Όσο αφορά την εξωτερική μονάδα του κλιματιστικού θα πρέπει να διασφαλίζεται η τοποθέτηση της σε ένα μέρος που να μην μειώνει την απόδοση της εσωτερικής μονάδας. Ιδανικά θα ήταν σε έναν άνετο εξωτερικό χώρο που να μην είναι εκτεθειμένο στην ηλιακή ακτινοβολία, αλλά να σκιάζεται και επιπλέον να μην υπάρχουν εμπόδια μπροστά από την μονάδα, για να μπορεί ο αέρας να εξέρχεται ομαλά και ανεμπόδιστα.
• Λογική και μετρημένη χρήση του κλιματιστικού.
Το κλιματιστικό είναι πλέον μέρος της καθημερινότητας για τους περισσότερους από μας. Πολλές φορές το χρησιμοποιούμε στην καθημερινότητα μας αλόγιστα. Σε αυτό βέβαια ίσως να συμβάλει και το γεγονός ότι εξ αρχής δεν μάθαμε ποια είναι η σωστή του χρήση. Ήρθε λοιπόν η ώρα να βάλουμε τα πράγματα στην θέση τους και να μάθουμε πως χρησιμοποιώντας σωστά το κλιματιστικό μας, μπορούμε να εξοικονομήσουμε ενέργεια και χρήματα.
Το κλιματιστικό ενεργοποιείται και χρησιμοποιείται μόνο όταν υπάρχει ανάγκη ψύξης του χώρου ή δροσισμού του ενοίκου(ανάπαυση, εργασία κλπ), και όσο αυτός παρευρίσκεται στον χώρο. Όταν ο ένοικος απομακρυνθεί από τον χώρο που τον χρησιμοποιεί, πρέπει να διακόπτεται η λειτουργία του κλιματιστικού, διότι σπαταλιέται ενέργεια χωρίς λόγο.
• Ρύθμιση θερμοκρασίας
Ο γενικός κανόνας βέλτιστης ρύθμισης του κλιματιστικού είναι η επιλογή μίας εσωτερικής θερμοκρασίας χώρου, τέτοια που η διαφορά θερμοκρασίας (ΔΘ) εξωτερικού περιβάλλοντος και αυτής του εσωτερικού χώρου να μην είναι μεγαλύτερη από 10℃ έως 12℃. Για κάθε ένα βαθμό πάνω από αυτή την διαφορά, η κατανάλωση του κλιματιστικού αυξάνει από 6%-8%. Μια ενδεδειγμένη θερμοκρασία χώρου είναι αυτή των 25℃ με 26℃, όταν η εξωτερική θερμοκρασία είναι 36℃ με 38℃. Εάν η εξωτερική θερμοκρασία φτάσει τους 40℃ τότε μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε μαζί με το κλιματιστικό και έναν αριστερόστροφο ανεμιστήρα οροφής για να πετύχουμε μια αίσθηση θερμοκρασίας στο χώρο κατά 3 βαθμούς μικρότερη από την πραγματική θερμοκρασία του χώρου.
Έτσι λοιπόν αντί να έχουμε ρυθμίσει την θερμοκρασία στους 26℃από το χειριστήριο, την ρυθμίζουμε στους 29℃ και η αίσθηση δροσισμού θα είναι η ίδια, σαν να λειτουργούσε το κλιματιστικό σε θερμοκρασία 26℃. Με αυτό επιτυγχάνεται μια εξοικονόμηση ενέργεια περίπου 22%.
• Συντήρηση κλιματιστικού
Η τακτική συντήρηση και ο σωστός καθαρισμός του κλιματιστικού είναι το νούμερο ένα, διότι βοηθά όχι μόνο στη διάρκεια ζωής του μηχανήματος και την αποφυγή δαπανηρών μηχανικών βλαβών, αλλά βελτιώνει και την ποιότητα, την υγιεινή και την απόδοση λειτουργίας του, μειώνοντας έτσι και την κατανάλωση ενέργειας. Ξεκινώντας από τις πολύ απλές και καταλήγοντας στις πιο εξειδικευμένες επεμβάσεις, η διαδικασία συντήρησης των κλιματιστικών μηχανημάτων πρέπει να περιλαμβάνει κατ’ ελάχιστον :
• Συχνό καθαρισμό στις γρίλιες και τα πτερύγια του εσωτερικού μηχανήματος, ώστε να αποφεύγεται εκεί η συσσώρευση σκόνης που στη συνέχεια μεταδίδεται στο χώρο με τη ροή αέρα.
• Επιφανειακό καθαρισμό με νερό (με το λάστιχο του κήπου) της εξωτερικής μονάδας.
