14.3 C
Athens
Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου, 2024
ΑρχικήΚΕΝΤΡΙΚΗ3«Θέλουμε το Ακροπόλ να γίνει κέντρο Πολιτισμού»
spot_img

«Θέλουμε το Ακροπόλ να γίνει κέντρο Πολιτισμού»

-

Συνέντευξη στην «60+» του νέου υφυπουργού Πολιτισμού ΧΡΗΣΤΟΥ ΔΗΜΑ για τον Σύγχρονο Πολιτισμού

«Θέλουμε το Ακροπόλ να γίνει κέντρο Πολιτισμού»

«Οι βασικοί στόχοι είναι η θεσμοθέτηση σύγχρονης εθνικής οπτικοακουστικής πολιτικής, η Διαβάθμιση, αναβάθμιση και ανωτατοποίηση της καλλιτεχνικής εκπαίδευσης δημιουργώντας μία νέα Ανώτατη Σχολή Παραστατικών Τεχνών και η δημιουργία ενός φορέα, ο οποίος θα είναι υπεύθυνος για την χάραξη και υλοποίηση της εθνικής πολιτικής για το βιβλίο»

Της Μαρίας Καραουλάνη

Ο Χρήστος Δήμας, παρά το γεγονός ότι κρίθηκε ως επιτυχημένη η θητεία του στην προηγούμενη κυβέρνηση ως Υφυπουργός Έρευνας & Τεχνολογίας, ο πρωθυπουργός τον άλλαξε πόστο και πλέον ανέλαβε το υφυπουργείο Πολιτισμού.
Ο κ. Δήμας έχει βαρύ όνομα, καθώς ο πατέρας του Σταύρος ήταν ένας πολιτικός με αποδοχή από όλες τις πλευρές του κοινοβουλίου λόγω της μετριοπάθειας του, ενώ έχει να επιδείξει και μία εξαιρετική θητεία ως Κοινοτικός Επίτροπος.
Ο νέος υφυπουργός Πολιτισμού διακρίνεται για την μετριοπάθεια του και γι’ αυτό οι πολίτες της Κορινθίας τον τίμησαν αυξάνοντας τις ψήφους του. Έχει βαρύ βιογραφικό με σπουδές στη Νομική Σχολή του ΕΚΠΑ και του Πανεπιστήμιο Queen Mary του Λονδίνου, ενώ πήρε το μεταπτυχιακό του από το London School of Economics and Political Science (LSE). Στη συνέχεια τελείωσε το διδακτορικό του (PhD) στην Ευρωπαϊκή Πολιτική από το LSE, με υποτροφία από το Ίδρυμα Αλέξανδρος Ωνάσης. Ο τίτλος της διδακτορικής του διατριβής είναι: «Η σημασία του εθνικού θεσμικού πλαισίου και της εγχώριας διαβούλευσης κατά τη διάρκεια προτεινόμενων μεταρρυθμίσεων. Η περίπτωση της ιδιωτικοποίησης των εθνικών τηλεπικοινωνιών στην Ελλάδα και την Ιρλανδία». Επίσης έκανε και πρακτική άσκηση στη δημοσιογραφία στο BBC.
Σε ηλικία 25 ετών δίδασκε, ως βοηθός καθηγητή, στο LSE σε πρωτοετείς φοιτητές το μάθημα της “Εισαγωγής στις Πολιτικές Επιστήμες”. Επίσης έχει διδάξει και στο κολέγιο ICON του πανεπιστημίου του Leicester σε μεταπτυχιακούς φοιτητές το μάθημα “Κοινωνικές Επιπτώσεις των Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας” και ήταν επιστημονικός συνεργάτης στο Ευρωπαϊκό Κέντρο Αριστείας Jean Monnet. Έχει κάνει πληθώρα δημοσιεύσεων και παρουσιάσεων σε εγνωσμένης αξίας Ελληνικών και διεθνών επιστημονικών περιοδικών.
Πριν θέσει υποψηφιότητα εργαζόταν στον ιδιωτικό τομέα ως σύμβουλος επιχειρήσεων στην The Boston Consulting Group (BCG), μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες στρατηγικών συμβούλων στον κόσμο. Εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής Κορινθίας στις εκλογές του Μαΐου και του Ιουνίου του 2012 και έκτοτε εκλέγεται συνεχώς ως πρώτος βουλευτής του νομού.
