11.7 C
Athens
Πέμπτη, 26 Δεκεμβρίου, 2024
ΑρχικήΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΚΕΝΤΡΙΚΗ2Ο οδικός χάρτης μέχρι να ανοίξουν οι κάλπες και τις θα γίνει...
spot_img

Ο οδικός χάρτης μέχρι να ανοίξουν οι κάλπες και τις θα γίνει μετά

-

Η αντίστροφη μέτρηση για τις εκλογές ξεκίνησε, με την ανακοίνωση από τον πρωθυπουργό ότι οι εκλογές θα διεξαχθούν στις 21 Μαΐου. Η Βουλή, και αυτό συμβαίνει για πρώτη φορά, θα συνεχίσει να νομοθετεί μέχρι τη Μεγάλη Τρίτη 11 Απριλίου και τη Μεγάλη Τετάρτη θα κλείσει για τις διακοπές του Πάσχα. Στις 24 Απριλίου, θα γίνει η θυροκόλληση του Προεδρικού Διατάγματος διάλυσης της Βουλής, με την οποία ξεκινά και επισήμως η προεκλογική περίοδος. Το Διάταγμα θα προβλέπει την προκήρυξη εκλογών μέσα σε τριάντα ημέρες και τη σύγκληση της νέας Βουλής μέσα σε άλλες τριάντα ημέρες από τις εκλογές, όπως άλλωστε προβλέπει το Σύνταγμα.
Η ψήφος στις εκλογές (θεωρητικά) είναι υποχρεωτική, ενώ ψηφίζουν όσοι έχουν συμπληρώσει το 17ο έτος της ηλικίας τους. Φέτος οι νέοι ψηφοφόροι υπολογίζονται περίπου ότι θα είναι 400 χιλιάδες, από τους οποίους θα πάνε στις κάλπες ίσως οι μισοί. Αυτό κάνει τις προβλέψεις για το αποτέλεσμα ακόμα πιο δύσκολες.
Με τον εκλογικό νόμο του 2019, δικαίωμα ψήφου απέκτησαν και οι Έλληνες του εξωτερικού που τα τελευταία 35 χρόνια έχουν ζήσει τουλάχιστον δύο χρόνια στην ελληνική επικράτεια και έχουν κάνει φορολογική δήλωση κατά το τρέχον ή το προηγούμενο έτος. Οι Έλληνες του εξωτερικού θα ψηφίσουν στις εκλογές δίχως σταυρό, απλώς επιλέγοντας το ψηφοδέλτιο Επικρατείας.
Οι υποψήφιοι βουλευτές
Έως τις 2 Μαΐου θα πρέπει να υποβληθούν στην ηλεκτρονική πύλη καταχώρισης υποψηφίων οι υποψήφιοι βουλευτές. Παράλληλα, θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η κατάθεση στον Άρειο Πάγο, του ονόματος και του σήματος κάθε κόμματος ή σχηματισμού. Ακολούθως, ο Άρειος Πάγος θα ανακηρύξει τους συνδυασμούς που θα συμμετάσχουν στις εκλογές. Η διαδικασία έχει αυτή τη φορά ιδιαίτερο ενδιαφέρον, διότι από το Ανώτατο Δικαστήριο και από το πρώτο του Τμήμα, θα κριθεί αν το κόμμα Κασιδιάρη θα συμμετάσχει στις εκλογές. Ο νέος νόμος, απαγορεύει τη συμμετοχή στις εκλογές ενός κόμματος, αν η φυσική ή η κρυφή του ηγεσία, αυτή που υποκρύπτεται πίσω από αχυράνθρωπους, έχει καταδικαστεί για αδικήματα κατά της πολιτείας.
Θα πάμε στις εκλογές με κυβέρνηση Μητσοτάκη και όλοι οι υπουργοί θα παραμείνουν στις θέσεις τους εκτός από τον υπουργό Εσωτερικών. Την θέση του θα αναλάβει υπηρεσιακός, ενώ θα παραιτηθεί και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, αφού θέλει να είναι υποψήφιος και δεν θα μπορεί να κάνει ενημέρωση.
Οι διερευνητικές εντολές
Από τις εκλογές της 21ης Μαΐου δεν αναμένεται να υπάρξει αυτοδυναμία κανενός κόμματος. Και αυτό γιατί ψηφίζουμε με απλή αναλογική. Για να έχει ένα κόμμα αυτοδυναμία με απλή αναλογική, θα πρέπει να έχει το 45-47% των ψήφων, ανάλογα με το ποσοστό των κομμάτων που θα μείνουν εκτός Βουλής (στα οποία δεν πρέπει να υπολογίζεται το κόμμα Κασιδιάρη που δεν θα συμμετάσχει καν).
Δύσκολο πολύ θα είναι να έχουν απόλυτη πλειοψηφία και τυχόν συμμαχίες κομμάτων, χωρίς να είναι απαγορευτικό. Σε κάθε περίπτωση με δεδομένο ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλει αυτοδύναμη κυβέρνηση και ο Νίκος Ανδρουλάκης θέτει αυστηρές προϋποθέσεις για συμμετοχή σε κυβέρνηση συνεργασίας, θα πάμε σχεδόν με βεβαιότητα σε νέες εκλογές. Πιθανώς στις 2 Ιουλίου. Προηγουμένως πάντως, θα έχουμε τις διερευνητικές εντολές.
