16.8 C
Athens
Τετάρτη, 23 Οκτωβρίου, 2024
ΑρχικήΕΣΕΙΣ ΡΩΤΑΤΕ, Η ΕΙΔΙΚΟΣ ΑΠΑΝΤΑΕσείς ρωτάτε, η ειδικός απαντά
spot_img

Εσείς ρωτάτε, η ειδικός απαντά

Της Μάρλεν Ασημακοπούλου

-

1.
Είμαι 56 ετών, νέα ασφαλισμένη και έχω μέχρι σήμερα συνολική ασφάλιση σε ΟΑΕΕ και ΙΚΑ 7.000 ένσημα περίπου και συνεχίζω να δουλεύω. Ποιές είναι οι προϋποθέσεις για να συνταξιοδοτηθώ (με πλήρη ή μειωμένη σύνταξη);
Οι προϋποθέσεις συνταξιοδότησης είναι 4.500 τουλάχιστον ένσημα, τα οποία τα έχετε ήδη συμπληρώσει και όριο ηλικίας το 67ο για πλήρη σύνταξη, ή για μειωμένη το 62ο έτος. Ως νέα ασφαλισμένη, απαραίτητη προϋπόθεση για την χορήγηση της μειωμένης σύνταξης στα 62 έτη εκτός από τα 4.500 ένσημα είναι να διαθέτετε και 750 ένσημα την τελευταία 5ετία πριν την κατάθεση της αίτησης συνταξιοδότησής σας. Τα 750 αυτά ένσημα μπορούν να συμπληρωθούν με εργασία ή με την προαιρετική ασφάλιση.
2.
Έχω συμπληρώσει το 57ο έτος της ηλικίας μου και έχω 4.400 ένσημα στο ΙΚΑ. Σε ποιά ηλικία και με πόσα ένσημαμπορώ να βγω σε πλήρη ή μειωμένη σύνταξη;
Οι προϋποθέσεις συνταξιοδότησης είναι 4.500 τουλάχιστον ένσημα και όριο ηλικίας το 67ο για πλήρη σύνταξη, ή για μειωμένη το 62ο έτος. Απαραίτητη προϋπόθεση για την χορήγηση μειωμένης σύνταξης είναι να διαθέτετε και 100 ένσημα – ημέρες ασφάλισης κάθε χρόνο την τελευταία 5ετία πριν την κατάθεση της αίτησης συνταξιοδότησής σας. Τα 100 αυτά ένσημα μπορείτε να τα συμπληρώσετε με εργασία ή με προαιρετική ασφάλιση.
3.
Έχω στον ΟΑΕΕ 40 έτη ασφάλισης και είμαι 61 ετών. Μπορώ να πάρω σύνταξη;
Οι προϋποθέσεις θεμελίωσης συνταξιοδοτικού δικαιώματος είναι 40 έτη ασφάλισης και όριο ηλικίας το 62ο. Εσείς έχετε συμπληρώσει τα απαιτούμενα έτη ασφάλισης. Επομένως, όταν συμπληρώσετε και το ως άνω όριο ηλικίας, μπορείτε να προχωρήσετε στην αίτηση συνταξιοδότησης, χωρίς να χρειάζεστε εξαγορές. Εάν ωστόσο επιθυμείτε να διακόψετε την ασφάλιση σας από τώρα, έχετε το δικαίωμα για να μην επιβαρύνεστε περαιτέρω οικονομικά, αλλά την αίτηση συνταξιοδότησης θα πρέπει να την καταθέσετε με την συμπλήρωση του 62ου έτους της ηλικίας.
4.
Είμαι 56 ½ χρονών και διαθέτω στο ΙΚΑ 3.900 ένσημα περίπου. Πότε μπορώ να πάρω σύνταξη είτε πλήρη είτε μειωμένη;
Οι προϋποθέσεις συνταξιοδότησης είναι 4.500 τουλάχιστον ημέρες ασφάλισης και όριο ηλικίας το 67ο για πλήρη σύνταξη ή για μειωμένη το 62ο έτος. Απαραίτητη προϋπόθεση για την χορήγηση της μειωμένης σύνταξης εκτός από τα 4.500 ένσημα είναι να διαθέτετε και 100 ένσημα κάθε χρόνο την τελευταία 5ετία πριν την κατάθεση της αίτησης συνταξιοδότησής σας. Τα 100 αυτά ένσημα μπορείτε να τα συμπληρώσετε με εργασία ή με προαιρετική ασφάλιση. Επομένως, όταν συμπληρώσετε τις ανωτέρω προϋποθέσεις (ένσημα και όρια ηλικίας), θα μπορείτε να προχωρήσετε στην αίτηση συνταξιοδότησης.

• Η Μάρλεν Ασημακοπούλου είναι Δικηγόρος-Εργατολόγος

spot_img
spot_img