20.5 C
Athens
Πέμπτη, 21 Νοεμβρίου, 2024
ΑρχικήΟΙΚΟΝΟΜΙΑΤι πρέπει να γνωρίζω για το πόθεν έσχες
spot_img

Τι πρέπει να γνωρίζω για το πόθεν έσχες

Πότε ανοίγει η πλατφόρμα, ποιοι είναι οι υπόχρεοι και ποιες είναι οι ποινές για τους παραβάτες

-

Της Φιλοθέης Μακριδάκη

Αναμένοντας ένα μεγάλο χρονικό διάστημα για την υποβολή του ΠΟΘΕΝ ΕΣΧΕΣ, τελικά η πλατφόρμα είναι πλέον σε λειτουργία. Πλέον, δεν έχουμε παρά να εισέλθουμε με τους κωδικούς taxisκαι να πάμε στην δημιουργία αυτού για το έτος που απαιτείται.Έχουν ανακοινωθεί νέες δυνατότητες εκ των οποίων ορισμένες δεν είναι εφαρμόσιμες, ωστόσο στην πορεία θεωρώ ότι θα είναι σε πλήρη εφαρμογή.
Ας δούμε λοιπόν τα σημαντικά σημεία που πρέπει να γνωρίζουμε. Υπάρχει η δυνατότητα δήμευσης των καταθέσεων, ακινήτων, αυτοκινήτων, σκαφών, θυρίδων και άλλων περιουσιακών στοιχείων που δεν θα δηλωθούν στο πόθεν έσχες, με κάθειρξη έως και 10 χρόνια, καθώς και τσουχτερά πρόστιμα. Επίσης υπάρχουν και αυστηρές κυρώσεις σε υπόχρεους που δεν θα δηλώσουν τα πλήρη περιουσιακά στοιχεία που κατέχουν οι ίδιοι, οι σύζυγοί τους ή τα παιδιά τους.Οι ίδιες ποινές, δηλαδή κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων, πρόστιμα και φυλάκιση, προβλέπονται και για όσους δεν υποβάλουν δήλωση.
Η κάθειρξη μέχρι και 10 χρόνια αφορά σε μη δήλωση περιουσιακού στοιχείου άνω των 300.000 ευρώ.
Επίσης, αν το μη δηλωθέν περιουσιακό στοιχείο είναι αξίας άνω των 30.000 ευρώ, τιμωρείται με ποινή φυλάκισης τουλάχιστον δύο ετών και χρηματικό πρόστιμο.Η καινοτομία των φετινών δηλώσεων πόθεν έσχες είναι η αυτόματη ενσωμάτωση βασικών περιουσιακών στοιχείων.
Κοντολογίς, θα είναι δυνατή η αυτόματη άντληση και ενσωμάτωση στοιχείων όπως οι τραπεζικές καταθέσεις, τα εισοδήματα, τα ακίνητα και άλλα περιουσιακά στοιχεία. Αυτό θα καθιστά τη διαδικασία συμπλήρωσης των δηλώσεων πιο απλή, αλλά αναδεικνύει και τις δυνατότητες διασταυρώσεων που έχει η υπηρεσία του πόθεν έσχες.
Βεβαίως να αναφέρουμε ότι δυνατότητες όπως άντληση του εισοδήματος, της περιουσιακής κατάστασης από το Ε9 και συναφή, υπήρχε και στο προηγούμενο σύστημα μέσω της ΑΑΔΕ.
Τα υπόχρεα πρόσωπα
Τα υπόχρεα πρόσωπα, που θα «ξεχάσουν» να δηλώσουν οποιοδήποτε περιουσιακό στοιχείο, κινητό ή ακίνητο, τότε αυτό θα δεσμεύεται ενώ ταυτόχρονα θα υπάρχουν πρόστιμα και ποινές φυλάκισης, οι οποίες μάλιστα, με το νέο νόμο, μετατρέπονται εύκολα σε κάθειρξη.
Συγκεκριμένα, το άρθρο 33 του νόμου 5026/ 2023 προβλέπει ότι:
Τα περιουσιακά στοιχεία που δεν δηλώθηκαν στην περίπτωση κάποιου από τα αδικήματα των παρ. 1 και 2 του άρθρου 39 δημεύονται με την καταδικαστική απόφαση, εκτός αν ο υπαίτιος αποδεικνύει τη νόμιμη προέλευσή τους. Σε περίπτωση ανάμειξης του προϊόντος του αδικήματος με περιουσία που προέρχεται από νόμιμες πηγές, η κατάσχεση και η δήμευση επιβάλλονται μέχρι του ποσού της αξίας του προϊόντος αυτού.
Αν τα περιουσιακά στοιχεία που υπόκεινται σε δήμευση, δεν υπάρχουν πλέον, δεν έχουν βρεθεί, δεν είναι δυνατόν να κατασχεθούν ή ανήκουν σε τρίτο σε βάρος του οποίου δεν είναι δυνατόν να επιβληθεί δήμευση, δημεύονται περιουσιακά στοιχεία του υπαιτίου ίσης αξίας με αυτά κατά τον χρόνο της καταδικαστικής απόφασης, όπως προσδιορίζονται από το δικαστήριο. Το δικαστήριο μπορεί να επιβάλλει και χρηματική ποινή μέχρι το ποσό της αξίας των περιουσιακών στοιχείων, αν κρίνει ότι δεν υπάρχουν πρόσθετα περιουσιακά στοιχεία για δήμευση ή τα υπάρχοντα υπολείπονται της αξίας των υποκειμένων σε δήμευση.
Ποινές
Όποιος δεν υποβάλει δήλωση ή υποβάλει ανακριβή ή ελλιπή δήλωση ή και εκπρόθεσμη τιμωρείται με φυλάκιση έως και 10 χρόνια, αναλόγως την περίπτωση.
Ειδικότερα το άρθρο 39 προβλέπει τα ακόλουθα για τη μη υποβολή ή υποβολή ανακριβούς δήλωσης:
Υπόχρεος που παραλείπει να υποβάλει Δ.Π.Κ. εντός της προθεσμίας ή υποβάλλει ανακριβή ή ελλιπή Δ.Π.Κ., τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον ενός (1) έτους και χρηματική ποινή.
Αν ο υπόχρεος τελεί το αδίκημα με σκοπό την απόκρυψη περιουσιακού στοιχείου αξίας ανώτερης των τριάντα χιλιάδων (30.000) ευρώ, τιμωρείται με ποινή φυλάκισης τουλάχιστον δύο (2) ετών και χρηματική ποινή από χίλιες (1.000) έως πέντε χιλιάδες (5.000) ημερήσιες μονάδες.
Το ύψος καθεμίας από τις ημερήσιες μονάδες δεν μπορεί να είναι κατώτερο από δέκα (10) ευρώ ούτε ανώτερο από εκατό (100) ευρώ.
Όποιος δεν υποβάλει δήλωση ή υποβάλει ανακριβή ή ελλιπή δήλωση ή και εκπρόθεσμη τιμωρείται με ποινή κάθειρξης έως δέκα (10) ετών και χρηματική ποινή από χίλιες (1.000) έως δέκα χιλιάδες (10.000) ημερήσιες μονάδες, το ύψος καθεμίας από τις οποίες δεν μπορεί να είναι κατώτερο από είκοσι (20) ευρώ ούτε ανώτερο από εκατό (100) ευρώ, αν η συνολική αξία της αποκρυπτόμενης περιουσίας του ιδίου και των λοιπών προσώπων, για τα οποία αυτός οφείλει να υποβάλει δήλωση, υπερβαίνει συνολικά το ποσό των τριακοσίων χιλιάδων (300.000) ευρώ, ανεξαρτήτως αν η απόκρυψη επιχειρείται με τη μη υποβολή δήλωσης ή την υποβολή ελλιπούς ή ανακριβούς δήλωσης.