Στη συνέντευξη που παραχώρησε στην «60+» μιλάει και για τα νέα του καθήκοντα, ενώ κάνει απολογισμό της προηγούμενης θητείας του στο υπουργείο Ανάπτυξης. Αναλυτικά η συνέντευξη του είναι η ακόλουθη:
-Κύριε Δήμα συγχαρητήρια αρχικά για την επανεκλογή σας ως βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας στην Κορινθία. Τι θεωρείτε ότι έχει πείσει τους ψηφοφόρους στην περιφέρεια αυτή, να σας πιστεύουν και να σας στηρίζουν για 4η τετραετία;
«Ευχαριστώ από καρδιάς τους συμπολίτες μου στην Κορινθία που για μια ακόμη φορά με τίμησαν με την ψήφο τους. Έχουμε χτίσει όλα αυτά τα χρόνια μια σχέση εμπιστοσύνης και αυτό που έχω ως στόχο, από όποια θέση και αν βρίσκομαι, είναι να μπορώ να είμαι χρήσιμος για την πατρίδα και ωφέλιμος για τον τόπο μου».
-Παρόλο που είστε μόλις 43 ετών είστε πολύ ενεργός στην πολιτική ζωή της χώρας εδώ και χρόνια. Εκλεχθήκατε πρώτη φορά βουλευτής το 2012. Τι σας παρακίνησε να ασχοληθείτε με τα κοινά;
«Η πολιτική ήταν πάντοτε στο τραπέζι των οικογενειακών συζητήσεων. Δεν προσπάθησε όμως κανένας να με ωθήσει σε αυτό το δρόμο, αντιθέτως. Είναι όμως κάτι το οποίο με ενδιέφερε από μικρή ηλικία. Πριν πολιτευτώ έγινα δικηγόρος, εργαζόμουν ως σύμβουλος επιχειρήσεων στην Boston Consulting Group και πιο πριν δίδασκα στο LSE στο Ηνωμένο Βασίλειο και στο ICON College στην Αθήνα σε σχετικά νεαρή ηλικία».
-Στην προηγούμενη κυβέρνηση ήσασταν υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων. Ποια έργα θεωρείτε ότι είναι τα σημαντικότερα από όσα επιτύχατε;
«Ο στόχος που είχαμε θέσει στο Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων ήταν να καλλιεργήσουμε τις συνθήκες και να προωθήσουμε τα απαραίτητα εργαλεία ώστε οι ταλαντούχοι νέοι επιχειρηματίες και επιστήμονες να νιώθουν τη σιγουριά πως μπορούν να είναι ανταγωνιστικοί σε παγκόσμια κλίμακα από την Ελλάδα. Στο κομμάτι της Έρευνας & Καινοτομίας, η Ελλάδα κατέλαβε την 1η θέση μεταξύ των κρατών-μελών της ΕΕ, στην βελτίωση του Δείκτη Καινοτομίας μεταξύ 2015-2022. Σήμερα διαθέτουμε στατιστικά στοιχεία που επικυρώνουν τις πολιτικές μας για την καλύτερη αξιοποίηση της ερευνητικής δραστηριότητας που διεξάγεται στην Ελλάδα, την προώθηση της καινοτόμου επιχειρηματικότητας και την γενικότερη βελτίωση του επενδυτικού κλίματος στην Ελλάδα. Προχωρήσαμε –μεταξύ άλλων- σε δομικές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις στο οικοσύστημα καινοτομίας, δημιουργήσαμε το Elevate Greece και θεσμοθετήσαμε φορολογικά κίνητρα για την τόνωση της επενδυτικής δραστηριότητας στην Έρευνα & Ανάπτυξη (R&D). Πλέον έχουμε ολοένα και περισσότερες επενδύσεις εγχώριες και ξένες, οι startup έχουν σύμμαχο την Πολιτεία, ενώ εταιρείες παγκόσμιας εμβέλειας από τον χώρο της τεχνολογίας και της καινοτομίας βρίσκονται πλέον στην Ελλάδα δημιουργώντας χιλιάδες νέες και ποιοτικές θέσεις εργασίας. Θέλουμε η Ελλάδα να αποκτήσει ηγετικό ρόλο στην έρευνα, την καινοτομία και την επιχειρηματικότητα στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων και της Νοτιοανατολικής Ευρώπης».