• Καθαρισμός των φίλτρων αέρα της εσωτερικής μονάδας. Τα φίλτρα στις οικιακές μονάδες είναι απλές μεμβράνες που αφαιρούνται εύκολα, πλένονται με νερό και επανατοποθετούνται στην συσκευή αφού στεγνώσουν. Καλό είναι να καθαρίζονται τα φίλτρα λίγο πριν την έναρξη της θερινής περιόδου. Φραγμένα φίλτρα μειώνουν την απόδοση της συσκευής και αυξάνουν την κατανάλωση ενέργειας.
• Βαθύ καθαρισμό του εσωτερικού μηχανήματος από εξειδικευμένο συνεργείο τουλάχιστον μία φορά το χρόνο. Εκτός από τα φίλτρα γίνεται καθαρισμός και των εναλλακτών και με τη χρήση κατάλληλων χημικών εξουδετερώνονται τυχόν μικροοργανισμοί εντός της εσωτερικής μονάδας.
Πέραν όλων των παραπάνω πρακτικών συμβουλών για την οικονομική λειτουργία των κλιματιστικών, καλό θα ήταν να συνδυαστεί και με τα οφέλη του παθητικού δροσισμού. Δηλαδή έξυπνοι τρόποι δροσισμού χωρίς να επιβαρύνεται η τσέπη του νοικοκυριού. Ενδεικτικά αναφέρουμε κάποια προτεινόμενα μέτρα, όπως για παράδειγμα:
• Κατεβάζουμε τέντες και ρολά ή κλείνουμε παντζούρια παραθύρων που βρίσκονται σε νότιο, νοτιοανατολικό ή νοτιοδυτικό προσανατολισμό, τις μεσημβρινές ώρες.
• Ανοίγουμε όλα τα παράθυρα – μπαλκονόπορτες και κυρίως τα διαμπερή ανοίγματα για μία ώρα κατά τις νυχτερινές ώρες για να αποφορτιστούν θερμικά οι εσωτερικοί χώροι του διαμερίσματος, δηλαδή κάνουμε φυσικό αερισμό.
• Τοποθετούμε θερμοανακλαστικές – αντιηλιακές μεμβράνες στα τζάμια των παραθύρων που έχουν Ν, ΝΑ, ΝΔ προσανατολισμό.
• Γεμίζουμε τις βεράντες μας με γλάστρες από παχύφυλλα φυτά για να βοηθήσουμε την αδιαβατική ψύξη.
• Καταβρέχουμε τις απογευματινές ώρες τις βεράντες μας ώστε να βοηθήσουμε την εξατμιστική ψύξη.
• Για τον ύπνο χρησιμοποιούμε μαξιλάρια φαγόπυρου ή μαυροσίταρου που δεν κρατάνε την θερμοκρασία του σώματος όπως τα συμβατικά μαξιλάρια
Όλα τα παραπάνω μέτρα παθητικού δροσισμού εάν υλοποιηθούν μπορεί να κατέβει το κόστος του ρεύματος που αντιστοιχεί στην λειτουργία των κλιματιστικών σε ένα νοικοκυριό μέχρι και 35%.
Σήμερα ένα τυπικό νοικοκυριό που λειτουργεί από μια 4μελή οικογένεια σε ένα αμόνωτο διαμέρισμα περίπου 80 τμ στην Αθήνα , την θερινή περίοδο, λειτουργώντας 3 κλιματιστικά , δύο συσκευές 9.000BTU,μία σε κάθε υπνοδωμάτιο και μία 18000BTUστο καθιστικό, καταναλώνει μηνιαίως 1.077KWhόταν τα κλιματιστικά είναι παλαιού τύπου (όχι inverter) και 623KWhαν τα κλιματιστικά είναι νέας τεχνολογίας υψηλής απόδοσης Α++ .
Με βάση τις νέες τιμές χρέωσης της KWhστα πράσινα τιμολόγια που ανακοινώθηκαν την πρώτη Ιουνίου, η μέση τιμή είναι στα 15 λεπτά , οπότε
Στην πρώτη περίπτωση , που έχουμε κλιματιστικά παλαιού τύπου, το νοικοκυριό θα πληρώσει για τον μήνα Ιούνιο, 161,55 ευρώ, ενώ αν ίσχυαν οι τιμές του Μαΐου που η μέση τιμή χρέωσης της KWhήταν στα 11 λεπτά θα πλήρωνε μόνο 118,47ευρώ.
Στην δεύτερη περίπτωση, που έχουμε κλιματιστικά νέας τεχνολογίας A++ το κόστος του ρεύματος τον Ιούνιο θα φτάσει στα 93,55 ευρώ, ενώ αν ίσχυαν οι τιμές του Μαΐου, θα πλήρωνε μόνο 68,61 ευρώ.
Δηλαδή βλέπουμε μία αύξηση της τάξεως του 38% για τον μήνα Ιούνιο σε σχέση με τις τιμές του προηγούμενου μήνα.
• Ο Μιχάλης Χριστοδουλίδης είναι Διπλωματούχος Μηχανολόγος Μηχανικός Α.Π.Θ – Ενεργειακός Επιθεωρητής