Αφού ο Πρόεδρος της Βουλής Κωνσταντίνος Τασούλας, ανακοινώσει στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας τα επίσημα αποτελέσματα για τη δύναμη των κομμάτων στη νέα Βουλή, η κ. Σακελλαροπούλου θα δώσει στη συνέχεια τη διερευνητική εντολή στον αρχηγό του πρώτου κόμματος. Εφόσον, όπως προβλέπουν οι δημοσκοπήσεις, ο πρώτος που θα λάβει την εντολή είναι ο κ. Μητσοτάκης, το πιθανότερο είναι ότι θα την επιστρέψει αμέσως.
Στη συνέχεια, σύμφωνα με το άρθρο 37, παρ. 3 του Συντάγματος, “ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παρέχει διερευνητική εντολή στον αρχηγό του δεύτερου σε κοινοβουλευτική δύναμη κόμματος και εάν δεν τελεσφορήσει και αυτή, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δίνει διερευνητική εντολή στον αρχηγό του τρίτου σε κοινοβουλευτική δύναμη κόμματος. Κάθε διερευνητική εντολή ισχύει για τρεις ημέρες”.
Εικάζεται ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα αξιοποιήσει την εντολή για επαφές με τα κόμματα της αντιπολίτευσης, αλλά αν επιβεβαιωθούν οι δημοσκοπήσεις και είναι δεύτερο κόμμα, η επιχείρηση δεν θα τελεσφορήσει.
Η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών
Εφόσον αποτύχουν οι διερευνητικές, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα καλέσει τους αρχηγούς των κομμάτων και θα επιδιώξει τον σχηματισμό Kυβέρνησης από όλα τα κόμματα της Bουλής για τη διενέργεια εκλογών. Και αυτή η προσπάθεια θα αποτύχει και θα αναθέσει στον πρόεδρο του Ελεγκτικού Συνεδρίου Ιωάννη Σαρμά να σχηματίσει υπηρεσιακή κυβέρνηση που θα διενεργήσει τις επόμενες εκλογές. Ο κ. Σαρμάς είναι η πρώτη επιλογή γιατί είναι ο αρχαιότερος στην υπηρεσία.
Η κ. Σακελλαροπούλου ίσως επιδιώξει μια ακόμα σύσκεψη των αρχηγών, που και αυτή θα αποτύχει και θα ακολουθήσει η συνεδρίαση της Βουλής για μία μόνο ημέρα, για να εκλέξει πρόεδρο και αντιπροέδρους. Μετά ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα παραδώσει την σκυτάλη στον υπηρεσιακό πρωθυπουργό που θα ορκίσει νέα κυβέρνηση και θα προκηρύξει τις εκλογές, πιθανότατα για τις 2 Ιουλίου.
Οι εκλογές με ενισχυμένη αναλογική
Οι επόμενες εκλογές θα γίνουν με ενισχυμένη αναλογική, αλλά με μειωμένο το μπόνους για το πρώτο κόμμα. Δηλαδή ενώ με τους προηγούμενους νόμους το πρώτο κόμμα έπαιρνε μόνους 50 έδρες, τώρα για να επιτευχθεί αυτό θα πρέπει το πρώτο κόμμα να πιάσει το 40%. Όσο μεγαλύτερο είναι το ποσοστό του πάντως, τόσο μεγαλύτερο το μπόνους, που ξεκινάει από συν 20 έδρες, αν λάβει πάνω από το 20%. Μετά προστίθεται μια έδρα για κάθε 0,5 στο ποσοστό του 1ου κόμματος.
Οι βουλευτές θα εκλεγούν με λίστα, την οποία θα καταρτίσουν οι αρχηγοί των κομμάτων. Αλλά το πιθανότερο είναι η λίστα να ακολουθεί τη σειρά που έλαβαν οι βουλευτές στις εκλογές της 21ης Μαΐου.
Τα σχολεία θα κλείσουν για τις εκλογές, την Παρασκευή προ των εκλογών και τη Δευτέρα μετά τις εκλογές. Οι Πανελλαδικές θα διεξαχθούν κανονικά από 1ης μέχρι 16 Ιουνίου για τα Γενικά Λύκεια, ενώ θα ακολουθήσουν τα ειδικά μαθήματα και τα μουσικά για ΓΕΛ και ΕΠΑΛ μέχρι τις 29 Ιουνίου. Γι΄ αυτό άλλωστε επελέγη η 21η Μαΐου για τις πρώτες εκλογές, για να μην υπάρξουν προβλήματα με τις εξετάσεις, ούτε να γίνει αντικατάσταση του υπουργού Παιδείας εν μέσω των εξετάσεων.

 

spot_img
spot_img