16.8 C
Athens
Τετάρτη, 23 Οκτωβρίου, 2024
ΑρχικήΑΡΘΡΑΣπουδαίοι ηθοποιοί σε εξαιρετικές παραστάσεις
spot_img

Σπουδαίοι ηθοποιοί σε εξαιρετικές παραστάσεις

Η Αθήνα ομορφαίνει τη νύχτα όταν στις θεατρικές σκηνές της ανεβαίνουν τόσο σπουδαίες παραστάσεις, όπως αυτές που ακολουθούν. Φροντίστε να δείτε έστω κάποιες από αυτές μέχρι να τελειώσει η σεζόν!

-

1.
«Τριαντάφυλλο στο στήθος» -του Τένεσι Ουίλιαμς στο ανακαινισμένο Πτι Παλαί
Το Πτι Παλαί, μετά από παύση ετών, άνοιξε και πάλι για να υποδεχθεί το κοινό. Η ιστορική αίθουσα, πλήρως ανακαινισμένη, θα λειτουργεί πλέον ως ένα από το πιο σύγχρονα εξοπλισμένα θέατρα της πόλης. Η νέα εποχή του Πτι Παλαί εγκαινιάζεται με το «Τριαντάφυλλο στο στήθος» του Τένεσι Ουίλιαμς, και τις πρώτες παραστάσεις να είναι ήδη sold out!
Ο ίδιος ο Τέννεσι Ουίλαμς έλεγε πως το Τριαντάφυλλο στο στήθος είναι η μοναδική κωμωδία που έχει γράψει. Η παράσταση του Τσουρή επιχειρεί να αναδείξει την, παραγνωρισμένη στη χώρα μας, κωμική πλευρά του έργου. Οι ήρωες βιώνουν συγκρουσιακές καταστάσεις, οι εντάσεις και οι τρυφερές στιγμές διαδέχονται η μία την άλλη, ενώ οι συγκρούσεις αποκαλύπτουν πλήρως τον χαρακτήρα των προσώπων, μαζί με την ανθρώπινη διάστασή τους.Το ανέβασμα του έργου σε αυτή την νέα εκδοχή, ανοίγει επίσης δυναμικό διάλογο με την εποχή μας. Ο Ουίλιαμς έβαλε στο επίκεντρο –για ακόμη μία φορά– μία γυναίκα-ηρωίδα που εντάσσεται απόλυτα στους όρους και τους προβληματισμούς του καιρού της. Σε μια πραγματικότητα όπου η πατριαρχία διαποτίζει κάθε επίπεδο και ορίζει απόλυτα το τι είναι αποδεκτό ως σκέψη, ως πράξη, ακόμα και ως επιθυμία. Η Σεραφίνα τολμά να διεκδικήσει την απελευθέρωσή της από μια κοινωνία που πιέζει «από μέσα», και να αυτοπροσδιοριστεί ως ένα πλάσμα ακέραιο. Έτσι, περνά πέρα και πάνω από την εποχή της και απαντά σ’ ένα αίτημα για το εδώ και το τώρα της κάθε γυναίκας και του κάθε ανθρώπου. Η απόδοση του Τσουρή, παρακολουθεί αυτή την σύγκρουση με τρυφερότητα και χιούμορ μέχρι και την τελική ρήξη.
Συντελεστές:
Απόδοση – Σκηνοθεσία: Γιωργής Τσουρής
Διανομή:
Σεραφίνα: Μαρία Καβογιάννη
Αλβάρο: Μάκης Παπαδημητρίου
Ασσούντα: Ζώγια Σεβαστιανού
Πατήρ ντε Λέο: Φοίβος Ριμένας
Εστέλ, Μπέσσι: Βάλια Παπακωνσταντίνου
Φλώρα: Ορνέλα Λούτη
Ρόζα: Τόνια Μαράκη
Τζακ: Στρατής Χατζησταματίου
Τερέζα: Λυδία Γιαννουσάκη / Κατερίνα Μεφσούτ
Παραστάσεις:
Κάθε Πέμπτη, Παρασκευή και Σάββατο στις 21:00 και Κυριακή στις 18:00
Προπώληση εισιτηρίων: https://www.more.com/theater/triantafyllo-sto-stithos/

