Συνέντευξη του Περιφερειάρχη Αττικής ΓΙΩΡΓΟΥ ΠΑΤΟΥΛΗ στην «60+» λίγες ημέρες μετά την μεγάλη φωτιά της Πεντέλης
- Αυτό είναι το όραμα της ηγεσίας της Περιφέρειας για ασφάλεια, αλληλεγγύη, κοινωνική προστασία, υγεία, προστασία του περιβάλλοντος, κυκλική οικονομία και ποιότητα ζωής
Συνέντευξη στην Μαρία Καραουλάνη
Ο Γιώργος Πατούλης συμπληρώνει φέτος 24 χρόνια ενασχόλησης με τα κοινά. Από το 1998 που εξελέγη Δημοτικός Σύμβουλος στην Πεύκη μέχρι σήμερα που ηγείται της πολυπληθέστερης και πιο εμβληματικής Περιφέρειας της χώρας, την Αττική. Ακόμη και ο ίδιος δεν φανταζόταν ότι από την μικρούλα Πεύκη (με βάση την απογραφή του 2011 μαζί με την Λυκόβρυση έχει 31.000 δημότες) θα έφτανε στην Περιφέρεια.
Από την πρώτη θητεία του ο Γιώργος Πατούλης διετέλεσε μέχρι και Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Πεύκης, ενώ το 2002 στην μικρούλα Πεύκη αναδείχθηκε πρώτος σε σταυρούς σε όλα τα Βόρεια προάστια. Οπότε ήταν πολύ λογικό να γίνει το επόμενο βήμα. Όχι στη μικρή Πεύκη, αλλά στον γειτονικό δήμο Αμαρουσίου. Πιο μεγάλος, πιο πλούσιος, πολύβουος και πιο αναγνωρίσιμος δήμος το Μαρούσι. Και μάλιστα ο Γιώργος Πατούλης διαδέχθηκε ένα εμβληματικό δήμαρχο, τον Παναγιώτη Τζανίκο (ήταν δήμαρχος επί 16 χρόνια). Είναι χαρακτηριστικό ότι το 2006 η Νέα Δημοκρατία μέσω του Γιώργου Πατούλη απέσπασε από το ΠΑΣΟΚ ένα δήμο, οποίος ήταν «πράσινος» από το 1982.
Πολλοί θεώρησαν ότι απλά έτυχε. Όμως η συνέχεια είναι ακόμη καλύτερη για τον κ. Πατούλη, καθώς το 2010 κέρδισε από τον πρώτο γύρο κάνοντας ρεκόρ, φτάνοντας στο 56,44% των ψήφων. Το ρεκόρ αντέχει τέσσερα χρόνια, μέχρι το 2014 όταν επανεξελέγη δήμαρχος Αμαρουσίου από τον πρώτο γύρο με το 57,89% των ψήφων. Ο δε δεύτερος συνδυασμός υπό τον επίσημο υποψήφιο του ΣΥΡΙΖΑ (Ελευθέριο Μαγιάκη) μόλις ξεπέρασε το 15% (συγκεκριμένα 15,76%).
Οπότε μετά από 13 χρόνια στο Μαρούσι ο Γιώργος Πατούλης έκανε το επόμενο μεγάλο άλμα προς την Περιφέρεια Αττικής, αφού προηγουμένως είχε βάλει πλώρη για τον δήμο Αθηναίων. Στις Περιφερειακές εκλογές του 2019 ήταν το απόλυτο φαβορί απέναντι στη Ρένα Δούρου. Άνετη επικράτηση στον πρώτο γύρο (37,63%-19,72%), σχεδόν περίπατος στον δεύτερο γύρο (65,75%-34,25%). Και πλέον η Περιφέρεια από την αδράνεια και στις εμμονές πέρασε σε μία νέα φάση δημιουργίας. Και ο στόχος του Γιώργου Πατούλη, όπως επισημαίνεται και από την ίδιο στη συνέντευξη που παραχώρησε στην «60+» λίγες ημέρες μετά την μεγάλη πυρκαγιά στην Πεντέλη είναι «Η Περιφέρεια Αττικής να γίνει πρωτοπόρος σε όλα τα επίπεδα». Και στην μετατροπή της σε πράσινη περιφέρεια και στο να συμβάλει και στην προστασία των κατοίκων της σε ειδικές καταστάσεις, όπως φυσικές καταστροφές, αλλά καις την προστασία από την πανδημία.
