Ευχάριστα ήταν τα νέα που έρχονται από τις Βρυξέλλες και αφορούν τις εισφορές, τις συντάξεις και τους μισθούς. Και αυτό γιατί και οι τρεις τους είναι καλύτερες σε σχέση με άλλες στο παρελθόν, ενώ από τα τρία παραπάνω μακροικονομικά μεγέθη (ΑΕΠ, πληθωρισμός, ανεργία), καθορίζονται βάσει νόμου, η αναπροσαρμογή τριών βασικών κοινωνικών μεγεθών: των κύριων συντάξεων, των εισφορών των μη μισθωτών και των “τριετιών” του ιδιωτικού τομέα.
Συγκεκριμένα, η Κομισιόν προβλέπει φέτος ανάπτυξη 2,4%, πληθωρισμό 4,2% και ανεργία 12,2%. Οι προβλέψεις αυτές είναι καλύτερες σε σχέση με εκείνες του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος, το οποίο δημοσιοποιήθηκε πριν δεκαπέντε μέρες, στο σκέλος του ΑΕΠ και του πληθωρισμού (2,3% και 4,5% αντίστοιχα). Αν και η πρόβλεψη της Κομισιόν για το ποσοστό ανεργίας είναι μετριαπαθέστερη από εκείνη του Μεσοπρόθεσμου (12,2% έναντι 11,8%), σε κάθε περίπτωση υπάρχει συμφωνία στην παραπέρα μείωσή της.
Εξάλλου, στο τέλος του 2022, το ΥΠΟΙΚ, όπως φαίνεται από την εισηγητική έκθεση για το φετινό προϋπολογισμό, είχε προβλέψει για φέτος ανεργία 12,6%. Έτσι σε κάθε περίπτωση αναμένεται, σύμφωνα με τις τελευταίες επίσημες εκτιμήσεις (Μεσοπρόθεσμο, Κομισιόν) φέτος μεγαλύτερη μείωση της ανεργίας σε σχέση με τις εκτιμήσεις προ εξαμήνου. Αυτό σημαίνει πως μπορεί να έλθει νωρίτερα ο χρόνος κατά τον οποίο η ανεργία θα πέσει κάτω από το 10%, έτσι ώστε να ξεπαγώσουν οι “τριετίες” στον ιδιωτικό τομέα.
Σύμφωνα με το Μεσοπρόθεσμο, η ανεργία (βάσει έρευνας εργατικού δυναμικού και όχι σε εθνικοαναλογιστική βάση) θα πέσει σε ποσοστό 10% το 2025, ενώ η εκτίμηση η οποία υπάρχει στο προεκλογικό πρόγραμμα της ΝΔ είναι πως το 2025 η ανεργία θα πέσει κάτω από το 10%. Αυτό σημαίνει πως από το 2026, θα μπορούν να ξεπαγώσουν οι “τριετίες”.
Οι πληθωριστικές πιέσεις
Από εκεί και πέρα, πολύ σημαντικό είναι το γεγονός ότι οι Βρυξέλλες εκτιμούν πως ο πληθωρισμός θα πέσει πολύ περισσότερο από όσο αποτυπώνεται στο Μεσοπρόθεσμο και στον προϋπολογισμό (4,2% έναντι 4,5% και 5% αντίστοιχα). Και αυτό γιατί η αύξηση την οποία θα λάβουν οι εισφορές των ελευθέρων επαγγελματιών το 2024 θα είναι ακόμη χαμηλότερη σε σχέση με την αρχικά εκτιμώμενη. Υπενθυμίζεται πως – βάσει νόμου – οι εισφορές του 2024 θα αναπροσαρμοστούν κατά το ποσοστό του πληθωρισμού του 2023. Αν επαληθευθούν οι προβλέψεις των Βρυξελλών, τότε οι αυξήσεις των μη μισθωτών το 2024 θα ανέλθουν στο 4,2% και όχι 4,5% ή 5%.
Οι συνεχείς προς τα κάτω αναθεωρήσεις των προβλέψεων του πληθωρισμού -αν δεν συνδυαστούν με ακόμη μεγαλύτερη προς τα πάνω αναθεώρηση των προβλέψεων για την αύξηση του ΑΕΠ φέτος- θα έχουν μία έμμεση “αρνητική”, αλλά πολύ μικρή, συνέπεια σε σχέση με το ύψος των αυξήσεων στις κύριες συντάξεις.
Συγκεκριμένα, η αύξηση που προκύπτει από τις προβλέψεις της Κομισιόν για ΑΕΠ – πληθωρισμό οδηγούν σε αύξηση 3,3% στις κύριες συντάξεις από την 1η Ιανουαρίου 2024, ενώ με βάση τις προηγούμενες προβλέψεις (Μεσοπρόθεσμο, ΥΠΟΙΚ) η αύξηση που προέκυπτε ανερχόταν σε 3,3%.