- Οι αιτήσεις θα γίνονται δεκτές μέχρι τον Σεπτέμβριο και υπάρχουν και κάποιες προαπαιτούμενα
Γράφει η Φιλοθέη Μακριδάκη
Οι πλατφόρμα για την νέα οικονομική ενίσχυση καυσίμων έχει ξεκινήσει και εξακολουθεί να είναι σε εφαρμογή. Οι πολίτες δεν έχουν παρά να εισέλθουν με τους κωδικούς taxisπροκειμένου να συμπληρώσουν την φόρμα και στην συνέχεια αν είναι δικαιούχοι να λάβουν τα χρήματα. Ας δούμε τα σημαντικά σημεία προσοχής για να μην χαθεί η επιδότηση.
Απαιτείτε
1 – όχημα σε κυκλοφορία
2 – ασφαλισμένο
3 – να μην οφείλονται τέλη κυκλοφορίας
Πότε και πως θα γίνει η πληρωμή
Σημαντικά σημεία της διαδικασίας
- Άμεσα μετά την αίτηση το πολύ μέσα σε τρεις εργάσιμες ημέρες
- Διαδικασία ίδια με αυτή του πρώτου κύκλου της επιδότησης
- Θα χρειαστείτε κωδικούς Taxisnet
- Θα μπείτε στην εφαρμογή του gov για το voucher βενζίνης
- Θα δηλώσετε την πινακίδα του οχήματος
- Κάθε όχημα μπορεί να δηλωθεί από μόνο ένα φυσικό πρόσωπο
- Κάθε φυσικό πρόσωπο μπορεί να δηλώνει μόνο ένα όχημα
- Η επιδότηση καλύπτει Ιούλιο, Αύγουστο και Σεπτέμβριο
- Χορηγείταιμόνο σε φυσικά πρόσωπα, συμπεριλαμβανομένων και ελευθέρων επαγγελματιών που είναι φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδας
- Το ατομικό εισόδημα με βάση τη φετινή φορολογική δήλωση δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 30.000 ευρώ. Το ποσό αυτό προσαυξάνεται κατά 3.000 ευρώ για κάθε επιπλέον μέλος του νοικοκυριού (σύζυγος/μέλος συμφώνου συμβίωσης και εξαρτώμενα τέκνα).
Τα ποσά της επιδότησης
- για κάτοχο αυτοκινήτου με κύρια κατοικία σε ηπειρωτική περιοχή
80 ευρώ με ψηφιακή κάρτα
65 ευρώ με πίστωση στον τραπεζικό λογαριασμό
- για κάτοχο αυτοκινήτου με κύρια κατοικία σε νησιωτική χώρα
100 ευρώ με ψηφιακή κάρτα
85 ευρώ με πίστωση στον τραπεζικό λογαριασμό
- για κάτοχο μοτοσικλέτας και κύρια κατοικία σε ηπειρωτική περιοχή
60 ευρώ με ψηφιακή κάρτα
45 ευρώ με πίστωση στον τραπεζικό λογαριασμό
- για κάτοχο μοτοσικλέτας με κύρια κατοικία στα νησιά
70 ευρώ με κάρτα ψηφιακή κάρτα
55 ευρώ με πίστωση στον τραπεζικό λογαριασμό
Να γνωρίζουμε
Με βάση την ενημέρωση του αρμόδιου υπουργείου ας έχουμε υπόψη τα εξής:
- Τι είναι το FuelPass II; Το FuelPass II αποτελεί μέτρο ενίσχυσης φυσικών προσώπων και ελεύθερων επαγγελματιών για την αντιμετώπιση της αύξησης κόστους των καυσίμων κίνησης.