Αναλυτικά η συνέντευξη του Περιφερειάρχης Αττικής Γιώργου Πατούλη στην «60+» είναι η ακόλουθη:
-Κύριε Περιφερειάρχη να ξεκινήσουμε για ένα θέμα που μας πληγώνει όλους και αφορά τις φωτιές, με αφορμή και την πρόσφατη φωτιά στην Πεντέλη. Ποια είναι η δική σας άποψη και ποια ήταν η συνδρομή της Περιφέρειας στην κατάσβεση της πυρκαγιάς;
«Η Περιφέρεια Αττικής στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της ήταν και θα είναι πάντα δίπλα σε όσους έχουν την ευθύνη για την κατάσβεση της πυρκαγιάς, που όπως γνωρίζετε είναι το οργανωμένο Υπουργείο Πολιτικής Προστασίας και Κλιματικής Αλλαγής και το αξιόμαχο Πυροσβεστικό Σώμα. Διαθέσαμε σε Πυροσβεστική και Δήμους 49 υδροφόρα οχήματα, 15 οχήματα πολλαπλών χρήσεων και 8 οχήματα έργου για την άμεση παροχή νερού στα πυροσβεστικά οχήματα, αλλά και στις υδατοδεξαμενές για τα εναέρια μέσα. Διαθέσαμε δύο ασθενοφόρα του ΙΣΑ με ιατρικό προσωπικό για να συνδράμουν τις δυνάμεις του ΕΚΑΒ στην παροχή ιατρικής βοήθειας σε πυροσβέστες, εθελοντές και πολίτες. Μετακινήσαμε σε συνεργασία με το ΕΚΑΒ, σε ασφαλή σημεία άτομα με κινητικά προβλήματα, σε περιπτώσεις που απαιτήθηκε λόγω εκκενώσεων και διαθέσαμε λεωφορεία για την απομάκρυνση παιδιών και νοσηλευτικού προσωπικού από το νοσοκομείο Παίδων Πεντέλης, αλλά και του προσωπικού από άλλα Κοινωφελή Ιδρύματα των πληττόμενων περιοχών. Σε συνεργασία με τον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών αποστείλαμε εθελοντές ιατρούς, υγειονομικό και φαρμακευτικό υλικό για την παροχή πρώτων βοηθειών σε πυροσβέστες, εθελοντές και πυρόπληκτους. Παράλληλα μεριμνήσαμε για την άμεση φιλοξενία πυρόπληκτων σε ξενοδοχεία της Αττικής σε συνεργασία με το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδας. Τέλος, από την επόμενη ημέρα αποστείλαμε κλιμάκια της Περιφέρειας για την άμεση καταγραφή ζημιών σε επιχειρήσεις και υποδομές που επλήγησαν από τις πυρκαγιές».
–Υπήρχε και μία σκληρή επίθεση και κριτική που δεχθήκατε από τον κ. Στεφανίδη. Του απαντήσατε κι εσείς με δεικτικό τρόπο.
«Κοιτάξτε, εγώ είμαι απόλυτα μαθημένος στην κριτική όσο σκληρή κι αν είναι. Εδώ όμως υπάρχουν δύο ζητήματα. Το πρώτο είναι ότι η σύζυγός του, που είναι και υποψήφια βουλευτής με το ΣΥΡΙΖΑ στην Ανατολική Αττική και εκλεγμένη περιφερειακή σύμβουλος με τη Ρένα Δούρου, υποστήριξε ψευδώς ότι καίγεται το σπίτι της. Κάτι που δεν συνέβη ποτέ, και ευτυχώς δηλαδή. Το δεύτερο είναι ότι ο κ. Στεφανίδης με αλλεπάλληλες δηλώσεις του με εγκάλεσε ότι δεν ήμουν παρών στην προσπάθεια των πυροσβεστικών δυνάμεων. Κάτι που είναι επίσης απολύτως ψευδές, γιατί, πάντα στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων μου, μαζί με τους συνεργάτες μου ήμασταν από την πρώτη γραμμή στο μέτωπο της φωτιάς και βοηθήσαμε, όπως σας ανέφερα και παραπάνω, με όλες μας τις δυνάμεις».
