10 C
Athens
Παρασκευή, 3 Ιανουαρίου, 2025
ΑρχικήΕΛΛΑΔΑΚόρινθος: Οι αρχαίοι μύθοι και η ιστορία της πόλης σε έναν τοίχο
spot_img

Κόρινθος: Οι αρχαίοι μύθοι και η ιστορία της πόλης σε έναν τοίχο

-

Μετράει περισσότερα από 4.000 χρόνια «ζωής». Από έναν μικρό οικισμό που ήταν αρχικά κοντά Ακροκόρινθο με την ονομασία Εφύρα, στη συνέχεια επεκτάθηκε στον λόφο και προς τα δυτικά, όπου σήμερα υπάρχουν τα ερείπια της ένδοξης πόλης του Σίσυφου, του Βελλεροφόντη, του Περίανδρου, του Κύψελου, του Αμεινοκλή και άλλων ισχυρών ανδρών της εποχής. Υπήρξε σημαντική πόλη κράτος της αρχαιότητας, εμπορική και στρατιωτική δύναμη, ενώ χάρισε το όνομά της σε διάφορες περιοχές εκτός Ελλάδας, λόγω της παρουσίας της στη Βίβλο.
Ο λόγος για την Κόρινθο, των περίπου 57.000 κατοίκων και πρωτεύουσα του νομού Κορινθίας. Η πόλη μπορεί να έχει αλλάξει πολύ από τότε, ωστόσο οι κάτοικοί της δεν ξεχνούν την ιστορία και τους μύθους που την περιβάλλουν. Έχοντας αυτό στο μυαλό, νέοι καλλιτέχνες με την υποστήριξη των δασκάλων των Global Arts Studios, δημιούργησαν μια εντυπωσιακή τοιχογραφία εμπνευσμένοι από την ιστορία και τους μύθους της Κορίνθου, στο πλαίσιο του πολυθεματικού «Φεστιβάλ Κορινθία 2024».
Η τοιχογραφία που βρίσκεται στον χώρο του γυμναστηρίου, μας ταξιδεύει στους μύθους της αρχαίας Κορίνθου. Με κεντρικό πρόσωπο τον Σίσυφο, τον πρώτο της βασιλιάς που ξεγέλασε το θάνατο και τιμωρήθηκε στον Άδη να κυλά διαρκώς μία πέτρα προς την κορυφή ενός λόφου συνεχίζει στην Ακροκόρινθο και εμπλουτίζεται με το μυθικό φτερωτό άλογο Πήγασος. Το άλογο που δάμασε ο εγγονός του Σίσυφου και βασιλιάς της Κορίνθου Βελλερεφόντης και σκότωσε τη Χίμαιρα, το πλάσμα με κεφάλι λιονταριού, κορμί κατσίκας και ουρά φιδιού.
Από την τοιχογραφία δεν θα μπορούσαν να απουσιάζουν ο Ποσειδώνας και ο Απόλλωνας, οι δύο Θεοί που φιλονίκησαν για την κυριαρχία επί της πόλης της Κορίνθου. Τελικά ο Απόλλωνας κέρδισε την Ακροκόρινθο και Ποσειδώνας την περιοχή του Ισθμού και την θάλασσα.
Εκεί, σύμφωνα με το μύθο, η θάλασσα ξέβρασε το πτώμα του Μελικέρτη ή Παλαίμων στην πλάτη ενός δελφινιού. Ο βασιλιάς Σίσυφος το μετέφερε στην Κόρινθο όπου ίδρυσε προς τιμήν του τον Ναό του Μελικέρτη και τους ετήσιους αγώνες Ίσθμια.
Στην δράση παρευρέθηκαν ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Κορίνθου Παναγιώτης Λουζιώτης και ο καλλιτεχνικός Διευθυντής του φεστιβάλ Πελοπίδας Μαυρόπουλος οι οποίοι ευχαρίστησαν όλους τους καλλιτέχνες για την εξαιρετική τους πρωτοβουλία. Ακολούθως ο Διευθυντής των Global Arts Studios Σωκράτης Λαμπρόπουλος ευχαρίστησε τους διοργανωτές αλλά και τον αντιδήμαρχο Αθλητισμού Κώστα Δημάκο για την συνεργασία και την πρόσκληση.

spot_img
spot_img