9.9 C
Athens
Παρασκευή, 27 Δεκεμβρίου, 2024
ΑρχικήΙΑΤΡΙΚΑΑσυμφωνία στη συχνότητα των σεξουαλικών επαφών
spot_img

Ασυμφωνία στη συχνότητα των σεξουαλικών επαφών

Οι σεξουαλικές δυσλειτουργίες που μπορεί να εμφανισθούν στην τρίτη ηλικία δε θα πρέπει να «κλειδώνουν» τον άνδρα ή τη γυναίκα σε μια σεξουαλική σιγή

-

Του Θάνου Ασκητή

Η γυναίκα που βρίσκεται στην τρίτη ηλικία βιώνει σημαντικές βιολογικές και ψυχοσυναισθηματικές αλλαγές που καθρεφτίζονται στη σταδιακή μείωση της ερωτικής της επιθυμίας. Αντικρίζοντας στον καθρέφτη της το νέο της είδωλο συνειδητοποιεί πως το γήρας έχει πια έντονη παρουσία, πως το σώμα της έχει χάσει τη σφριγηλότητα και τη νεανικότητά του, ενώ στο πρόσωπό της καθρεφτίζονται τα σημάδια του χρόνου.
Ακόμη, έχοντας πια διανύσει το στάδιο της εμμηνόπαυσης η γυναίκα της τρίτης ηλικίας μέσω των ορμονικών αλλαγών που έχει βιώσει ενδέχεται να παρουσιάζει έκπτωση της ερωτικής της επιθυμίας, αλλά και ξηρότητα του κόλπου που σε επίπεδο σεξουαλικής δραστηριότητας μπορεί να προκαλέσει πόνο κι ενόχληση. Έχοντας ολοκληρώσει τα σημαντικότερα κεφάλαια της ζωής της, το μεγάλωμα των παιδιών της, αλλά και την επαγγελματική της διαδρομή, είναι συχνό φαινόμενο η γυναίκα αυτή να ταυτίζεται πλέον με τον ρόλο της «γιαγιάς», δυσφορώντας μπροστά στην εικόνα του συζύγου της που συνεχίζει να την επιθυμεί διεκδικώντας το ερωτικό παιχνίδι.
Αντίληψη
Αναγνωρίζοντας πως το πέρασμα στην τρίτη ηλικία δε σηματοδοτεί την παύση της σεξουαλικής ζωής και του έρωτα, οι σύντροφοι είναι σημαντικό από τη μια να αντιληφθούν πως οι δυνατότητες για σεξουαλική επαφή είναι περιορισμένες σε σχέση με αυτές του παρελθόντος κι από την άλλη να μη διστάζουν να εκφράζουν ανοιχτά την ερωτική τους επιθυμία. Πράγματι ο άνδρας σύντροφος από την πλευρά του είναι σημαντικό καταρχήν να ακούει τη σύντροφό του, να συναισθάνεται το πως εκείνη νιώθει με το σώμα της και το σεξουαλικό της ρόλο, να δείχνει στη σύντροφό του πως εξακολουθεί να είναι ποθητή κι ελκυστική στα μάτια του ενθαρρύνοντας την να διεκδικήσει τη σωματική και ψυχική τους ένωση, μέσα από τους νέους σεξουαλικούς ρυθμούς που μαζί θα ορίσουν.
Ο ειδικός σεξουαλικής υγείας μπορεί να ενισχύσει το ζευγάρι προς την κατεύθυνση αυτή, δίνοντάς τους χώρο να εκφραστούν, αλλά και να αντιληφθούν το νόημα της ερωτικής επαφής στο ηλικιακό στάδιο που βρίσκονται. Οι σεξουαλικές δυσλειτουργίες που μπορεί να εμφανισθούν στην τρίτη ηλικία δε θα πρέπει να «κλειδώνουν» τον άνδρα ή τη γυναίκα σε μια σεξουαλική σιγή, αλλά να αποτελούν το κίνητρο για την αναζήτηση βοήθειας, υποστήριξης και θεραπείας που θα εξασφαλίσουν τη συνέχιση της απόλαυσης που προσφέρει η εγγύτητα της σεξουαλικής επαφής.

Ο Δρ. Θάνος Ασκητής είναι Ψυχίατρος-Σεξολόγος-Καθηγητής Ψυχιατρικής EUC-Πρόεδρος Ινστιτούτου Ψυχικής & Σεξουαλικής Υγείας-Μέλος ΕΨΕ, APA/USA, ISSM/ESSM-Αντιπεριφερειάρχης Υγείας

spot_img
spot_img