Του Μιχάλη Κωτσάκου
Ημέρα με την ημέρα τα όσα βλέπουν το φως της δημοσιότητας για τον ΟΠΕΚΕΠΕ προκαλούν την αηδία των πολιτών. Και λέω μόνο αηδία και όχι οργή. Διότι είναι πολύ πιθανό εάν γράψω την λέξη «οργή» η ομάδα αλήθειας να με πάρει στο κατόπι και οι διάφοροι γαλάζιοι «φραπέδες» και «χασάπηδες» να μου την έχουν στημένη.
Από την πρώτη στιγμή που έσκασε η υπόθεση του ΟΠΕΚΕΠΕ έγραψα δύο πράγματα. Το πρώτο είναι ότι είναι σκανδαλάρα. Ίσως το μεγαλύτερο ακόμη και από αυτό του Κοσκωτά. Και το δεύτερο είναι ότι ευτυχώς που ανέλαβε την εξιχνίαση του σκανδάλου η ευρωπαϊκή εισαγγελία. Και το γράφω αυτό διότι εάν είχε αναλάβει την υπόθεση να εξιχνιάσει το σκάνδαλο κάποιος Έλληνας δικαστικός λειτουργός (άνδρας ή γυναίκα) το πιθανότερο θα ήταν να μην είχαμε κάποιο αποτέλεσμα. Όλοι κατανοούμε ότι θα είχαν γίνει τα σχετικά τηλεφωνήματα και όλοι είμαστε βέβαιοι ότι κάποιο αποτέλεσμα θα είχαν αυτές οι πιέσεις.
Εξάλλου αυτό το είδαμε και στην πρώτη δίκη που έγινε για το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ. Οι «πονηροί» που βρίσκονται στο εδώλιο επέστρεψαν τα χρήματα και όπως συμβαίνει συνήθως στα δικαστήρια αυτό τους αναγνωρίζεται ως ελαφρυντικό. Τουναντίον η εισαγγελέας της έδρας, που είναι ελληνίδα, αλλά ανήκει στην ευρωπαϊκή εισαγγελία ζήτησε να μην τους αναγνωριστεί ως ελαφρυντικό. Αυτή η διαφορά αναδεικνύει το ουσιώδες πρόβλημα της ελληνικής δικαιοσύνης.
Μία επίσης διαφορά ήταν ο τρόπος που κινήθηκε η ελληνίδα Ευρωπαία Εισαγγελέας, Πόπη Παπανδρέου, η οποία τύλιξε σε μία κόλλα χαρτί όλο τον μηχανισμό του ΟΠΕΚΕΠΕ, ο οποίος από το 2019 δεν έχει μόνο γαλάζια απόχρωση, αλλά βαθύ μπλε. Η κ. Παπανδρέου ήταν αυτή που ξεδόντιασε το κύκλωμα των στημένων παιχνιδιών στο ποδόσφαιρο το 2009-2010. Ήταν αυτή που έτρεξε τις διαδικασίες και έστειλε νωρίτερα τον Άκη Τσοχατζόπουλο στην φυλακή. Η κ. Παπανδρέου γνωρίζοντας την ελληνική πραγματικότητα δεν απευθύνθηκε στην ΕΥΠ για τις παρακολουθήσεις, γνωρίζοντας ότι η συγκεκριμένη υπηρεσία είναι ενταγμένη στο Μαξίμου. Επέλεξε για μεγαλύτερη σιγουριά το ειδικό τμήμα της ΕΛ.ΑΣ., το οποίο όντως έκανε καταπληκτική δουλειά και προσέφερε ακράδαντα στοιχεία στην εισαγγελική έρευνα για το τι συνέβαινε στον ΟΠΕΚΕΠΕ.
Η Πόπη Παπανδρέου κάποια στιγμή παραιτήθηκε από τα καθήκοντά της στην ελληνική δικαιοσύνη, γιατί αισθάνθηκε ότι δεν μπορούσε να κάνει την δουλειά της, όπως εκείνη πίστευε. Μετά την παραίτηση της αναζήτησε διέξοδο στο εξωτερικό. Συνέπεσε η αναζήτηση αυτή να βρει μπροστά της μια εκδήλωση ενδιαφέροντος από την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία για νέα στελέχη. Στις σχετικές δοκιμασίες αρίστευσε. Και έτσι βρέθηκε μπροστά στο έγκλημα των Τεμπών. Κι εν συνεχεία στον ΟΠΕΚΕΠΕ.
