7 C
Athens
Δευτέρα, 25 Νοεμβρίου, 2024
ΑρχικήΑΡΘΡΑΑσφαλιστικό, η επόμενη μέρα
spot_img

Ασφαλιστικό, η επόμενη μέρα

-

Οι εκλογές τέλειωσαν, οι υπουργοί της νέας Κυβέρνησης ανέλαβαν τα καθήκοντά τους και τώρα μπροστά στα προβλήματα.

Του Γιώργου Σπ. Κουτρουμάνη*
Ειδικά για το ασφαλιστικό δεν μπορούμε να πούμε ότι έγινε προεκλογικά ένας ουσιαστικός διάλογος. Υποσχέσεις υπήρξαν αλλά τα πραγματικά προβλήματα δεν αναδείχθηκαν.
Ωστόσο τα προβλήματα παραμένουν και περιμένουν λύσεις.
Η μη ομαλοποίηση της λειτουργικής κατάστασης του ΕΦΚΑ, από τον οποίο παρά τα μικρά βήματα που έγιναν, εξακολουθούν να ταλαιπωρούνται οι πολίτες.
Οι νέες μεγάλες στρεβλώσεις και αδικίες που δημιουργήθηκαν τα χρόνια των μνημονίων και συνεχίζουν και μετά από αυτά. Η απώλεια εμπιστοσύνης των εργαζομένων, κυρίως των νέων σε σχέση με τη δική τους προοπτική.
Η μέχρι τις εκλογές Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, σε πολλές περιπτώσεις επικαλέστηκε τα προβλήματα που κληρονόμησε από την προηγούμενη Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Όμως σήμερα στη νέα της θητεία αυτό το αφήγημα δεν υπάρχει πλέον.
Γιατί μέσα σε αυτή τη θητεία και μάλιστα πολύ γρήγορα πρέπει να βρεθούν λύσεις για μια αποτελεσματική λειτουργία του ΕΦΚΑ, με επαρκή στελέχωση των υπηρεσιών του, με ψηφιοποίηση των ασφαλιστικών στοιχείων των εργαζομένων, με σωστή αξιοποίηση των πόρων, προκειμένου να υπάρξει ποιοτική αναβάθμιση των υπηρεσιών υγειονομικής περίθαλψης, με την έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση των πολιτών σε σχέση με τα δικαιώματα και τα υποχρεώσεις τους κ.λ.π.
Πρωτοβουλίες
Γιατί σε αυτή τη θητεία και μάλιστα σύντομα θα πρέπει η Κυβέρνηση να αναλάβει την πρωτοβουλία και να προβεί στις απαραίτητες νομοθετικές ρυθμίσεις, έτσι ώστε να αντιμετωπιστούν ακραίες αδικίες που εφαρμόστηκαν κυρίως από το 2016 και μετά.
Η σημαντική μείωση των συντάξεων για τους νέους συνταξιούχους μετά την εφαρμογή του νόμου 4387/2016,
Η κατάργηση του ΕΚΑΣ την ίδια περίοδο και οι μεγάλες απώλειες στο εισόδημα των χαμηλοσυνταξιούχων ,
Η ακόμα πιο δραματική μείωση των συντάξεων χηρείας και αναπηρίας ,
Η θεσμοθέτηση από 1/1/2019 της λεγόμενης προσωπικής διαφοράς με την οποία δεν είδαν αύξηση και δεν θα δουν και τα επόμενα χρόνια, εκατοντάδες χιλιάδες συνταξιούχοι,
Η αύξηση στις εισφορές για υγειονομική περίθαλψη από το 4% στο 6% και η επέκταση της εισφοράς αυτής και στις επικουρικές συντάξεις και πολλά άλλα.
Όλα αυτά ναι, είναι ρυθμίσεις που έγιναν από την προηγούμενη Κυβέρνηση την περίοδο 2015 -2019.
Ωστόσο για τη σημερινή Κυβέρνηση οι επιλογές δεν είναι πολλές. Ή υιοθετεί τις προηγούμενες παρεμβάσεις και συνεχίζει να τις εφαρμόζει με όλες τις συνέπειες που περιγράψαμε, ή τις αλλάζει έτσι ώστε να επιλυθούν σοβαρά κοινωνικά προβλήματα που βιώνει ένα μεγάλο μέρος των πολιτών.
Και επειδή οι αλλαγές, εάν τελικά γίνει αυτή η επιλογή, θα χρειαστεί ενδεχόμενα να γίνουν σταδιακά, ας αρχίσουν τουλάχιστον άμεσα.
Τα προβλήματα στον ΕΦΚΑ παραμένουν
Διανύουμε τον 7ο χρόνο από τη σύσταση και λειτουργία του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης, του γνωστού ΕΦΚΑ, ενός μεγάλου Οργανισμού που προήλθε από την ενοποίηση έξι Ταμείων κύριας σύνταξης ( ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, ΟΓΑ, ΕΤΑΑ, ΕΤΑΠ-ΜΜΕ και Δημόσιο).
Πέρα από το προβληματικό αυτής της επιλογής, αφού σε καμιά ευρωπαϊκή τουλάχιστον χώρα δεν υπάρχει ένα ταμείο κύριας ασφάλισης.
Πέρα από το γεγονός ότι η λογική αλλά και η ασφαλιστική πρακτική θα έπρεπε να οδηγήσει στη δημιουργία τριών Ταμείων και ειδικότερα ταμείο μισθωτών, ελεύθερων επαγγελματιών και αγροτών, είναι γεγονός ότι σήμερα βρισκόμαστε μπροστά σε μια πραγματικότητα που λέγεται ΕΦΚΑ και αυτό δεν μπορεί να αλλάξει.

Ο Γιώργος Κουτρουμάνης είναι πρώην υπουργός Εργασίας

spot_img
spot_img