Τα νέα καθήκοντα
-Και πλέον, έχετε αναλάβει τη θέση του Υφυπουργού Πολιτισμού! Αισθητική αλλαγή καθηκόντων! Από τις επενδύσεις στον όμορφο κόσμο της Τέχνης! Πώς βλέπετε αυτή την αλλαγή;
«Στόχος είναι η ακόμα μεγαλύτερη ανάπτυξη και εξωστρέφεια του σύγχρονου Ελληνικού πολιτισμού. Άρα ανάπτυξη και πολιτισμός βεβαίως και πάνε μαζί. Στην πολιτική όπως και στη ζωή γενικότερα πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για τις αλλαγές και να προσαρμοζόμαστε με μεγάλη ταχύτητα ώστε να είμαστε αποτελεσματικοί. Με την ευκαιρία θέλω να ευχαριστήσω τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για την εμπιστοσύνη που μου έδειξε και αυτή την τετραετία και μου ανέθεσε το χαρτοφυλάκιο του σύγχρονού πολιτισμού. Με την Υπουργό Λίνα Μενδώνη είμαι βέβαιος ότι θα έχουμε άριστη συνεργασία διότι διαθέτει σπουδαία εμπειρία, γνώση και ικανότητα».
-Ο τομέας που θα κινηθείτε είναι ο Σύγχρονος Πολιτισμός. Τι σχέδια έχετε; Ποια σημεία πιστεύετε ότι χρήζουν βελτίωσης;
«Ο στόχος μας είναι να δούμε πώς μπορούμε να αναπτύξουμε ακόμα περισσότερο τον ελληνικό πολιτισμό και να αυξήσουμε την εξωστρεφή δυναμική της πολιτιστικής μας κληρονομίας. Ήδη από τις πρώτες ημέρες έχουμε ξεκινήσει έναν κύκλο επαφών και συζητήσεων με όλους τους φορείς και σχεδιάζουμε τους βασικούς άξονες πάνω στους οποίους θα δουλέψουμε. Μεταξύ άλλων στόχος μας είναι η θεσμοθέτηση σύγχρονης εθνικής οπτικοακουστικής πολιτικής, η δημιουργία ενός σύγχρονου hub πολιτισμού, τεχνολογίας και καινοτομίας στο εμβληματικό κτήριο του Ακροπόλ Παλάς, η Διαβάθμιση, αναβάθμιση και ανωτατοποίηση της καλλιτεχνικής εκπαίδευσης δημιουργώντας μία νέα Ανώτατη Σχολή Παραστατικών Τεχνών και η δημιουργία ενός φορέα, ο οποίος θα είναι υπεύθυνος για την χάραξη και υλοποίηση της εθνικής πολιτικής για το βιβλίο».
-Είδαμε πως μια από τις πρώτες επισκέψεις σας ήταν στο Ακροπόλ Παλάς. Ποιος είναι ο στόχος που έχετε θέσει;
«Πράγματι, επισκεφτήκαμε τις προηγούμενες ημέρες το εμβληματικό Ακροπόλ Παλάς που βρίσκεται στην οδό Πατησίων, με τη Γενική Γραμματέα Σύγχρονου Πολιτισμού κα Ελένη Δουνδουλάκη και με υπηρεσιακά στελέχη του Υπουργείου Πολιτισμού, όπου πραγματοποιήσαμε αυτοψία στο κτήριο και στους εσωτερικούς χώρους. Στόχος της πολιτείας είναι το Ακροπόλ να γίνει ένα κέντρο πολιτισμού και τεχνολογίας για καλλιτέχνες και δημιουργούς. Υπενθυμίζεται, πως οι εργασίες για την συνολική ανακαίνιση του Ακροπόλ έχουν ολοκληρωθεί τα προηγούμενα χρόνια, με προϋπολογισμό πάνω από 9 εκατομμύρια ευρώ (9.024.355,75), κατά κύριο λόγο από πρόγραμμα ΕΣΠΑ, αλλά και από τον τακτικό προϋπολογισμό. Θέλουμε να αξιοποιήσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο αυτό το εμβληματικό και εντυπωσιακό κτήριο ώστε να αποκτήσει ο σύγχρονος πολιτισμός το νέο δικό του σπίτι και έναν πολυδύναμο χώρο που ανταποκρίνεται στις ανάγκες και στην δυναμική του».

 

spot_img
spot_img