Και όπως αναφέρουν αξιόπιστές πηγές από την ευρωπαϊκή εισαγγελία σύντομα θα φτάσουν στην Βουλή άλλη μία, ίσως και δύο δικογραφίες. Και εάν αληθεύουν οι πληροφορίες στη νέα δικογραφία αναφέρονται κι άλλοι υπουργοί, όπως ΚΑΙ περίπου σαράντα βουλευτές, όπου η τεράστια πλειοψηφία τους ανήκει στο κυβερνών κόμμα. Και βέβαια όπως γίνεται αντιληπτό θα μιλάμε για ένα τεκτονικό σεισμό για το πολιτικό σύστημα. Θα μιλάμε για καταιγιστικές εξελίξεις. Ή όπως λένε κάποιοι «θα μιλάμε για την τέλεια καταιγίδα». Και ο ΟΠΕΚΕΠΕ θα έρθει να κουμπώσει στο δυστύχημα των Τεμπών, αλλά και στην ακρίβεια, η οποία επιμένει και για την αντιμετώπιση της η κυβέρνηση παίρνει βαθμό κάτω από την βάση.
Ρεκόρ αναθέσεων
Τα τελευταία έξι χρόνια η χώρα μας κατέρριψε ένα παγκόσμιο ρεκόρ, με τις περισσότερες απευθείας αναθέσεις σε μη πολεμική περίοδο: Σχεδόν το 90% των συμβάσεων του Δημοσίου δόθηκαν χωρίς διαγωνισμό. Σε πολλές περιπτώσεις ακόμη και σε εταιρείες-σφραγίδες, που έπαιρναν ανεξέλεγκτα το κρατικό χρήμα. Το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ αποτελεί απλά τη φυσική προέκταση αυτού του μηχανισμού. Δεν ήταν μια εξαίρεση στον κανόνα. Αλλά ο ίδιος ο κανόνας.
Η διαφθορά έχει το πρόσωπο ενός συστήματος στο οποίο ισχύει ο μηχανισμός της ομερτά, της σιωπής. Αλλά σε αυτή τη διαδικασία λαμβάνει χώρα και εκμετάλλευση των ασθενέστερων. Που δεν έχουν «μπάρμπα» στην… κυβέρνηση. Την ίδια ώρα μάλιστα που αδυνατεί η κυβέρνηση να αναχαιτίσει, για παράδειγμα, την ακρίβεια που σαρώνει τα λαϊκά στρώματα. Σύμφωνα με τη Eurostat, η τιμή στο ηλεκτρικό ρεύμα αυξήθηκε μέσα σε έναν χρόνο κατά 18%. Δηλαδή μιλάμε πως η Ελλάδα είναι κι εδώ πρωταθλήτρια.
Το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ έρχεται όμως και ως θρυαλλίδα σε ένα άσχημο κλίμα και στην εξωτερική μας πολιτική. Η Άγκυρα δημιουργεί νέα τετελεσμένα, ή εγείρει αξιώσεις. Η σχέση με τη Λιβύη επιδεινώνεται συνεχώς, σε πολλαπλά επίπεδα. Και όλα αυτά οδηγούν σε ενδοκυβερνητικές αναταράξεις.
Ο πρωθυπουργός καλλιεργεί βέβαια ένα κλίμα προσμονής για τον Σεπτέμβριο και τις ανακοινώσεις στη ΔΕΘ.
Το καλοκαίρι έφτασε, ο ήλιος δύει, μετά έρχονται οι διακοπές. Όλα αναβάλλονται, αλλά στη ΔΕΘ θα ανοίξει το «πουγκί» και όλα θα αλλάξουν. Αλλά έως τον Σεπτέμβριο μπορεί να είναι πολύ αργά…
Ανεξάρτητα το πώς θα διαχειριστεί τις αποκαλύψεις η κυβέρνηση για τα «λουλούδια» που επέλεξε ως άριστους για διάφορες θέσεις κλειδιά, το ζητούμενο για την κοινωνία είναι ένα. Ποιος θα πληρώσει όχι μόνο το πρώτο πρόστιμο των 415 εκατ. ευρώ, αλλά και αυτό που ακολουθεί μετά την πρώτη δικογραφία. Διότι οι γνωρίζοντες τους ευρωπαϊκούς θεσμούς κάνουν λόγο ότι το συνολικό πρόστιμο για τη χώρα μας θα ξεπεράσει το ένα δισεκατομμύριο ευρώ. Επαναλαμβάνουμε ότι τα 415 εκατ. ευρώ είναι για τεχνικές και διοικητικές παραβάσεις. Δεν είναι επειδή η ευρωπαϊκή εισαγγελία ανακάλυψε μία εγκληματική οργάνωση, η οποία λυμαινόταν τα χρήματα των αγροτών.
Και φυσικά θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι τα χρήματα από το πρόστιμο θα αφαιρεθούν από τις ενισχύσεις και τις επιδοτήσεις που είναι προγραμματισμένα να λάβουν οι κανονικοί αγρότες και κτηνοτρόφοι. Και τότε θα δείτε κλάμα που θα πέσει στην ύπαιθρο. Και τότε θα δείτε πως θα ερημώνει έτι περαιτέρω η περιφέρεια.