- Ποιοι είναι δικαιούχοι του FuelPass II; Το σύνολο των φυσικών προσώπων, συμπεριλαμβανομένων και ελευθέρων επαγγελματιών, που είναι φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδας με δηλωθέν οικογενειακό εισόδημα φορολογικού έτους 2021 έως τριάντα χιλιάδες (30.000) ευρώ, προσαυξανόμενο κατά τρεις χιλιάδες (3.000) ευρώ για τον/την σύζυγο ή μέλος συμφώνου συμβίωσης και επιπλέον κατά τρεις χιλιάδες (3.000) ευρώ για κάθε εξαρτώμενο τέκνο του νοικοκυριού και έως του ποσού των σαράντα πέντε χιλιάδων (45.000) ευρώ, με σκοπό τη συμβολή στην κάλυψη του κόστους κατανάλωσης καυσίμων κίνησης των μηνών Ιουλίου, Αυγούστου και Σεπτεμβρίου 2022. Κάθε όχημα ή μοτοσυκλέτα-μοτοποδήλατο μπορεί να δηλωθεί από ένα μόνο φυσικό πρόσωπο, το οποίο διαθέτει επί του οχήματος και της μοτοσυκλέτας-μοτοποδηλάτου πλήρη κυριότητα ή συγκυριότητα ή είναι μισθωτής δυνάμει συμβολαίου χρηματοδοτικής μίσθωσης (leasing). Κάθε φυσικό πρόσωπο μπορεί να δηλώνει μόνο ένα όχημα ή μοτοσυκλέτα-μοτοποδήλατο. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι το όχημα, μοτοσυκλέτα-μοτοποδήλατο να είναι σε κυκλοφορία, να είναι ασφαλισμένο και να μην οφείλονται γι’ αυτό τέλη κυκλοφορίας.
- Πότε υποβάλλονται οι αιτήσεις για το FuelPass II; Την 1η/8/μπορούσαν να υποβάλλουν πολίτες που ο ΑΦΜ τους λήγει σε 1, 2 και 3. Την 2η/8/ οι πολίτες που ο ΑΦΜ τους λήγει σε 4, 5, 6 και 7. Την 3η/8/ αίτηση μπορούσαν να υποβάλλουν πολίτες που ο ΑΦΜ τους λήγει σε 8, 9 και 0. Τέλος από την 4η/8/ και εξής είναι δυνατή η υποβολή αιτήσεων, ανεξαρτήτως του λήγοντος αριθμού του Α.Φ.Μ. των φυσικών προσώπων. Η υποβολή αιτήσεων λήγει την 1η/9/2022.
- Πώς εκδίδω το FuelPass ΙΙ; Οι δικαιούχοι του Προγράμματος υποβάλλουν την αίτησή τους ηλεκτρονικά μέσω της ειδικής εφαρμογής, με τη χρήση των κωδικών διαπιστευτηρίων της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης (taxisnet / myaade). Ο αιτών συμπληρώνει και επικαιροποιεί τα στοιχεία επικοινωνίας του και, ειδικότερα, τη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και τον αριθμό κινητού τηλεφώνου του. Εφόσον επιλέξει ως μέθοδο χορήγησης την «Κατάθεση σε τραπεζικό λογαριασμό», απαιτείται και η συμπλήρωση του IBAN προσωπικού τραπεζικού λογαριασμού ή λογαριασμού στον οποίο ο αιτούμενος είναι δικαιούχος ή συνδικαιούχος. Επίσης, οι δικαιούχοι μπορούν να υποβάλλουν την αίτησή τους από τα κατά τόπους Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών (Κ.Ε.Π.) κατά τις ημερομηνίες που προβλέπονται για τον ΑΦΜ τους.
- Ποιες είναι οι καταστάσεις της αίτησής μου; Η αίτηση κάθε πολίτη μπορεί να βρίσκεται σε μία από τις ακόλουθες καταστάσεις: ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΑΠΟ ΔΙΚΑΙΟΥΧΟ-ΑΠΟΡΡΙΦΘΕΙΣΑ-ΥΠΟ ΕΛΕΓΧΟ -ΠΡΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΤΟ ΤΡΑΠΕΖΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ-ΠΡΟΣ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΑΠΟ ΤΡΑΠΕΖΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ-ΕΓΚΡΙΘΕΙΣΑ.