Στην πρώτη γραμμή
–Κύριε Πατούλη βλέπουμε ότι η πανδημία επιμένει. Τελικά μήπως σπεύσαμε γρήγορα να «πετάξουμε» τις μάσκες;
«Είναι ξεκάθαρο ότι η πανδημία είναι ακόμα εδώ και είναι σημαντικό τους επόμενους μήνες να μην ατονήσει η προσοχή μας και να τηρούμε σχολαστικά τους κανόνες πρόληψης της μετάδοσης του κορωνοϊού. Στο πλαίσιο αυτό παραμένει η ισχυρή σύσταση για χρήση μάσκας στους χώρους με συνωστισμό, ειδικά για τις ευπαθείς ομάδες. Η Περιφέρεια Αττικής από την πρώτη στιγμή της πανδημίας βρέθηκε στην πρώτη γραμμή της μάχης για την αντιμετώπιση της πρωτόγνωρης αυτής υγειονομικής κρίσης. Πρόσφατα μάλιστα σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας ενισχύσαμε τη στελέχωση κρίσιμων δομών υγείας και την επεκτείναμε χρονικά αυξάνοντας παράλληλα και τον σχετικό προϋπολογισμό, που ανήλθε πάνω από 100 εκατ. ευρώ. Το πλέον σημαντικό όμως είναι ότι οφείλουμε όλοι να αξιοποιήσουμε τις εμπειρίες που αποκτήσαμε από τη διαχείριση κρίσης, να ενισχύσουμε τις δομές υγείας με μόνιμο προσωπικό και να οργανώσουμε ένα ισχυρό σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, που θα θωρακίσει τη χώρα μας απέναντι σε αντίστοιχες υγειονομικές κρίσεις. Στο πλαίσιο αυτό είναι σημαντικός ο θεσμός των ΚΕΠ Υγείας, ένα πιλοτικό πρόγραμμα που ξεκίνησε πριν από σχεδόν 2 χρόνια από την Περιφέρεια Αττικής σε συνεργασία με τους δήμους και έχει ως βασικό στόχο τη σύνδεση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης με βασικό ρόλο τον προσυμπτωματικό έλεγχο και την έγκαιρη πρόληψη σοβαρών παθήσεων».
Πρωτοπόρος η Αττική
–Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα της Περιφέρειας είναι το ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων και της ανακύκλωσης. Πρόσφατα μάλιστα ξεκινήσατε και μία μεγάλη καμπάνια ενημέρωσης. Που βρισκόμαστε αυτή τη στιγμή;
«Εμείς από την πρώτη στιγμή ανάληψης των καθηκόντων μας είχαμε δεσμευθεί, πως ως το τέλος της πρώτης μας θητείας ως Διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής, θα είχαμε βάλει τις ισχυρές βάσεις για να διαθέτει το επόμενο διάστημα η Αττική, με ορίζοντα το 2025, σύγχρονες μονάδες επεξεργασίας αποβλήτων, ώστε να πάψουμε να θάβουμε τα σκουπίδια στη Φυλή, αλλά και να έχουν όλοι οι Δήμοι του Λεκανοπεδίου τον αναγκαίο σύγχρονο εξοπλισμό, για να μπορούν οι πολίτες τους να ανακυκλώνουν. Αυτή τη στιγμή ήδη υπάρχουν άμεσα αποτελέσματα από την υλοποίηση της πολιτικής μας. Συγκεκριμένα, δρομολογείται η υλοποίηση δύο Πάρκων Kυκλικής οικονομίας (Κεντρικό Τομέα, Πειραιά μέσω ΣΔΙΤ) και ενός τρίτου δημόσιου έργου στο Γραμματικό. Σε εξέλιξη βρίσκεται και η διαδικασία μετατροπής του υφιστάμενου εργοστασίου στα Άνω Λιόσια σε «πράσινο» εργοστάσιο, ενώ δρομολογείται και η δημιουργία διαδημοτικών Μονάδων Επεξεργασίας Βιοαποβλήτων, σε όλη την Αττική. Η Αττική, είναι η πρώτη Περιφέρεια της χώρας που διαθέτει εγκεκριμένο από το Υπουργείο Περιβάλλοντος Περιφερειακό Σχεδιασμό Διαχείρισης Αποβλήτων. Μέχρι σήμερα, 48 Δήμοι της Αττικής έχουν προμηθευθεί δωρεάν 114 καφέ απορριμματοφόρα και 15.000 