Αν η συγκεκριμένη πράξη έγινε από αμέλεια, επιβάλλεται χρηματική ποινή. Το δικαστικό συμβούλιο ή το δικαστήριο, εκτιμώντας ελεύθερα όλες τις περιστάσεις, μπορεί να κρίνει τις πράξεις αυτές ατιμώρητες.
Τρίτο πρόσωπο το οποίο εν γνώσει του συμπράττει στην υποβολή ανακριβούς δήλωσης και ιδίως στην παράλειψη δήλωσης περιουσιακών στοιχείων, τιμωρείται με ποινή φυλάκισης τουλάχιστον έξι (6) μηνών και με χρηματική ποινή, εκτός αν τιμωρείται βαρύτερα από άλλη διάταξη.
Επιπλέον να γνωρίζουμε ότι αυτόματα θα μεταφέρονται στις δηλώσεις πόθεν έσχες οι τραπεζικές καταθέσεις, οι θυρίδες, τα εισοδήματα και τα λοιπά περιουσιακά στοιχεία των υπόχρεων.
Σύμφωνα με τη νέα κοινή απόφαση που υπογράφουν οι αρμόδιοι υπουργοί και ο διοικητής της ΑΑΔΕ, οι δηλώσεις του πόθεν έσχες θα είναι αυτόματη όπως αυτόματος θα είναι ο έλεγχος και οι διασταυρώσεις των αναγραφόμενων στοιχείων.
Ειδικότερα, κατά την υποβολή της δήλωσης από τον υπόχρεο, τα προσωπικά και φορολογικά στοιχεία αυτού, ιδίως ο ΑΦΜ, η Φορολογική Υπηρεσία, ο ΑΜΚΑ, ο αριθμός Δελτίου Ταυτότητας/Αριθμός Γενικού Μητρώου, το επώνυμο, το όνομα, το πατρώνυμο, το μητρώνυμο, η ημερομηνία γέννησης, η διεύθυνση κατοικίας, τα τηλέφωνα επικοινωνίας και η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου εμφανίζονται όπως τηρούνται στο φορολογικό μητρώο κατά την ημερομηνία υποβολής της δήλωσης.
Από το Εθνικό Μητρώο
Τα εν λόγω στοιχεία δύναται να αντλούνται από το Εθνικό Μητρώο Επικοινωνίας, αλλά σε περίπτωση ανακρίβειας αυτών, απαιτείται, πριν από την υποβολή της δήλωσης, η διόρθωση των ανακριβών στοιχείων από τον υπόχρεο.
Τα λοιπά στοιχεία, όπως υπηρεσιακά και οικογενειακά, καθώς και η ιδιότητα του υπόχρεου δηλώνονται όπως ίσχυαν κατά το έτος που αφορά η δήλωση ή την ημερομηνία ανάληψης ιδιότητας. Επίσης, για την άντληση των παραπάνω στοιχείων η εφαρμογή δύναται να διαλειτουργεί με το φορολογικό μητρώο που τηρείται στην Α.Α.Δ.Ε.
Μετά τη συμπλήρωση και τον έλεγχο των προσωπικών του στοιχείων, ο υπόχρεος μεταφέρει στη δήλωση πόθεν έσχες με αυτόματο τρόπο μέσω της διαλειτουργικότητας της εφαρμογής, για την συμπλήρωση των υπόλοιπων στοιχείων που τον αφορούν.
Προσοχή λοιπόν στην πλήρη και ορθή υποβολή των δηλώσεων ΠΟΘΕΝ ΕΣΧΕΣ.

Η Φιλοθέη Μακριδάκη είναι Αρθρογράφος-Α’ Τάξης Φοροτεχνικός-Φορολογικός Σύμβουλος Επιχειρήσεων και Ιδιωτών-Ιδιοκτήτρια Λογιστικού Φοροτεχνικού Γραφείου

spot_img
spot_img