16.8 C
Athens
Τετάρτη, 23 Οκτωβρίου, 2024
ΑρχικήΕΣΕΙΣ ΡΩΤΑΤΕ, Η ΕΙΔΙΚΟΣ ΑΠΑΝΤΑΑπάντηση σε ερώτημα συνταξιούχου
spot_img

Απάντηση σε ερώτημα συνταξιούχου

-

Της Μαργαρίτας Κάρδαρη
ΕΡΩΤΗΜΑ
Λέγομαι Ξανθόπουλος Παύλος κάτοικος Αθηνών, είμαι συνταξιούχος από τον Ιούνιο του 2017, χωρίς προσωπική διαφορά στην σύνταξη μου. Βγήκα με τον νόμο Κατρούγκαλου και μεταγενέστερα βγήκε ό νόμος 4670/2020, από τον υπουργό Εργασίας Βρούτση για διόρθωση των συντάξεων ειδικά όσων είναι πάνω από 30 έτη εργασιακού βίου, αρχόμενος από το 2019, (προσωπικά έχω 36 έτη συνεχούς εργασίας σε ένα μοναδικό φορέα το ΙΚΑ).
Δυστυχώς μέχρι και σήμερα δεν έχω ακόμα λάβει καμία διορθωτική κίνηση στην σύνταξη μου, εκτός των δύο τελευταίων αυξήσεων τού 2024 πού έδωσε ή τωρινή κυβέρνηση.
Στο κείμενο του ΕΦΚΑ που διαβάζω λέει ότι η περίπτωση μου θα εξεταστεί σε μεταγενέστερο χρόνο..
Αυτό το γράφει εδώ και πέντε συναπτά χρόνια από τότε που έγινε ό νόμος..
Και παρά τις οχλήσεις μου στον ΕΦΚΑ όσο και στο παράρτημα του πού έλαβα την σύνταξη μου, δεν έχουν ιδέα ούτε γνωρίζουν και κανείς δεν είναι αρμόδιος
για το πότε θα δοθούν επιτέλους τα αναδρομικά μου…τα οποία είναι λογικά από τον Οκτώβριο του 2019 έως και σήμερα.. δηλαδή πέντε χρόνια…..για αυτό απευθύνομαι σε εσάς με την εμπειρία που κατέχετε μήπως μπορείτε να με διαφωτίσετε πότε επιτέλους θα δοθούν αυτά τα χρήματα..Αν νομίζετε ότι υπάρχει ενδιαφέρον από εσάς για μένα στην περίπτωση μου, θα σας είμαι ευγνώμων να με ενημερώσετε μήπως επιτέλους λάβω θετική απάντηση στο θέμα που με απασχολεί σοβαρά για το πότε θα γίνει η καταβολή των αναδρομικών χρημάτων …
Σάς ευχαριστώ πολύ για την σπατάλη του πολύτιμου χρόνου σας..
Ευχαριστώ εκ των προτέρων…
Παύλος Ξανθόπουλος…..

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΑΠΟ ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ ΚΑΡΔΑΡΗ
Κύριε Ξανθόπουλε
Αναφορικά με το ερώτημα που έχετε διαβιβάσει στην εφημερίδα μας αρχικά έχουμε να επισημάνουμε ότι χαιρόμαστε να έχουμε αναγνώστες με τις δικές σας γνώσεις και ικανότητες να διατυπώνετε ορθά και με σαφήνεια τα ερωτήματα που σας απασχολούν και αφορούν τη συνταξιοδότησης σας
Είναι γεγονός ότι υπάρχει ακόμη, όπως και εμείς έχουμε διαπιστώσει, ένας μικρός αριθμός περιπτώσεων, κυρίως χηρείας , για τις οποίες εκκρεμεί ο επανυπολογισμός της σύνταξης με βάση το Ν 4670/2020. το γνωστό Νομοσχέδιο του κ. Βρούτση που υποχρεώνει τις υπηρεσίες να επανεξετάσουν τις συνταξιοδοτικές υποθέσεις για όσους έχουν πάνω από 30 έτη ασφάλισης, είτε σε ένα φορέα, είτε διαδοχικά και να χορηγήσουν τη διαφορά από τον 10/2019.
Ο επανυπολογισμός αυτός διαπιστώνεται φυσικά με διαφορά στο ποσό της σύνταξης που καταβάλλεται μέσω τραπέζης. Έχει δε τη δυνατότητα ο συνταξιούχος εκτυπώνοντας μέσω ΕΦΚΑ το ενημερωτικό σημείωμα συντάξεων, στη σχετική εφαρμογή και με κωδικούς taxis να διαπιστώσει πράγματι τον επανυπολογισμό ή μη της σύνταξής του με βάση τα όσα προαναφέρθηκαν. Αν πράγματι το δικό σας ενημερωτικό σημείωμα δεν περιλαμβάνει τρίτη στήλη στα δεξιά του εγγράφου, τότε πρέπει να απευθυνθείτε στο τμήμα πληρωμών συντάξεων του τόπου κατοικίας σας και να υποβάλετε γραπτό αίτημα για τον υπολογισμό.
Οι δικές μας πληροφορίες είναι ότι κάθε μήνα προβαίνουν και εκκαθαρίζουν συντάξεις σύμφωνα με το Ν 4670/20 ότι χορηγούν τα σχετικά αναδρομικά και ότι ο αριθμός των μη επεξεργασμένων είναι μικρός και θα ολοκληρωθεί σε κάθε περίπτωση σε προσεχείς μήνες.

• Η Μαργαρίτα Κάρδαρη είναι Δικηγόρος-Εργατολόγος

spot_img
spot_img