Θέατρο Πτι Παλαί, Ριζάρη 24, Παγκράτι, τηλ. 210 722 3948.
2.
«Ο Ρόζενκραντζ και ο Γκίλντενστερν είναι νεκροί»-του Τομ Στόπαρντ
Η σαρωτική κωμωδία του Τομ Στόπαρντ σε σκηνοθεσία Στάθη Λιβαθινού – στην ιστορική μετάφραση του Μίνου Βολανάκη – που εξυμνήθηκε από κοινό και κριτικούς, μετά την μεγάλη επιτυχία στην πρώτη της παρουσίαση την περσινή σεζόν, επιστρέφει στο Θέατρο της Οδού Κυκλάδων – Λευτέρης Βογιατζής. Μια γλυκόπικρη τραγική φάρσα για τους αντι-ήρωες του περιθωρίου της ξακουστής τραγωδίας του Άμλετ, που τα βάζουν με τα μεγαθήρια της Ιστορίας και καταλήγουν να έχουν το γνωστό ένδοξο-άδοξο τέλος.
Ρομαντισμός, θλίψη και πικρό χιούμορ σε ένα καταιγιστικό έργο που μιλά για τον μοναχικό αγώνα που δίνει ο «μικρός» άνθρωπος για να επιβιώσει, όταν γύρω του συμβαίνουν «σημεία και τέρατα». Στους ομώνυμους ρόλους δύο από τους σημαντικότερους Έλληνες ηθοποιούς, ο Βασίλης Ανδρέου και ο Νίκος Καρδώνης, συμπρωταγωνιστούν σε έναν 10μελή εξαιρετικό θίασο.
Ο Ρόζενκραντζ και ο Γκίλντενστερν, παλιοί συμφοιτητές του Άμλετ, καλούνται από τον Βασιλιά Κλαύδιο στο παλάτι με σκοπό να παρασύρουν τον μελαγχολικό πρίγκηπα σε διασκεδάσεις ώστε να μάθουν επιτέλους ποιο είναι αυτό το σκοτεινό μυστικό που βασανίζει την ψυχή του. Στη διάρκεια της αποστολής τους, οι δύο αθώοι αυλικοί συνοδεύουν τον Άμλετ στην Αγγλία και μεταφέρουν μαζί τους ένα κλειστό γράμμα, στο οποίο δίνεται η διαταγή για την άμεση εκτέλεση του. Ο Άμλετ αντικαθιστά το γράμμα με ένα άλλο, ζητώντας από τον Άγγλο Βασιλιά τη δική τους εκτέλεση. Μέρες μετά, ο Άγγλος πρέσβης μπαίνει στο παλάτι και ανακοινώνει: «Ο Ρόζενκραντζ και ο Γκίλντενστερν είναι νεκροί».

