13.4 C
Athens
Δευτέρα, 30 Δεκεμβρίου, 2024
Αρχική60+ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣΤα μικρά νησιά εισήλθαν στον τουριστικό χάρτη
spot_img

Τα μικρά νησιά εισήλθαν στον τουριστικό χάρτη

-

Χάλκη, Κίμωλος, Ηρακλειά και Σύμη πέραν ενός καλού τουριστικού 2023 έχουν ήδη προκρατήσεις και για το 2024

Σε πληρότητα στα καταλύματα που αγγίζει το 100% για τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, κρατήσεις που έχουν γίνει ήδη και για το 2024, τουρίστες που επιλέγουν ακόμα και από τον Μάρτιο να επισκεφθούν τα ακριτικά ελληνικά νησιά και ραγδαία αύξηση των τουριστικών καταλυμάτων, χάρη στην εντυπωσιακή ζήτηση, οι κάτοικοι της Χάλκης, της Σύμης, της Ηρακλειάς και της Κιμώλου, μιλούν για μια τουριστική περίοδο δίχως προηγούμενο, που έχει ξεπεράσει κατά πολύ τη χρονιά του 2019, που θεωρείται σταθμός για την τουριστική ανάπτυξη της Ελλάδας.


Χάλκη: «Κρατήσεις και για το 2024»
«Δεν υπάρχει πλέον κανένα διαθέσιμο κατάλυμα για Ιούλιο, Αύγουστο και Σεπτέμβριο στη Χάλκη», επισημαίνει, μιλώντας στο ΑΠΕ ο δήμαρχος Χάλκης Άγγελος Φραγκάκης και σημειώνει πως φέτος, για πρώτη φορά, ξεκίνησε πολύ νωρίτερα η τουριστική περίοδος και θα διαρκέσει μέχρι και τον Οκτώβριο, σύμφωνα με τις κρατήσεις που ήδη έχουν γίνει. «Είναι η καλύτερη χρονιά μας, υπάρχει τεράστιο ενδιαφέρον για το νησί μας και έχει γίνει επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου. Από τον Απρίλιο δεχόμαστε ήδη τουρίστες φέτος. Άγγλοι, Βρετανοί και πολλοί Αυστραλοί έχουν επισκεφθεί ήδη τη Χάλκη και ξεκίνησαν από νωρίς και οι κρατήσεις για το 2024», τονίζει, ιδιαίτερα ικανοποιημένος.
Τα τελευταία χρόνια, όπως περιγράφουν οι κάτοικοι που ζουν σε απομακρυσμένες νησιωτικές περιοχές της χώρας, έχουν αυξηθεί σημαντικά οι επισκέπτες. Τα μικρά ακριτικά νησιά, με την αυθεντικότητα, την ηρεμία, τα πανέμορφα σοκάκια, τις εκκλησίες, τις παραλίες με τα πεντακάθαρα νερά κερδίζουν το ενδιαφέρον των τουριστών από όλο τον κόσμο.
Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο δήμαρχος Χάλκης, του νησιού της Ειρήνης και της Φιλίας όπως έχει ανακηρυχθεί από την Unesco, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Λιμεναρχείου, το 2019 επισκέφθηκαν το νησί 22.147 τουρίστες και ο αριθμός αυτός έφτασε τις 56.742 για το 2022. «Λόγω της Πράσινης Μετάβασης του νησιού, πλέον δεχόμαστε επισκέπτες από όλες τις χώρες της Ευρώπης- και όχι μόνο. Βρετανοί και Αυστραλοί είναι ήδη στο νησί από τον Μάρτιο. Η Χάλκη πλέον διαθέτει περίπου στις 650 κλίνες», σημειώνει.


Κίμωλος: «Τουρισμός για έξι μήνες»
Από τον Φεβρουάριο ακόμα και από τον Ιανουάριο είναι κλεισμένα για φέτος τα ενοικιαζόμενα δωμάτια στο νησί, λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Κιμώλου Κωνσταντίνος Βεντούρης. «Πολύ δύσκολο να βρει κάποιος να μείνει στην Κίμωλο τον Ιούλιο και τον Αύγουστο. Πριν από μερικά χρόνια δεν είχε μεγάλη διάρκεια η τουριστική περίοδος στο νησί μας, με δυσκολία έφτανε τον ενάμιση μήνα, πλέον κάνουν διακοπές στην Κίμωλο από τον Μάιο αλλά και τον Σεπτέμβρη, Οκτώβρη που είναι ιδανικά για το νησί μας», διευκρινίζει.
«Ο βασικός στόχος μας είναι να προσφέρουμε ποιοτικές διακοπές και υψηλού επιπέδου υπηρεσίες και όχι ποσοτικές. Διαθέτουμε ένα παραδοσιακό, παρθένο περιβάλλον, μοναδικής ομορφιάς που επιδιώκουμε να το διατηρήσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο», υπογραμμίζει.
Όπως ο ίδιος επισημαίνει, η φετινή χρονιά είναι εξαιρετική για την Κίμωλο και αναμένεται μεγάλη τουριστική ανάπτυξη. Με μόνιμους κατοίκους που δεν ξεπερνούν τους 600, το νησί ήδη έχει δεχθεί τους πρώτους επισκέπτες. Τα καταλύματα φέτος έχουν αυξηθεί κατά 15% και η Κίμωλος έχει τη δυνατότητα να φιλοξενήσει 1500 άτομα. Το 70% των επισκεπτών είναι Έλληνες και το υπόλοιπο ποσοστό είναι Ιταλοί, Γάλλοι και Άγγλοι.


