Τα εισοδήματα τα οποία μπορεί να έχουν συνταξιούχοι, μισθωτοί, ελεύθεροι επαγγελματίες, αγρότες, επιχειρήσεις ακόμη και άνεργοι από την εκμίσθωση ακινήτων φορολογούνται με συντελεστή που φτάνει το 45%
Πολλοί ιδιοκτήτες ακινήτων κινδυνεύουν να πληρώσουν υπέρογκα ποσά φόρου για εισοδήματα από ενοίκια τα οποία όμως ακόμα δεν τα έχουν πληρωθεί. Αυτό είναι ένα μεγάλο πρόβλημα που πολλά χρόνια καίει και βασανίζει τους ιδιοκτήτες ακινήτων, οι οποίοι παρότι μπορεί ο ενοικιαστής να μην τους έχει καταβάλει τα μισθώματα που έχουν συμφωνήσει ωστόσο αυτοί θα πρέπει να τα δηλώνουν και να τα φορολογούνται.
Υπάρχουν πολλές περιπτώσεις ενοικιαστών που δεν πληρώνουν το συμφωνηθέν μίσθωμα και αρκετοί από αυτούς ούτε τα λειτουργικά έξοδα, με αποτέλεσμα ο ιδιοκτήτης του ακινήτου να βάλετε και να ταλαιπωρείται ποικιλοτρόπως.
Αρχικά λοιπόν να αναφέρουμε ότι η πλατφόρμα του Taxisnet για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων αναμένεται να ανοίξει προς τα τέλη του μήνα με αρχές το πολύ του επόμενου. Ωστόσο το νέο έντυπο της δήλωσης θα κρύβει και κάποιες εκπτώσεις φόρου και ορισμένες αλλαγές.
Το έντυπο Ε1 το οποίο είναι και το βασικό έντυπο της φορολογικής δήλωσης θα είναι το ίδιο με το περσυνό και οι κωδικοί θα παραμείνουν αμετάβλητοι για τους περίπου 8.500.000 φορολογούμενους που θα δηλώσουν τα εισοδήματα που εισέπραξαν το 2022.
Αλλαγές με βάση τα όσα μαθαίνω από το υπουργείο οικονομικών περιμένουμε για το έντυπο των επαγγελματιών το Ε3. Σε αυτό το έντυπο φέτος θα είναι προσυμπληρωμένα τα έσοδα και τα έξοδα που έχουν δηλώσει επιχειρήσεις και επαγγελματίες από τα στοιχεία τα οποία ανεβαίνουν στο MyData. Ωστόσο φυσικά και οι κωδικοί θα είναι επεξεργάσιμοι, δηλαδή θα υπάρχει δυνατότητα διόρθωσης των ποσών που θα έχουν προ συμπληρωθεί.
Και στο έντυπο Ε1 να θυμίσουμε ότι τα εισοδήματα από μισθούς και συντάξεις είναι επίσης προσυμπληρωμένα και δεν υπάρχει δυνατότητα διόρθωσης.
Πολλά τα λάθη
Αλλά εδώ να τονίσουμε ότι ο έλεγχος του αν είναι σωστά απαιτείται να γίνεται διότι προσωπικά αλλά και αρκετός κόσμος έχει διαπιστώσει αρκετές φορές λάθη. Σε περίπτωση λαθών λοιπόν απευθύνεστε το ταμείο ή την υπηρεσία σας για να το διορθώσει. Οι εκδοχές των λαθών είναι πάρα πολλές για αυτό το λόγο θα αναφέρω μόνο μία από τις πιο εντυπωσιακές.
Αξιοπερίεργο λάθος σε θανόντα σύζυγο να προστεθεί η τελευταία ετήσια συνολική αποδοχή που είχε στην εν ζωή σύζυγό του. Σε ένα τέτοιο σφάλμα λοιπόν επικοινωνείτε με το ταμείο και ζητάτε να διορθωθεί η βεβαίωση αποδοχών. Και βεβαίως το ταμείο προχωράει σε άμεση διόρθωση του σφάλματος.
Η προθεσμία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων θα είναι και φέτος μέχρι τις 30 Ιουνίου, η αρχική ημερομηνία είναι αυτή μιας και το υπουργείο μας έχει συνηθισμένους σε συνεχείς παρατάσεις ώστε οι φορολογούμενοι να μην πληρώνουν πρόστιμα εκπρόθεσμων δηλώσεων. Η πρώτη δόση θα πρέπει να πληρωθεί μέχρι τις 31 Ιουλίου και το σύνολο του φόρου θα πρέπει να εξοφληθεί σε οκτώ ισόποσες μηνιαίες δόσεις με την τελευταία να είναι να πρέπει να πληρωθεί στο τέλος Φεβρουαρίου του 2024. Με βάση την ισχύουσα νομοθεσία, όσοι πληρώσουν εφάπαξ τον φόρο που τους αναλογεί έως και την 31η Ιουλίου, λαμβάνουν έκπτωση 3% επί του συνολικού ποσού.