Το έργο του βραβευμένου με Όσκαρ Σερ Τομ Στόπαρντ, πρωτοπαίχτηκε στο Fringe Festival του Εδιμβούργου το 1966 και αποτελεί μια από τις σημαντικότερες και καινοτόμες κωμωδίες της σύγχρονης παγκόσμιας δραματουργίας. Εδώ, ο μεγαλύτερος σύγχρονος βρετανός θεατρικός συγγραφέας κατά πολλούς, μετά τον Πίντερ, παρουσιάζει δύο απλούς ανθρώπους ως παράπλευρες απώλειες, ως εξιλαστήρια θύματα, ενός πολιτικού παιχνιδιού που σαρώνει και ισοπεδώνει τα πάντα.
Έργο γραμμένο με αστραποβόλα γραφή, εκπληκτικό χιούμορ, καίρια πολιτικά και υπαρξιακά μηνύματα και πικρό φινάλε. Πρόκειται για μια σύγχρονη διατύπωση του «Περιμένοντας τον Γκοντό» του Μπέκετ, προσαρμοσμένη σε πιο αναγνωρίσιμες πολιτικές και κοινωνικές συνθήκες, και ταυτόχρονα με την εντυπωσιακή σκιά του αριστουργήματος του Σαίξπηρ «Άμλετ» να πέφτει βαριά επάνω του.
Ένα έργο που αντιστρέφει για πρώτη φορά την αρχετυπική ιστορία του Σαίξπηρ και ρίχνει το βάρος από την εξουσία στο περιθώριο, δημιουργώντας μια ανεπανάληπτη τραγική φάρσα στην οποία πρωταγωνιστούν όλοι οι ήρωες του Άμλετ, με διαλόγους προκλητικούς που ξυπνάνε το μυαλό του θεατή.
Συντελεστές:
Σκηνοθεσία – δραματουργική επεξεργασία: Στάθης Λιβαθινός
Μετάφραση: Μίνως Βολανάκης
Σκηνικά / Επιμέλεια Κοστουμιών: Ελένη Μανωλοπούλου
Μουσική: Θοδωρής Αμπαζής
Παίζουν: Πάρης Αλεξανδρόπουλος, Βασίλης Ανδρέου, Βασίλης Ζαφειρόπουλος, Νίκος Καρδώνης, Στάθης Κόικας, Φοίβος Μαρκιανός, Πολυξένη Παπακωνσταντίνου, Μαρία Σαββίδου, Στράτος Σωπύλης, Άρης Τρουπάκης

Μουσικοί: Θοδωρής Κοτεπάνος (πιάνο), Φίλανδρος Μάριος Καρράς (κλαρινέτο), Κοτταρίδης Δημήτρης (τσέλο)
Παραστάσεις: Τετάρτη (19:00)-Πέμπτη (20:30)-Παρασκευή (20:30)-Σάββατο (21:00)-Κυριακή (19:00).
Θέατρο της Οδού Κυκλάδων – Λευτέρης Βογιατζής Κυκλάδων 11 & Κεφαλληνίας, Κυψέλη | 210.82.17.877.
3.
«True West»-του Σαμ Σέπαρντ
Τότε θα μπορούσα να γίνω ακριβώς σαν κι εσένα ε; Να αράζω και να ονειρεύομαι και να με πληρώνουν από πάνω. Να οδηγώ στις λεωφόρους και να κάνω όνειρα. Σκέτη παράνοια…
Το Θέατρο του Νέου Κόσμου παρουσιάζει το εμβληματικό έργο του Σαμ Σέπαρντ, True West με τη ματιά της Έλενας Καρακούλη και τους Νίκο Ψαρρά και Μάρκο Παπαδοκωνσταντάκη στους πρωταγωνιστικούς ρόλους. Στο σκηνικό της ασφυκτικής ζέστης της ερήμου της Καλιφόρνιας, δυο αδέρφια ζουν στο σπίτι της αυστηρής μητέρας τους, εκεί όπου τα έπιπλα αναδίδουν αλκοόλ και την ανάμνηση ενός πατέρα που κάποτε χάθηκε στην έρημο. Ο Λη, ο μεγάλος αδερφός, είναι ένας μοναχικός διαρρήκτης. Ο μικρός αδερφός Όστιν, οικογενειάρχης και επαγγελματίας συγγραφέας κινηματογραφικών σεναρίων, ενσαρκώνει το αμερικανικό όνειρο. Στο μικροαστικό σπίτι, το γεμάτο φυτά και μνήμες, τα δυο αδέρφια μονομαχούν, ακροβατώντας πάνω στα απομεινάρια του κοινού τους παρελθόντος. Η σύγκρουσή τους κορυφώνεται, όταν εισβάλλει στη ζωή τους ο Σολ, παραγωγός από το Χόλιγουντ, που θα τους οδηγήσει σε μια αναπάντεχη αντιστροφή ρόλων: Ο Λη γίνεται σεναριογράφος, ενώ ο αδερφός του αποφασίζει να γίνει διαρρήκτης.