Ηρακλειά: Εκκίνηση από το Πάσχα
Έχει ξεκινήσει πολύ νωρίς φέτος ο τουρισμός στο νησί, για τον Ιούλιο και τον Αύγουστο είναι ήδη όλα κλειστά. Είναι με διαφορά η καλύτερη χρόνια μας, περιπατητές και ζευγάρια έχουν έρθει για διακοπές στην Ηρακλειά από το Πάσχα», τονίζει ο δήμαρχος Ηρακλειάς Δημήτρης Γαβαλάς και εξηγεί πως φέτος προστέθηκαν 30 δωμάτια στο νησί, καθώς υπάρχει μεγάλη ζήτηση. Συνολικά υπάρχουν 200 δωμάτια με 500 κλίνες για να εξυπηρετήσουμε τους επισκέπτες του νησιού.
Η Ηρακλειά είναι οικογενειακός προορισμός, το νησί το προτιμούν κυρίως οικογένειες με παιδιά από τον Ιούνιο μέχρι και το Αύγουστο, αλλά και πολλοί συνταξιούχοι από το εξωτερικό. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον κ. Γαβαλά, τον Μάιο και τον Ιούνιο έρχονται Σκανδιναβοί, Γάλλοι και Γερμανοί και Ιούλιο-Αύγουστο οι περισσότεροι επισκέπτες είναι Έλληνες. Τους καλοκαιρινούς μήνες, οι κάτοικοι στο νησί δεκαπλασιάζονται, φτάνουν τους 1000 από 90 που είναι τον χειμώνα.


Σύμη: Από τις 12 Μαρτίου
Με τριαντάφυλλα και αναμνηστικά, ο δήμος της Σύμης υποδέχθηκε στις 12 Μαρτίου το πρώτο γκρουπ Ινδών τουριστών που επισκέφτηκε το νησί τους, για τη νέα τουριστική σεζόν του 2023.
«Στο πλαίσιο του προγράμματος Ρόδος 5-0, με το οποίο προωθούνται τουριστικά πακέτα σε αγορές καινούριες για τα νησιά μας, όπως Ινδία, Πορτογαλία, Ισπανία, Ηνωμένες Πολιτείες, Βραζιλία, Λατινική Αμερική, ήδη έχουν γίνει περίπου 1200 κρατήσεις», αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιδήμαρχο Σύμης Νικήτας Γρύλλης.
Όπως λένε οι κάτοικοι του νησιού, με τις καλύτερες προϋποθέσεις ξεκίνησε φέτος η τουριστική περίοδο στη Σύμη, καθώς το νησί δέχεται καθημερινά πολύ μεγάλο αριθμό τουριστών. «Υπολογίζεται πως υποδέχεται 2.000 με 2.500 ημερήσιους επισκέπτες με τα ως τώρα στοιχεία. Οι τουρίστες έρχονται από τη Ρόδο και έχουν την ευκαιρία να επισκεφθούν τα αξιοθέατα του νησιού, την ιερά Μονή του Πανορμίτη και να τονώσουν και την αγορά», εξηγεί ο κ. Γρύλλης.
Οι κρατήσεις ξεπερνούν κάθε προσδοκία και αυξήθηκαν σημαντικά οι χώρες που δείχνουν ενδιαφέρον. «Έχουμε τουρίστες από Γαλλία, Αγγλία, Γερμανία, Βέλγιο, ΗΠΑ, Ισπανία, Ιταλία, Μονακό, Ολλανδία, Ινδίες, Μεξικό και με μια τάση αύξησης των επισκεπτών και από τις σκανδιναβικές χώρες», διευκρινίζει.
Ένας από τους σημαντικότερους οικονομικούς συντελεστές της Σύμης είναι το yachting. Το σχετικά νέο είδος θαλάσσιου τουρισμού κατατάσσει το νησί στην πρώτη θέση σε κατάπλου πολυτελών θαλαμηγών και σκαφών, καθώς ο αριθμός αυτών που καταπλέουν ξεπερνούν τις 17.000-18.000. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Γρύλλης, η προέλευση του yachting με προορισμό τη Σύμη είναι: Τουρκία, Γαλλική Ριβιέρα (Μόντε Κάρλο, Κάννες, Σαν Τροπέ), Ακαπούλκο (Μεξικό), Μύκονος (Ελλάδα), Σεν Μόριτς (Ελβετία), Ίμπιζα και Μαρμπέγια (Ισπανία), Κάπρι (Ιταλία) και Μαρακές (Μαρόκο).

spot_img
spot_img