14.3 C
Athens
Πέμπτη, 2 Ιανουαρίου, 2025
ΑρχικήΙΑΤΡΙΚΑΟι επιπλοκές του διαβήτη στους οφθαλμούς
spot_img

Οι επιπλοκές του διαβήτη στους οφθαλμούς

-

Σημαντικές συμβουλές για πιθανά προβλήματα που μπορεί να προκύψουν από τον διαβήτη

Η σημαντικότερη επιπλοκή του διαβήτη στους οφθαλμούς είναι η διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια. Δεν πρέπει όμως να ξεχνάει κανείς, ότι ο διαβήτης μπορεί να προκαλέσει επιπλοκές σε όλους, σχεδόν, τους οφθαλμικούς ιστούς.

Άλλες οφθαλμικές επιπλοκές του διαβήτη είναι η πάρεση των οφθαλμοκινητικών μυών, η πτώση βλεφάρων, η οπτική νευρίτιδα, ο καταρράκτης, οι διαθλαστικές μεταβολές, το νεοαγγειακό γλαύκωμα.

Επιπλοκές στην διάθλαση

Διακυμάνσεις της οπτικής οξύτητας μπορεί να συμβούν τόσο κατά την αρχική διάγνωση της νόσου, όσο και κατά περιόδους μη ικανοποιητικής ρύθμισης του διαβήτη. Επίσης διακυμάνσεις στα επίπεδα της γλυκόζης προκαλούν διόγκωση ή συρρίκνωση του κρυσταλλοειδούς φακού με αποτέλεσμα την διακύμανση της οπτικής οξύτητας από μέρα σε μέρα ή ακόμα κατά την διάρκεια της ίδιας ημέρας. Γι αυτό ΔΕΝ συνταγογραφούμε ποτέ γυαλιά σε περιόδους που είναι απορυθμισμένος ο διαβήτης του ασθενούς.

Επιπλοκές από τον κερατοειδή

Μπορεί να υπάρξει πτώση της ευαισθησίας του κερατοειδούς που συνεπάγεται μη αντιληπτός τραυματισμός αυτού. Ακόμα εμφανίζεται αυξημένη συχνότηταστικτής κερατίτιδας και σοβαρών επιθηλιακών ελκών που μπορεί να είναι επίμονα και υποτροπιάζοντα.

Επιπλοκές από την ίριδα και την κόρη του οφθαλμού

Μπορεί να δημιουργηθεί νεοαγγείωση της ίριδας και νεοαγγειακό γλαύκωμα και να μειωθεί η ευαισθησία στα μυδριατικά κολλύρια, πράγμα που θα δυσχεραίνει την διαδικασία βυθοσκόπησης και μιας επέμβασης καταρράκτου.

Επιπλοκές από τον κρυσταλλοειδή φακό

Οι διαβητικοί ασθενείς παρουσιάζουν αυξημένη συχνότητα εμφάνισης καταρράκτη και τείνουν να εμφανίζουν καταρράκτη σε νεότερη ηλικία και η πάθηση φαίνεται να εξελίσσεται ταχύτερα.

Σε κάποιες περιπτώσεις παρατηρείται υποστροφή της θόλωσης του φακού μετά από την ρύθμιση του σακχάρου.

Διαβήτης και Γλαύκωμα

Από διάφορες επιδημιολογικές μελέτες έχει φανεί πιθανή συσχέτιση μεταξύ του πρωτοπαθούς γλαυκώματος ανοιχτής γωνίας και του σακχαρώδους διαβήτη. Ακόμα οι διαβητικοί ασθενείς, εμφανίζουν πολύ συχνότερα νεοαγγειακό γλαύκωμα, όταν κυρίως συνυπάρχει προχωρημένη διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια.

Επιπλοκές από τα οφθαλμοκινητικά νεύρα

Η διπλωπία λόγω προσβολής ενός από τα οφθαλμοκινητικά νεύρα, είναι δυνατόν να συμβεί σε διαβητικούς ασθενείς λόγω της συνυπάρχουσας μικροαγγειοπάθειας. Επίσης μπορεί να προκληθεί πτώση του άνω βλεφάρου. Η προσβολή είναι συνήθως ετερόπλευρη και επί των πλείστον υποχωρεί αυτόματα μετά 3-6 μήνες. 

Επιπλοκές από τα βλέφαρα

Πτώση βλεφάρων (νευρολογικής αιτιολογίας)

Αυξημένη πιθανότητα εμφάνισης βλεφαρίτιδας, κυτταρίτιδας κόγχου(φλεγμονή των ιστών γύρω από τον οφθαλμό), κρίθης και χαλαζίου.

Άλλες επιπλοκές 

Αυξημένη συχνότητα εμφάνισης απόφραξης αρτηριών ή φλεβών του αμφιβληστροειδη, πρόσθιας ισχαιμικής οπτικής νευροπάθειας, διαβητικό οίδημα της κεφαλής του οπτικού νεύρου (οπτική νευρίτιδα) και αστεροειδής υάλωση.

  • Η Δέσποινα Καφετζή είναι χειρούργος οφθαλμίατρος-Συνεργάτης του θεραπευτηρίου «Υγεία»

 

spot_img
spot_img