16.8 C
Athens
Τετάρτη, 23 Οκτωβρίου, 2024
ΑρχικήΑΘΛΗΤΙΚΑΥπερηφάνεια για την Γαλανόλευκη
spot_img

Υπερηφάνεια για την Γαλανόλευκη

Η πρωτιά στο Nations League και οι δρόμοι της πρόκρισης για το Μουντιάλ

-

Η εκπληκτική πορεία της Εθνικής στο Nations League έχει ανοίξει διάπλατα τον δρόμο για την επιστροφή της σε μια κορυφαία διοργάνωση, όπως είναι το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2026. Η γαλανόλευκη έχει κάνει το τέσσερα στα τέσσερα με Φινλανδία (3-0), Αγγλία (1-2) και Ιρλανδία (0-2, 2-0)και της αρκεί μια ισοπαλία στην αναμέτρηση της 14ης Νοεμβρίου με την Αγγλία στο ΟΑΚΑ για να κλειδώσει την πρώτη θέση!
Η Εθνική έχει 12 βαθμούς, η Αγγλία 9, η Ιρλανδία 3 και η Φινλανδία 0.
Οι διεθνείς επέδειξαν χαρακτήρα και ψυχικό σθένος στο κομβικό ματς με τα «τρία λιοντάρια» στο Γουέμπλεϊ, λίγες ώρες μετά την τραγική είδηση του θανάτου του Τζόρτζ Μπάλντοκ. Ενός μέλος της Εθνικής την τελευταία διετία και ενός παιδιού που ήταν πολύ αγαπητό στα αποδυτήρια τόσο για τον χαρακτήρα όσο και για την αυταπάρνηση που έδειχνε με το εθνόσημο στο στήθος!
Η πρωτιά στον όμιλο, εκτός του εισιτηρίου για τα πλέι οφ πρόκρισης του Παγκοσμίου Κυπέλλου, θα δώσει και το εισιτήριο – προβιβασμό της Εθνικής στην 1η κατηγορία, όπου θα έχει την ευκαιρία – όσο δύσκολο και εάν ακούγεται – να διεκδικήσει ακόμη και το τρόπαιο! Παρέα με όλους τους μεγάλους της Ευρώπης…
Οι δύο δρόμοι
Αυτή τη στιγμή η Εθνική έχει δύο δρόμους για το Παγκόσμιο Κύπελλο που θα διεξαχθεί σε 1,5 χρόνο στα γήπεδα των ΗΠΑ, Καναδά και Μεξικού.
Ο πρώτος είναι ο… καθιερωμένος εδώ και δεκαετίες, μέσω των προκριματικών. Οι 54 χώρες της UEFA (δεν υπολογίζεται η Ρωσία) θα χωριστούν σε 12 ομίλους των τεσσάρων ή των πέντε ομάδων. Ο νικητής του κάθε ομίλου θα προκριθεί απευθείας στο Παγκόσμιο Κύπελλο.
Οι δεύτεροι κάθε ομίλου θα προχωρήσουν στα play offs, μαζί με τις τέσσερις καλύτερους πρώτους του Nations League (θέση που διεκδικεί η Ελλάδα), που θα είναι εκτός της πρώτης δυάδας στα προκριματικά.
Οι 16 ομάδες των play offs θα χωριστούν σε τέσσερα μονοπάτια με μονά νοκ-άουτ παιχνίδια, ημιτελικά και τελικό, με τους τέσσερις νικητές να παίρνουν το εισιτήριο για το Μουντιάλ.
Εάν η Ελλάδα καταφέρει να έχει εξασφαλίσει την πρώτη θέση στο Nations League, τότε είναι δεδομένη η παρουσία της στα playoffs.
Στα προκριματικά η Ελλάδα είναι πολύ πιθανό να βρίσκεται στο 2ο γκρουπ δυναμικότητας, οπότε θα χρειαστεί λίγη τύχη να αποφύγει κάποια από τα μεγαθήρια των ισχυρών και να παλέψει με τις πιο βατές ομάδες, την πρώτη θέση που δίνει απ’ ευθείας εισιτήριο για το Μουντιάλ.
Στο πρώτο γκρουπ δυναμικότητας θα είναι οι Γαλλία, Ισπανία, Αγγλία, Βέλγιο, Ολλανδία, Πορτογαλία, Ιταλία, Γερμανία, Κροατία και οι σαφώς πιο… βατές Ελβετία, Δανία και Αυστρία ή Σερβία.
Η κλήρωση για τα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου θα γίνει τους επόμενους μήνες, οπότε θα ξέρουμε τους αντιπάλους μας.
Εάν δεν τα καταφέρει η Εθνική μέσω των προκριματικών, τότε θα περιμένει τα πλέι οφ του NationsLeague. Μια διαδικασία που είχε «ζήσει» και στην προηγούμενη διοργάνωση, αγωνιζόμενη με Καζακστάν και Γεωργία, χωρίς να καταφέρει να προκριθεί στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα.

spot_img
spot_img