22.2 C
Athens
Πέμπτη, 15 Μαΐου, 2025
ΑρχικήΑΡΘΡΑΑνάπτυξη για τους λίγους – Φτώχεια και ανασφάλεια για τα ελληνικά νοικοκυριά
spot_img

Ανάπτυξη για τους λίγους – Φτώχεια και ανασφάλεια για τα ελληνικά νοικοκυριά

-

Της Ιωάννας Λιούτα*

Ενώ η κυβέρνηση μιλά αδιάκοπα για «ανάπτυξη», «σταθερότητα» και «πλεονάσματα», τα ελληνικά νοικοκυριά βυθίζονται ολοένα και περισσότερο στη φτώχεια και την ανασφάλεια. Η τελευταία έρευνα του ΙΟΒΕ αποτυπώνει με σαφήνεια την πραγματικότητα που προσπαθούν να αποκρύψουν: η υποτιθέμενη ανάκαμψη αφορά μόνο τους λίγους, ενώ η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών ασφυκτιά κάτω από το βάρος της ακρίβειας, των χαμηλών μισθών και της οικονομικής αβεβαιότητας.

Σύμφωνα με την έρευνα του Απριλίου, η Ελλάδα κατέχει την τελευταία θέση σε καταναλωτική εμπιστοσύνη ανάμεσα στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ευρωζώνης. Με δείκτη -46,8, οι Έλληνες εμφανίζονται ως οι πλέον απαισιόδοξοι πολίτες στην Ευρώπη και όχι άδικα. Τα ευρωπαϊκά μέσα επίπεδα κυμαίνονται περίπου στο -16, γεγονός που καταδεικνύει το μέγεθος της απόστασης.

Τα στοιχεία της έρευνας είναι αποκαλυπτικά:
• Το 62% των νοικοκυριών διαπιστώνει επιδείνωση της οικονομικής του κατάστασης, ενώ μόνο ένα ισχνό 5% μιλά για κάποια βελτίωση.
• Το 85% δεν μπορεί να αποταμιεύσει, ενώ σχεδόν το 60% “μόλις τα βγάζει πέρα” κάθε μήνα.
• Μόλις το 2,3% σκέφτεται την αγορά ή κατασκευή κατοικίας τον επόμενο χρόνο.
Η εικόνα που παρουσιάζει η κυβέρνηση για την ελληνική οικονομία δεν ανταποκρίνεται στη πραγματικότητα των πολιτών. Οι αριθμοί των στατιστικών μονάχα ενισχύουν τα κέρδη των μεγάλων επιχειρήσεων και τα αφηγήματα των υπουργών Οικονομικών. Όμως στα σούπερ μάρκετ, στα ενοίκια, στις τσέπες των εργαζομένων, εκεί διαλύεται η «ανάπτυξη» της βιτρίνας.
Πώς γίνεται σε μια οικονομία που «τρέχει» με ανάπτυξη, τα νοικοκυριά να βυθίζονται όλο και πιο βαθιά στην αβεβαιότητα; Η απάντηση είναι απλή: η ανάπτυξη αφορά λίγους. Δεν αφορά τους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους, τους νέους και τις οικογένειες που παλεύουν καθημερινά για τα βασικά αγαθά. Αφορά την οικονομική ελίτ, τους λίγους που συγκεντρώνουν τα κέρδη από τη φτωχοποίηση των πολλών.

Απαιτείται άμεση αλλαγή πολιτικής με στόχο την ουσιαστική ενίσχυση των λαϊκών στρωμάτων: αύξηση μισθών και συντάξεων, έλεγχο της ακρίβειας, προστασία της εργασίας, φορολόγηση του μεγάλου πλούτου και ενίσχυση του κοινωνικού κράτους

Η κοινωνική πλειοψηφία δεν αντέχει άλλη «ανάπτυξη» χωρίς δικαιοσύνη. Δεν αντέχει άλλο τον εμπαιγμό. Και δεν θα μένει σιωπηλή.

Η Ιωάννα Λιούτα είναι Πολιτική και Οικονομική Αναλύτρια

spot_img
spot_img