- Πώς γίνεται η καταβολή του ποσού; H καταβολή του ποσού γίνεται με δύο μεθόδους: Μέσω έκδοσης άυλης ψηφιακής κάρτας (VivaWallet ή AlphaBank) που χρησιμοποιείται με κατάλληλο smartphone που υποστηρίζει απαραιτήτως την τεχνολογία ανέπαφων συναλλαγών NFC. Μέσω κατάθεσης σε προσωπικό τραπεζικό λογαριασμό που κατέχει ο δικαιούχος ή σε λογαριασμό στον οποίο ο δικαιούχος είναι συνδικαιούχος. Το ΙΒΑΝ του λογαριασμού θα πρέπει να ανήκει σε μία από τις παρακάτω τράπεζες που συμμετέχουν στο Πρόγραμμα: VivaWallet-Alpha Τράπεζα-Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος-Τράπεζα Πειραιώς-Τράπεζα Eurobank-Τράπεζα Αττικής-Παγκρήτια Τράπεζα-Συνεταιριστική Τράπεζα Χανίων ΣΥΝ.Π.Ε.-Τράπεζα Ηπείρου-Τράπεζα Καρδίτσας-Συνεταιριστική Τράπεζα Θεσσαλίας-OLYMPUS BANK / Συνεταιριστική Τράπεζα Όλυμπος ΣΥΝ.ΠΕ.-Συνεταιριστική Τράπεζα Κεντρικής Μακεδονίας-Optimabank-Ταμείο Παρακαταθηκών & Δανείων (ΤΠΔ)
- Ποιο είναι το ποσό της ενίσχυσης; Το ποσό ενίσχυσης καθορίζεται βάσει του άρθρου 67 του ν. 4950/2022. Ειδικότερα, για τους μήνες Ιούλιο, Αύγουστο και Σεπτέμβριο 2022, η πίστωση ανέρχεται στα ακόλουθα ποσά: εκατό (100) ευρώ με τη χρήση ψηφιακής χρεωστικής κάρτας για δικαιούχους ιδιοκτήτες οχημάτων, πλην μοτοσυκλετών-μοτοποδηλάτων, με κύρια κατοικία στις Περιφέρειες Βορείου Αιγαίου, Νοτίου Αιγαίου, Ιονίων Νήσων, Κρήτης, στην Περιφερειακή Ενότητα Νήσων της Περιφέρειας Αττικής, στην Περιφερειακή Ενότητα Σποράδων της Περιφέρειας Θεσσαλίας, στην Περιφερειακή Ενότητα Θάσου της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, στη νήσο Σαμοθράκη της Περιφερειακής Ενότητας Έβρου της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και στη νήσο Αμμουλιανή της Περιφερειακής Ενότητας Χαλκιδικής της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Το ανωτέρω ποσό διαμορφώνεται σε ογδόντα πέντε (85) ευρώ, εφόσον ο δικαιούχος επιλέξει κατάθεση σε τραπεζικό λογαριασμό. ογδόντα (80) ευρώ με τη χρήση ψηφιακής χρεωστικής κάρτας για δικαιούχους ιδιοκτήτες οχημάτων, πλην μοτοσυκλετών-μοτοποδηλάτων, με κύρια κατοικία στην υπόλοιπη Ελλάδα. Το ανωτέρω ποσό διαμορφώνεται σε εξήντα πέντε (65) ευρώ, εφόσον ο δικαιούχος επιλέξει κατάθεση σε τραπεζικό λογαριασμό. 70 ευρώ με τη χρήση ψηφιακής χρεωστικής κάρτας για δικαιούχους ιδιοκτήτες μοτοσυκλετών-μοτοποδηλάτων με κατοικία στις Περιφέρειες Βορείου Αιγαίου, Νοτίου Αιγαίου, Ιονίων Νήσων, Κρήτης, στην Περιφερειακή Ενότητα Νήσων της Περιφέρειας Αττικής, στην Περιφερειακή Ενότητα Σποράδων της Περιφέρειας Θεσσαλίας, στην Περιφερειακή Ενότητα Θάσου της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, στη νήσο Σαμοθράκη της Περιφερειακής Ενότητας Έβρου της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και στη νήσο Αμμουλιανή της Περιφερειακής Ενότητας Χαλκιδικής της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Το ανωτέρω ποσό διαμορφώνεται σε πενήντα πέντε (55) ευρώ, εφόσον ο δικαιούχος επιλέξει κατάθεση σε τραπεζικό λογαριασμό. εξήντα (60) ευρώ με τη χρήση ψηφιακής χρεωστικής κάρτας για δικαιούχους ιδιοκτήτες μοτοσυκλετών-μοτοποδηλάτων, με κύρια κατοικία στην υπόλοιπη Ελλάδα. Το ανωτέρω ποσό διαμορφώνεται στα σαράντα πέντε (45) ευρώ, εφόσον ο δικαιούχος επιλέξει κατάθεση σε τραπεζικό λογαριασμό.
