16.8 C
Athens
Τετάρτη, 23 Οκτωβρίου, 2024
ΑρχικήΑΡΘΡΑΙδέες για μια Πράσινη Πόλη
spot_img

Ιδέες για μια Πράσινη Πόλη

-

• Ένα περιβαλλοντικό διήμερο στο Πάρκο Σταύρος Νιάρχος με συζητήσεις, ομιλίες, ψυχαγωγικές και εκπαιδευτικές δράσειςγια μικρούς και μεγάλους

Σήμερα Σάββατο 21 και αύριο Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ) διοργανώνει, για τρίτη συνεχή χρονιά, το SNFCC Green Weekend 2024, ένα συναρπαστικό διήμερο αφιερωμένο στο περιβάλλον, που μας προσκαλεί να αλλάξουμε τον τρόπο που σκεφτόμαστε για την καθημερινότητα και τις επιλογές μας για ένα πιο βιώσιμο μέλλον.
Δημιουργώντας μια πλατφόρμα συζήτησης, ανταλλαγής ιδεών, ενημέρωσης και ψυχαγωγίας, το SNFCC Green Weekend 2024 μεταμορφώνει το Πάρκο Σταύρος Νιάρχος σε ένα ζωντανό εργαστήριο με σκοπό τη συλλογική ενεργοποίηση για την αρμονική και βιώσιμη συνύπαρξη ανθρώπου και βιοποικιλότητας στο πλαίσιο του αστικού κέντρου.
Με πυρήνα τον Θόλο του Πάρκου Σταύρος Νιάρχος, το ΚΠΙΣΝ-για δύο ολόκληρες μέρες- γεμίζει με δράσεις σε όλους τους ανοιχτούς του χώρους και δίνει βήμα σε σημαντικούς πομπούςιδεώνπου πυροδοτούν τον διάλογο για τη σύγχρονη πόλη: επιστήμονες, ακαδημαϊκοί, φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης, εκπρόσωποι της κοινωνίας των πολιτών, αστικά «πειράματα», καλλιτέχνες και ενεργοί, δημιουργικοί, ρομαντικοί ή και πραγματιστές, κάτοικοι της πόλης σε μια δυναμική αλληλεπίδραση. Ανάμεσά τους, ο διεθνούς κύρους Πολεοδόμος-Αρχιτέκτων, Maurizio Carta, ο Γιώργος Αποστολόπουλος (Αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος και Πρασίνου, Δήμος Αθηναίων), η Αλεξία Σπυριδωνίδου (Ομάδα Εμπειρογνωμόνων Αστικής Κινητικότητας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής), ο Αρχιτέκτων Ζήσης Κοτιώνης και ο Ψυχίατρος- Ψυχαναλυτής Νίκος Σιδέρης.
Όσες και όσοι επισκεφθούν το SNFCCGreenWeekend, θα έχουν την ευκαιρία να συμμετάσχουν, με ελεύθερη είσοδο, σε ένα πράσινο φεστιβάλ για όλες τις ηλικίες που περιλαμβάνει ομιλίες και συζητήσεις για καίρια θέματα σε σχέση με το μέλλον της αστικής ζωής, εκθέσεις, προβολή ταινίας, μουσική, καθώς και πλήθος εκπαιδευτικών και wellness δραστηριοτήτων (ποδηλατικές δράσεις, περίπατους στο Πάρκο, διαλογισμό την ώρα της δύσης, εκπαιδευτικά και εικαστικά εργαστήρια, δραστηριότητες αφιερωμένες σε άτομα 65+ και πολλά άλλα).

Ομιλίες και Συζητήσεις
Όλες οι δράσεις του Θόλου προσφέρονται με ταυτόχρονη διερμηνεία από και προς την Αγγλική γλώσσα καθώς και με διερμηνεία στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα.
• Maurizio Carta, «Ιδέες για μια Πράσινη Πόλη»| Κεντρική ομιλία Κυριακή (20.30-21.30)
• Προκλήσεις της πόλης σήμερα Σάββατο (18.30-19.30) Ομιλητές: Ελισσάβετ Μπαργιάννη (Αρχιτέκτων τοπίου), Αλεξία Σπυριδωνίδου (Ομάδα Εμπειρογνωμόνων Αστικής Κινητικότητας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής), Άρης Τσαγκρασούλης, (Καθηγητής, Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας).
• Αστικό τοπίο και ψυχική υγεία Σάββατο (20.00-21.00) Συνομιλητές: Ζήσης Κοτιώνης (Αρχιτέκτων), Νίκος Σιδέρης (Ψυχίατρος-Ψυχαναλυτής)
• Πράσινες όψεις του αστικού τοπίου Κυριακή (18.00-19.00) Ομιλητές: Γιώργος Αποστολόπουλος (Αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος και Πρασίνου, Δήμος Αθηναίων), Αντιγόνη Γκούφα (Γενική Διεύθυνση Βιώσιμης Ανάπτυξης & Κλιματικής Αλλαγής, Περιφέρεια Αττικής), Έλλη Παγκάλου (Αρχιτέκτων τοπίου).