Το True West του βραβευμένου με Πούλιτζερ θεατρικού συγγραφέα, ηθοποιού και σεναριογράφου Σαμ Σέπαρντ είναι μια συγκλονιστική ιστορία αδελφικής αντιπαλότητας, που κορυφώνεται σε έναν χαοτικό αγώνα για εξουσία, έλεγχο και επιβίωση πάνω στα απομεινάρια του αμερικανικού ονείρου.
Μια ανατομία των πιο σκοτεινών πτυχών της αμερικανικής κοινωνίας και οικογένειας, όπου με την χαρακτηριστική ωμή και ρεαλιστική αφήγησή του, αλλά πάντα με μαύρο χιούμορ και τρυφερότητα, ο Σέπαρντ μας βυθίζει σε έναν κόσμο διαλυμένων οικογενειακών δεσμών και μοναξιάς. Έναν κόσμο όπου απογοητευμένοι αντιήρωες ακροβατούν μεταξύ πραγματικότητας και ψευδαίσθησης παλεύοντας με προσωπικούς δαίμονες και υπαρξιακές αβεβαιότητες.
Συντελεστές:
Μετάφραση – Δραματουργική επεξεργασία – Σκηνοθεσία Έλενα Καρακούλη
Παίζουν: Νίκος Ψαρράς, Μάρκος Παπαδοκωνσταντάκης, Νέστορας Κοψιδάς, Αλεξάνδρα Παντελάκη
Μουσικός επί σκηνής Μίκης Παντελούς
Διάρκεια: 95’
Παραστάσεις: Τετάρτη στις 20:00, Πέμπτη & Παρασκευή στις 21:00 Σάββατο 18:30 & 21.15 και Κυριακή στις 19.00.
Θέατρο Χώρα, Αμοργού 20, Αθήνα 112 56- Τηλέφωνο: 21 0867 3945.
4.
«Ο Μάκης»-Ένας μονόλογος του Βασίλη Κατσικονούρη
Ο περίφημος Μάκης του Βασίλη Κατσικονούρη, επιστρέφει για δεύτερη χρονιά!Μαζί του ασφαλώς, ο εμβληματικός ερμηνευτής του, ο Ερρίκος Λίτσης που θα μας μιλήσει για αυτά που έγιναν και που πια δεν γίνονται, αλλά και πάλι… ποτέ δεν ξέρεις…
Η ιστορία
Ο παππούς είναι στο σπίτι. Τα παιδιά του έχουν πάει διακοπές. Σαντορίνη, Πάρο, Μύκονο …. Ο ίδιος σύχναζε στη Μακρόνησο και στη Γυάρο… Τώρα να τος μόνος του στην Αθήνα μέσα στον καύσωνα! Με τις εμμονές του, τη ματαίωση και τον φόβο του. Δε νοσταλγεί τίποτα από τα περασμένα, ούτε πενθεί·-παρά μόνον ποθεί: Για λίγο ακόμα. Έστω κι αν όλοι και όλα γύρω του τον έχουν προγραμμένο…
Όμως εκείνος ο μακρινός, ανεξάντλητος πόθος του για ζωή παραμένει και δεν τον αφήνει να παραδώσει τα όπλα. Κι όταν το κάνει, θα το κάνει με όσο το δυνατόν μεγαλύτερη φασαρία. Σε αυτό το οδοιπορικό του — μέσα σε ένα δωμάτιο — ο «απείθαρχος» παππούς μιλά στο σιωπηλό, χρυσό κάτοικο μιας γυάλας. Οι λέξεις με μια υπόκωφη δύναμη μαζί και ειρωνεία, σπάνε τη σιωπή του θερινού σκηνικού.
Ένα τανγκό μοναχικό. Ένας άνδρας νέος και γέρος ταυτόχρονα, στην άκρη ενός σκαλοπατιού της ζωής, ταλαντεύεται και δοκιμάζει τις δυνάμεις του.
Απέναντί του, το βουβό χρυσόψαρο γίνεται μάρτυρας σε έναν υπαρξιακό μονόλογο μιας βαθύτερης μάχης: Ο παππούς κάνει μία ύστατη προσπάθεια να ξορκίσει την ανελέητη πορεία της ύπαρξης.
Βαθιά αυτοσαρκαζόμενος και παρορμητικός, ένας ηλικιωμένος άνδρας που ρίχνει μια ματιά στη βαλίτσα της ζωής του μην θέλοντας —αλλά και μην μπορώντας πια— να αλλάξει τίποτα.
Στο άδειο σπίτι, μόνος του, χλευάζει τους πάντες και τα πάντα και πάνω απ’ όλα τον ίδιο του τον εαυτό. Ένα πρόσωπο με έντονο το στοιχείο του τραγικού και του κωμικού μαζί, που εναλλάσσονται διαρκώς μέχρι την τελική, τρυφερή τους ένωση…