- Πότε γίνεται η κατάθεση της ενίσχυσης; Η αποστολή των αιτήσεων που πληρούν τις προϋποθέσεις της δράσης προς τα Χρηματοπιστωτικά Ιδρύματα γίνεται το πρωί κάθε εργάσιμης ημέρας (εξαιρούνται ημέρες επίσημων και τραπεζικών αργιών). Η πίστωση της ενίσχυσης είτε στην άυλη ψηφιακή κάρτα είτε στον επιλεγμένο τραπεζικό λογαριασμό γίνεται εντός ολίγων ημερών από την ημερομηνία επιτυχούς παραλαβής και επεξεργασίας της αίτησης της/του δικαιούχου από το Χρηματοπιστωτικό Ίδρυμα της επιλογής της/του.
- Πού και πώς το χρησιμοποιώ; H άυλη ψηφιακή κάρτα (η εγκατάσταση και χρήση της οποίας απαιτούν υποχρεωτικά την κατοχή smartphone που υποστηρίζει απαραιτήτως την τεχνολογία ανέπαφων συναλλαγών ΝFC) χρησιμοποιείται σε POS σε όλα τα πρατήρια καυσίμων της χώρας, όπως οποιαδήποτε ανάλογη κάρτα, μέχρι 31/10/2022. Το ποσό κατάθεσης σε τραπεζικό λογαριασμό χρησιμοποιείται μέσω συνδεδεμένων χρεωστικών καρτών με τον λογαριασμό ή μέσω ανάληψης σε μετρητά. Η άυλη ψηφιακή κάρτα FuelPass ΙΙ δεν υποστηρίζει ανάληψη του ποσού ή συναλλαγές σε εμπόρους του εξωτερικού. Θα χρειαστεί να χρησιμοποιήσετε το διαθέσιμο υπόλοιπό σας μέχρι την 31η/10/2022.
- Είμαι επιχειρηματίας-πρατηριούχος; Πώς λειτουργεί σε σχέση με την επιχείρησή μου το FuelPass ΙΙ και πότε θα λάβω τα χρήματα; Η χρήση της άυλης ψηφιακής κάρτας FuelPass ΙΙ είναι πανομοιότυπη με οποιαδήποτε άλλη κάρτα χρησιμοποιείται μέσω POS.
- Η ενίσχυση αφορά μόνο οχήματα ιδιωτικής χρήσης; Ναι, η δράση αφορά μόνο οχήματα ιδιωτικής χρήσης.
- Σε περίπτωση που ένα ζευγάρι πληροί τα κριτήρια με την κοινή φορολογική του δήλωση, δικαιούνται και οι δύο την ενίσχυση σε περίπτωση κατοχής δύο ξεχωριστών οχημάτων από τον καθένα εξ αυτών; Ναι, κάθε μέλος θα πρέπει να κάνει χωριστή αίτηση και να περιλάβει το δικό του όχημα στην αίτησή του. Το μέλος που κάνει το αίτημα θα πρέπει να έχει την ιδιοκτησία ή τη συνιδιοκτησία του οχήματος.
- Πού μπορώ να απευθυνθώ για ερωτήματα ή διευκρινίσεις για την λειτουργία της πλατφόρμας; Για τυχόν ερωτήματα ή διευκρινήσεις μπορείτε να απευθυνθείτε στο 210 7000800. Εργάσιμες ημέρες: Δευτέρα – Παρασκευή 9:00 – 17:00
- Η Φιλοθέη Μακριδάκη είναι Αρθρογράφος- Α’ Τάξης Φοροτεχνικός-Φορολογικός Σύμβουλος Επιχειρήσεων και Ιδιωτών- Ιδιοκτήτρια Λογιστικού Φοροτεχνικού Γραφείου