- Η αντιπολίτευση υπόσχεται λαγούς με πετραχήλια, η κυβέρνηση απαντά με σκληρό τρόπο, αλλά για την ουσία αποφεύγουν να τοποθετηθούν
Του Μιχάλη Κωτσάκου
Τα τελευταία 24ωρα οι συνταξιούχοι έχουν βρεθεί στο επίκεντρο της πολιτικής αντιπαράθεσης. Αφορμή στάθηκε η συνάντηση που είχε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρας, με τους εκπρόσωπους των συνταξιοδοτικών οργανώσεων, η ομολογουμένως σκληρή απάντηση από τον υπουργός Εργασίας, Κωστή Χατζηδάκη και φυσικά και η Παναττική συγκέντρωση διαμαρτυρίας των συνταξιούχων την Τετάρτη το πρωί στο Σύνταγμα.
Στο επίκεντρο, λοιπόν, οι συνταξιούχοι, οι αυξήσεις που θα λάβουν από την 1η Ιανουαρίου, τα αναδρομικά και φυσικά και τα αιτήματα που έχουν γνωστοποιήσει οι συνταξιοδοτικές οργανώσεις.
Ας ξεκινήσουμε, λοιπόν, από τα αιτήματα των συνταξιούχων που τα κατέθεσαν στο Μαξίμου. Ζήτησαν αυξήσεις σε όλες τις συντάξεις με την κατώτερη να φτάνει στα 650 ευρώ (δηλαδή διπλασιασμό). Επίσης ζήτησαν να εκδοθούν άμεσα οι υπόλοιπες εκκρεμείς συντάξεις και να σταματήσουν οι περικοπές στα εφάπαξ. Να δοθούν άμεσα σε όλους τους συνταξιούχους τα αναδρομικά του 11μήνου, που παράνομα παρακρατούνται δίχως προαπαιτούμενα. Να αποδοθεί το 0.5% του ΑΕΠ, που με νόμο έχει ψηφίσει η σημερινή κυβέρνηση και, επί τρία χρόνια, δεν το αποδίδει. Να αποδοθούν τώρα οι παράνομα παρακρατημένες συνδρομές (0,20) στις συνδικαλιστικές οργανώσεις, που οφείλονται από το 2018, καθώς και τα παρακρατηθέντα από τους συνταξιούχους του ΟΑΕΕ. Να γίνει τώρα άμεσα πρόσληψη γιατρών και νοσηλευτών στα νοσοκομεία, να ανοίξουν αυτά που έχουν κλείσει. Να δημιουργηθούν παντού δημόσιες δομές οίκων ευγηρίας. Να καταργηθεί η αντεργατική-αντιλαϊκή-αντιασφαλιστική νομοθεσία και η φοροληστεία. Να ανακεφαλαιοποιηθούν τα ασφαλιστικά ταμεία.
Αναμφίβολα δεν τα λες και λίγα τα αιτήματα που κατατέθηκαν από τους εκπρόσωπους των συνταξιοδοτικών οργανώσεων. Όπως δεν μπορείς ελαφρά τη καρδία να τα χαρακτηρίσεις και τρελά. Όμως για να πούμε και του στραβού το δίκιο κάποια από αυτά-για να είμαστε ρεαλιστές- είναι απίθανο να τα υλοποιήσει όχι μόνο η τωρινή κυβέρνηση, αλλά ούτε και η επόμενη. Ούτε ακόμη και εάν οι ίδιοι οι συνταξιούχοι αναλάμβαναν την διακυβέρνηση του τόπου.
Υποσχέσεις και απάντηση
Πάμε σιγά-σιγά και στην πολιτική αντιπαράθεση. Ο πρώην πρωθυπουργός κι νυν αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης την Τρίτη το μεσημέρι υποδέχθηκε στο γραφείο του εκπροσώπους των συνταξιοδοτικών οργανώσεων. Και υποστήριξε ότι θα επαναφέρει την 13η σύνταξη, υπονοώντας το επίδομα που έδωσε πριν από τις Ευρωεκλογές του 2019. Επίσης υποσχέθηκε ότι θα καταργήσει το ΤΕΚΑ, το νέο επικουρικό ταμείο. Και τέλος θα δώσει τα αναδρομικά των 2,5 δισ. ευρώ σε τρεις ισόποσες δόσεις περίπου των 800 εκ. διότι είναι μεγάλο δημοσιονομικά το βάρος. «Είναι ηθική υποχρέωση του κράτους να δοθούν τα αναδρομικά στους συνταξιούχους. Διαφορετικά δεν είμαστε κράτους δικαίου αν δεν εφαρμόζουμε την απόφαση της δικαιοσύνης», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας στους συνομιλητές του, αλλά όταν του επισήμαναν τις στρεβλώσεις του νόμου Κατρούγκαλου, ίσχυσε «το άλλα λόγια να αγαπιόμαστε». Ειδικά σε ό,τι αφορά την προσωπική διαφορά, λόγω της οποίας και σχεδόν ένα εκατομμύριο συνταξιούχοι δεν θα δουν ούτε σεντς στις αυξήσεις που είναι προγραμματισμένες από την 1η Ιανουαρίου.