Δικαιολογητικά
Τα ενοίκια δηλώνονται στο έντυπο Ε2. Προκειμένου λοιπόν να μηνφορολογηθείτεγια ανείσπρακτα ποσά θα πρέπει πριν υποβάλετε την φορολογική σας δήλωση να κινηθείτε νομικά εναντίον του μισθωτή. Συγκεκριμένα, θα πρέπει να έχει εκδοθεί εις βάρος του μισθωτή σας διαταγή πληρωμής ή διαταγή απόδοσης χρήσης μισθίου ή δικαστική απόφαση αποβολής ή επιδίκασης μισθωμάτων ή να έχετε ασκήσει εναντίον του αγωγή αποβολής ή επιδίκασης μισθωμάτων. Εν συνεχεία πρέπει τα άνωθεν στοιχεία να τα καταθέσετε στην Εφορία. για να γίνω πιο συγκεκριμένη στην εφορία θα πρέπει να κατατεθούν φωτοαντίγραφα των διαταγών, δικαστικών αποφάσεων που έχουν εκδοθεί ή αγωγών που έχουν κατατεθεί. Μόλις υποβληθούν τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, τότε τα ανείσπρακτα εισοδήματα που θα δηλωθούν στο έντυπο Ε2, δε θα ληφθούν υπόψη.
Προσοχή γιατί αν δεν υποβληθούν τα απαιτούμενα δικαιολογητικά για τη δήλωση των ανείσπρακτων ενοικίων τότε η εφορία θα σας φορολογήσει κανονικά και ας μην τα έχετε εισπράξει ποτέ. Σε περίπτωση που ο μισθωτής έχει πτωχεύσει, αρκεί η προσκόμιση αντιγράφου του πίνακα αναγγελίας χρεών, στον οποίο εμφανίζεται η απαίτηση του εκμισθωτή / υπεκμισθωτή. Από όλα τα προβλεπόμενα δικαιολογητικά που κατά περίπτωση προσκομίζονται στη Δ.Ο.Υ. θα πρέπει να προκύπτει το χρονικό διάστημα για το οποίο οφείλονται μισθώματα.
Τα εισοδήματα τα οποία μπορεί να έχουν συνταξιούχοι, μισθωτοί, ελεύθεροι επαγγελματίες, αγρότες, επιχειρήσεις ακόμη και άνεργοι από την εκμίσθωση ακινήτων φορολογούνται με συντελεστή που φτάνει το 45%.
Οι κλίμακες φορολογησης
Οι ιδιοκτήτες ακινήτων κινδυνεύουν να πληρώσουν υψηλούς φόρους ακόμη και για ενοίκια που δεν έχουν εισπράξει, αν δεν λάβουν εγκαίρως τα μέτρα που ανέφερα πιο πάνω και δεν προχωρήσουν στις συγκεκριμένες ενέργειες.
Με βάση την ισχύουσα κλίμακα το ετήσιο καθαρό φορολογητέο εισόδημα από ενοίκια φορολογείται αυτοτελώς από το πρώτο ευρώ.
Συγκεκριμένα τα εισοδήματα από ενοίκια φορολογούνται με την κάτωθι κλίμακα φορολόγησης:
15% για τα πρώτα 12.000 ευρώ του εισοδήματος
35% για τα επόμενα 23.000 ευρώ, δηλαδή στο τμήμα του εισοδήματος από τα 12.001 έως τα 35.000 ευρώ
45% για το τμήμα του εισοδήματος πάνω από τα 35.000 ευρώ
Επίσης, να έχετε υπόψη σας ότι τα εισοδήματα από εκμισθώσεις ακινήτων που αποκτήθηκαν το 2022 απαλλάσσονται από την ειδική εισφορά αλληλεγγύης.
Γράφει η Φιλοθέη Μακριδάκη
Αρθρογράφος
Α’ Τάξης Φοροτεχνικός
Φορολογικός Σύμβουλος Επιχειρήσεων και Ιδιωτών
Ιδιοκτήτρια Λογιστικού Φοροτεχνικού Γραφείου