Συντελεστές:
Συγγραφέας: Βασίλης Κατσικονούρης
Σκηνοθεσία: Βασίλης Κατσικονούρης – Ερρίκος Λίτσης
Στο ρόλο του παππού ο Ερρίκος Λίτσης.
Παραστάσεις: Δευτέρα και Τρίτη στις 20.00.
Διάρκεια παράστασης : 60’ (Χωρίς διάλειμμα)
Θέατρο Αποθήκη, Σαρρή 40, Ψυρρή.
Τηλέφωνο : 210-3253153.
5.
Τάκης Ζαχαράτος-«SWEET DREAMS… από κοντά!» στο EMBASSY THEATER

O Τάκης Ζαχαράτος έρχεται στο ανακαινισμένο ιστορικό κινηματογράφο, Embassy με τις φανταστικές του ιστορίες!
100 διαφορετικά πρόσωπα από την πολιτική, καλλιτεχνική αι καθημερινή ζωή, 10 μουσικοί επι σκηνής, 10μελές μπαλέτο, 2 ώρες μαγείας, διαρκών μεταμορφώσεων και μια μεγάλη αγκαλιά από τον αγαπημένο showman Τάκη Ζαχαράτο.
Μπρίο, μαεστρία, ταλέντο, καυστική σάτιρα, τραγούδια και πολύ γέλιο στο SWEET DREAMS … από κοντά! , μια πολύ επιτυχημένη παράσταση με συνεχόμενα sold out και συνεχείς παρατάσεις που κέρδισε την καρδιά χιλιάδων θεατών στη Θεσσαλονίκη και έρχεται για να κατακτήσει και τους Αθηναίους.
Το ραντεβού στο Embassy Theater με τον Τάκη Ζαχαράτο είναι ένα ταξίδι μαγικό, στη ζωή και το όνειρο!

Συντελεστές:
Πρωταγωνιστεί ο Τάκης Ζαχαράτος
Τραγουδούν: Νίνα Μαζάνη, Ιόλη Πενταρά
Χορεύουν (αλφαβητικά) : Αναστασία Καλογεροπούλου , Χρήστος Καρούτης , Ελένη Μάρκου, Γιούλη Μπανούση, Δέσποινα Περιβολάρη, Αντριάνα Στεριούλη, Κωνσταντίνος Χατζίδης , Αντιγόνη Χρόνη
Ορχήστρα:
Γιάννης Δίσκος, Ενορχήστρωση – πνευστά
Κώστας Αλεξανδρής, Τρομπόνι
Περικλής Αλιώπης, Τρομπέτα
Σπύρος Βαρδακαστάνης, Μπάσο
Χρήστος Κόνδρας, Μπουζούκι
Μηνάς Λιάκος, Κιθάρα
Γρηγόρης Συντρίδης, Τύμπανα
Κώστας Συντρίδης, Πιάνο
Σκηνοθεσία: Τάκης Ζαχαράτος, Δημήτρης Παπαζογλου
Κείμενα : Τάκης Ζαχαράτος
Σκηνικά : Γιάννης Μουρίκης
Κοστούμια : Φιλίτσα Νικολαίδου
Χορογραφίες : Δημήτρης Παπάζογλου
Μουσική Διεύθυνση : Γιάννης Δίσκος

Παραστάσεις: Παρασκευή (21.00)- Σάββατο (21.00)-Κυριακή (19.30)
Διάρκεια: 120′
EMBASSY Theater, Πατριάρχου Ιωακείμ 5, Αθήνα.
210 3469154.

spot_img
spot_img