Η απάντηση από τα κυβερνητικά χείλη δόθηκε από το νυν υπουργό Εργασίας Κωστή Χατζηδάκη: «Νέος καταιγισμός ψεμάτων από τον κ. Τσίπρα στις οργανώσεις των συνταξιούχων. Συνεχίζει να τηρεί τα γνωστά του ήθη και έθιμα στον πολιτικό του λόγο! Δεν φτάνει που η κυβέρνησή του με το νόμο Κατρούγκαλου και άλλες παρεμβάσεις έκανε 17 διαφορετικές περικοπές στις συντάξεις, σήμερα με θράσος παριστάνει και τον τιμητή». Μάλιστα ο κ. Χατζηδάκης απαρίθμησε στην απάντηση του και όσα είχε πει και όσα είχε κάνει ο κ. Τσίπρας και ως πρωθυπουργός, αλλά και ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην Βουλή.
Το συμπέρασμα
Πάμε και στο δια ταύτα. Τόσο η κυβέρνηση, όσο και η αντιπολίτευση δεν ακουμπούν την προσωπική διαφορά του νόμου Κατρούγκαλου. Η οποία, όπως αναφέρουν ειδικοί είναι καταστροφική και για τους παλιούς συνταξιούχους, αλλά και για τους νέους. Και δεν το λέμε εμείς, αλλά μπορεί κάποιος να ανατρέξει στην αρθογραφία του έγκριτου Αλέξη Μητρόπουλου, ο οποίος πολλάκις έχει ζητήσει από την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας να λάβει την γενναία απόφαση της οριστικής κατάργησης της Προσωπικής Διαφοράς. Αλλά και του επανυπολογισμού των αποδοχών στους παλιούς συνταξιούχους. Διότι με βάση αυτό τον επανυπολογισμό υπολογίζεται η προσωπική διαφορά. Και ο επανυπολογισμός είναι σε ποσοστό σχεδόν 90% εις βάρος των συνταξιούχων.
Και ναι μεν ο κ. Τσίπρας όταν τον ρωτούν, συνήθως στραβοκαταπίνει, αναζητά ένα ποτήρι νερό και δεν απαντά, αλλά και η νυν κυβέρνηση αποφεύγει να αγγίξει το θέμα. Διότι εμείς θυμόμαστε αρκετά πράγματα. Πρώτον ότι προεκλογικά το κυβερνών κόμμα έκανε λόγο για κατάργηση του νόμου Κατρούγκαλου, ο οποίος έτσι κι αλλιώς είχε μετατραπεί σε κουρελόχαρτο από την εποχή του ΣΥΡΙΖΑ, όταν η Έφη Αχτσιόγλου είχε περάσει τουλάχιστον 10 τροπολογίες για να εξηγήσει τι ήθελε να πει ο ποιητής που έφτιαξε αυτό το ασφαλιστικό νομοσχέδιο.
Επίσης θυμόμαστε και την εποχή που η κυβέρνηση Μητσοτάκη έφερε προς ψήφιση το νόμο Βρούτση, προκειμένου να «καλλωπίσει» το νόμο Κατρούγκαλου, τα όσα είχε πει στην Βουλή η αείμνηστη Φώφη Γεννηματά τον Φεβρουάριο του 2020: «Ο νόμος Κατρούγκαλου δεν διορθώνεται, καταργείται». Έλα όμως που δεν καταργήθηκε. Και δεν διορθώθηκε. Απλά του έγινε ένα μακιγιάζ.
Και κλείνοντας θέλω να αναφερθώ σε αυτό που ακούγεται δια της πλαγίας οδού. Ότι τις αυξήσεις- όσοι τις πάρουν- δεν θα τις δουν στους λογαριασμούς τους από την 1η Ιανουαρίου. Αλλά θα τις λάβουν αναδρομικά μετά από δύο ή και τρεις μήνες, καθώς το σύστημα δεν μπορεί να τις εντάξει. Προφανώς κάποιοι στην κυβέρνηση θεωρούν πως εάν δοθούν αυτά τα χρήματα μαζεμένα θα φανούν περισσότερο από ένα απλό πενηντάρικο κάθε μήνα. Μήπως πρέπει να σκεφτούν πως με αυτή την ακρίβεια και τις συνεχείς ανατιμήσεις, ακόμη κι αυτά τα 50 ευρώ είναι πολύτιμα για ένα συνταξιούχο;