περίπου καφέ κάδους, για να μπορούν να οργανώσουν τη χωριστή συλλογή βιοαποβλήτων. Ως το τέλος του 2022, θα έχουμε μοιράσει και στους 66 Δήμους τη Αττικής, 200 καφέ απορριμματοφόρα και 39.200 κάδους για το σκοπό αυτό. Σήμερα, 60 κινητά πράσινα σημεία εκτελούν 700 δρομολόγια το μήνα στους περισσότερους Δήμους της Αττικής, συλλέγοντας ανακυκλώσιμα υλικά και προωθώντας την ανακύκλωση, έχοντας εγγράψει πάνω από 110.000 πολίτες στο πρόγραμμα της green card. Διασφαλίσαμε κοινοτικά κονδύλια ύψους 98,3 εκ. ευρώ, για να υλοποιήσουμε ένα από τα μεγαλύτερα προγράμματα προμήθειας εξοπλισμού ανακύκλωσης, που από τον επόμενο μήνα θα ξεκινήσουμε να παραχωρούμε στους Δήμους. Εφαρμόζουμε μια νέα τιμολογιακή πολιτική, που επιβραβεύει όσους ανακυκλώνουν και στέλνουν μικρότερες ποσότητες σκουπιδιών στη Φυλή, και προβλέπει μια δίκαιη ανταμοιβή, για τους Δήμους που σηκώνουν σήμερα το βάρος της φιλοξενίας στα όριά τους ή των δυσμενών επιπτώσεων από τη γειτνίαση τους με το ΧΥΤΑ της Φυλής. Στο πλαίσιο αυτό είναι πολύ σημαντικό ότι η χώρα μας κατάφερε να διασφαλίσει μέσω του νέου ΕΣΠΑ 2021 -2027, 600 εκατ. ευρώ για τη δημιουργία σύγχρονων μονάδων ανάκτησης και ανακύκλωσης για την επεξεργασία αποβλήτων».
-Ποιο είναι το όραμά σας για την Αττική;
«Θέλουμε την Αττική, Πρώτη, σε όλα. Θέλουμε πρώτη την Περιφέρεια Αττικής στην ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας, στα έργα που αναβαθμίζουν την καθημερινότητα όλων μας, στην ασφάλεια, στην αλληλεγγύη, στην κοινωνική προστασία, στην υγεία, στην προστασία του περιβάλλοντος, στην κυκλική οικονομία και στην ποιότητα ζωής των πολιτών της. Θέλουμε η Περιφέρεια Αττικής να αναδειχθεί σε κορυφαίο τουριστικό προορισμό και ιδιαίτερα δημοφιλή προορισμό υγείας και ευεξίας. Γι’ αυτό και εφαρμόζουμε ένα οργανωμένο σχέδιο, βάση του οποίου εκτελούνται σε όλη την Αττική πάνω από 1.000 έργα προϋπολογισμού άνω των 2,2 δισ. ευρώ».
Και Περιφερειάρχης και Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου
Εκτός από Περιφερειάρχης Αττικής ο Γιώργος Πατούλης είναι γιατρός (με ειδικότητα Ορθοπεδικός-Χειρουργός)και ηγείται του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών όπου εδώ και πολλά χρόνια είναι πρόεδρος. Το 1981 ξεκίνησε να φοιτά στην Ιατρική Σχολή Αθηνών και ειδικεύτηκε ως Ορθοπεδικός-Χειρουργός στο Λαϊκό Νοσοκομείο Αθηνών, όπου και εκπόνησε συναφή με την ειδικότητά του διδακτορική διατριβή.
Έχει εργαστεί στο παρελθόν ως ιατρός στο ΙΚΑ Ταύρου (παράρτημα Κεραμεικού) και Αμαρουσίου – Ερυθραίας καθώς και ως επιστημονικός συνεργάτης του Νοσοκομείου «Ερρίκος Ντυνάν», της «Αθηναϊκής Κλινικής» και του ΚΑΠΗ Λυκόβρυσης. Παράλληλα, την περίοδο 1998 – 2000 ειδικεύτηκε στα Οικονομικά της Υγείας και αποφοίτησε από την Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας. Υπηρέτησε τη στρατιωτική του θητεία ως Έφεδρος Αξιωματικός του Υγειονομικού και στην Προεδρική Φρουρά. Είναι επίσης Ιδρυτής και Πρόεδρος της επιστημονικής εταιρείας «Διαδημοτικό Δίκτυο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Ο.Τ.Α.».