Εκθέσεις

• Light battle X τωνVenividi multiplex Διαδραστική φωτιστική εγκατάσταση (18/09 – 08/10).
• Όλγα Δέικου-Ακάλυπτοι Έκθεση φωτογραφίας
• Σπύρος Μπακάλης –RIDEAΘENS Έκθεση φωτογραφίας (21/09-10/11).
• «Ανθρώπινοι Οικισμοί – Βιώσιμες Κοινότητες» Έκθεση μελετών νέων αρχιτεκτόνων

Προβολή ταινίας Σάββατο (21.00)
Tο αλάτι της γης: Ένα συγκινητικό ντοκιμαντέρ, υποψήφιο για Όσκαρ Καλύτερου Ντοκιμαντέρ 2015, που μεταμορφώνεται σε σπουδή για τον άνθρωπο και το περιβάλλον. Ένα ταξίδι με τον κορυφαίο φωτογράφο Σεμπαστιάο Σαλγκάδο στο ανθρώπινο τοπίο και την ψυχή της φύσης. Για 50 χρόνια, ο φωτογράφος Σεμπαστιάο Σαλγκάδο ταξίδεψε σε όλες τις ηπείρους καταγράφοντας τις αλλαγές της ανθρωπότητας. Έχει υπάρξει αυτόπτης μάρτυρας μεγάλων γεγονότων της πρόσφατης ιστορίας. Παρών σε πολέμους, λιμούς, κύματα προσφύγων και συνοδοιπόρος με ανθρώπους από διαφορετικές φυλές και εθνικότητες, συνεχίζει να ταξιδεύει στον πλανήτη αναζητώντας παρθένα σημεία του, άγρια χλωρίδα και πανίδα και μεγαλοπρεπή μοναδικά τοπία, σε ένα τεράστιο έργο καταγραφής της ομορφιάς του πλανήτη Γη.
Συναυλία
Ergon Ensemble |Terry Riley,“In C” Σάββατο (19.30)
Την ώρα της δύσης του ήλιου, μια μοναδική συναυλία/εμπειρία στα Φυτεμένα Δώματα του ΚΠΙΣΝ, από το διεθνώς καταξιωμένο Ergon Ensemble, του έργου του μινιμαλιστή Αμερικανού συνθέτη Terry Riley, “In C”.
Ποδηλατικές δράσεις
Το ποδήλατο είναι το πιο «πράσινο» μέσο μετακίνησης, ιδανικό για όλες τις ηλικίες, και, με αφορμή το SNFCC Green Weekend 2024, το ΚΠΙΣΝ προσκαλεί όλους και όλες (ποδηλάτες και μη)να το βάλουν στην καθημερινότητά τους μέσα από μία σειρά δράσεων.
Green Ride & After Ride Partyμετον A.SQUARE-Κυριακή-Έναρξη διαδρομής στις 19.00 στο Θησείο (νέο Αμαξοστάσιο ΟΣΥ) / Τερματισμός στο ΚΠΙΣΝ
Απόσταση: 7km
After Ride Party στις 20.00 στο Canal, με DJ set από τον A. SQUARE

Ποδηλατική Ξενάγηση στο ΚΠΙΣΝ-Σάββατο (11.00)
Εργαστήριο επιδιόρθωσης ποδηλάτων: Σάββατο-Κυριακή (17.00-19.00)
3οOpen Agora: Περιβάλλον: Σάββατο Κυριακή (12.00-21.00)
Flower Market: Σάββατο Κυριακή (12.00-21.00). Για πρώτη φορά, στήνεται μια υπαίθρια αγορά λουλουδιών μέσα στον μεγαλύτερο δημόσιο αστικό Μεσογειακό Κήπο!
Διαδραστικό Περίπτερο της L’ Oréal Hellas: Σάββατο και Κυριακή (12.00-21.00). Στο SNFCC Green Weekend2024, η L’ Oréal Hellas θα στήσει ένα ειδικά διαμορφωμένο περίπτερο, αφιερωμένο στη βιωσιμότητα. Εκεί, οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν από κοντά τις πρωτοβουλίες της εταιρίας για την προστασία του περιβάλλοντος, να ενημερωθούν για τις βιώσιμες πρακτικές, καθώς και να συμμετάσχουν σε διαδραστικές δραστηριότητες. Το περίπτερο θα αποτελέσει σημείο αναφοράς για την ευαισθητοποίηση γύρω από τη σημασία της οικολογικής συνείδησης και των πράσινων λύσεων. Μέσα από το παγκόσμιο πρόγραμμα, “L’Oréal for the Future”, η εταιρία δεσμεύεται για έναν κοινωνικό και περιβαλλοντικό αντίκτυπο, συμβάλλοντας στη διαμόρφωση ενός μέλλοντος πιο πράσινου για όλους. Στην Ελλάδα, αυτή η δέσμευση εκφράζεται μέσα από τοπικές δράσεις και ενεργοποιήσεις, που προάγουν τη βιωσιμότητα και την περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση, σε συνεργασία με την τοπική κοινότητα.
Το πρόγραμμα του διημέρου συμπληρώνουν οι δράσεις του SNFCC Youth Council στο Ξέφωτο (εργαστήριο κολλάζ από τον Kelloggs Pool, κυανοτυπίας από τους Bleach Kollektiv, αλλά και μια μεγάλων διαστάσεων εικαστική εγκατάσταση σε επιμέλεια του Αύγουστου Βεϊνόγλου), μία διαδραστική performative δράση για παιδιά με τον Γιάννη Σαρακατσάνη στον Θόλο, αλλά και πλήθος εργαστηρίων για όλες τις ηλικίες, θεματικό Game Zoneμε επιτραπέζια παιχνίδια, καθώς και διαλογισμός την ώρα της δύσης, περίπατοι στο Πάρκο αλλά και φυτολόγιο για άτομα 65+.

spot_img
spot_img