23.3 C
Athens
Πέμπτη, 19 Σεπτεμβρίου, 2024
ΑρχικήΕΣΕΙΣ ΡΩΤΑΤΕ, Η ΕΙΔΙΚΟΣ ΑΠΑΝΤΑΕσείς ρωτάτε, η ειδικός απαντά
spot_img

Εσείς ρωτάτε, η ειδικός απαντά

-

Της Μάρλεν Ασημακοπούλου*
1.
Είμαι 65 χρονών, νέα ασφαλισμένη και διαθέτω στο ΙΚΑ 5.200 ένσημα περίπου και θα ήθελα να μάθω πώς μπορώ να λάβω πλήρη ή μειωμένη σύνταξη.
Οι προϋποθέσεις συνταξιοδότησης για την δική σας περίπτωση είναι 4.500 τουλάχιστον ένσημα και όριο ηλικίας το 67ο για πλήρη σύνταξη ή για μειωμένη το 62ο έτος. Ως νέα ασφαλισμένη, απαραίτητη προϋπόθεση για την χορήγηση της μειωμένης σύνταξης εκτός από τα 4.500 ένσημα είναι να διαθέτετε και 750 ένσημα την τελευταία 5ετία πριν την κατάθεση της αίτησης συνταξιοδότησης. Εσείς έχετε συμπληρώσει τόσο τα απαιτούμενα ένσημα όσο και το αναγκαίο όριο ηλικίας, επομένως αν πληροίτε και την προϋπόθεση των 750 ενσήμων την τελευταία 5ετία πριν την κατάθεση, μπορείτε να προβείτε άμεσα στην αίτηση συνταξιοδότησης.
2.
Είμαι παλαιός ασφαλισμένος, έχω συμπληρώσει το 54ο έτος της ηλικίας μου και έχω στο ΙΚΑ 5.000 ένσημα περίπου εκ των οποίων τα 4.600 κατά προσέγγιση είναι βαρέα. Πώς μπορώ να πάρω σύνταξη κάνοντας χρήση της νομοθεσίας περί βαρέων ενσήμων;
Κάνοντας χρήση της νομοθεσίας περί βαρέων ενσήμων, οι προϋποθέσεις θεμελίωσης συνταξιοδοτικού δικαιώματος πλήρους σύνταξης είναι 4.500 ένσημα εκ των οποίων τα 3.600 τουλάχιστον να είναι βαρέα και όριο ηλικίας το 62ο. Ως παλαιός ασφαλισμένος, απαραίτητη προϋπόθεση για να κάνετε χρήση των συγκεκριμένων διατάξεων είναι να διαθέτετε πριν την κατάθεση της αίτησης συνταξιοδότησης, 1.000 βαρέα ένσημα τα τελευταία 17 έτη. Εσείς έχετε ήδη συγκεντρώσει τα απαιτούμενα ένσημα. Επομένως, μόλις συμπληρώσετε το ανωτέρω όριο ηλικίας μπορείτε να προχωρήσετε στην αίτηση συνταξιοδότησης, εφόσον θα ισχύουν οι ίδιες διατάξεις κατά το χρόνο συμπλήρωσης όλων των προϋποθέσεων.
3.
Έχω συνολική ασφάλιση σε ΙΚΑ και ΟΑΕΕ 30 χρόνια και είμαι 55 χρονών. Ποιές είναι οι προϋποθέσεις για να συνταξιοδοτηθώ; Θα χρειαστεί να εξαγοράσω χρόνο παιδιών; (έχω 4 παιδιά)
Οι προϋποθέσεις θεμελίωσης του συνταξιοδοτικού δικαιώματος στην περίπτωσή σας είναι 40 χρόνια ασφάλισης και όριο ηλικίας το 62ο. Εσείς στο 62ο έτος σας, θα διαθέτετε 37 χρόνια ασφάλισης, επομένως με την εξαγορά 3 ετών πλασματικού χρόνου τέκνων, συμπληρώνετε τα προαναφερόμενα έτη και θα μπορείτε να προχωρήσετε στην διαδικασία συνταξιοδότησης σας. Σημειώνεται ότι το κόστος της εξαγοράς δύναται να παρακρατηθεί από την σύνταξη σας. Επίσης, ο χρόνος που διαθέτετε στο ΙΚΑ, θα προσμετρηθεί με τις διατάξεις της διαδοχικής ασφάλισης.
4.
Είμαι 55 ετών και έχω στο ΙΚΑ 5.500 ένσημα. Με ποιόν τρόπο μπορώ να λάβω πλήρη ή μειωμένη σύνταξη;
Οι κοινές διατάξεις θεμελίωσης συνταξιοδότησης είναι 4.500 τουλάχιστον ένσημα και όριο ηλικίας το 67ο για πλήρη σύνταξη ή για μειωμένη το 62ο έτος. Απαραίτητη προϋπόθεση για την χορήγηση της μειωμένης σύνταξης εκτός από τα 4.500 τουλάχιστον ένσημα είναι να διαθέτετε και 100 ένσημα κάθε χρόνο την τελευταία 5ετία πριν την κατάθεση της αίτησης συνταξιοδότησής σας. Τα 100 αυτά ένσημα μπορούν να συμπληρωθούν με εργασία ή με προαιρετική ασφάλιση. Εσείς έχετε συμπληρώσει τα απαιτούμενα ένσημα. Επομένως, όταν συμπληρώσετε και τα ανωτέρω όρια ηλικίας (εφόσον πληροίτε και την προϋπόθεση των 100 ενσήμων κάθε χρόνο την τελευταία 5ετία πριν την κατάθεση της αίτησης συνταξιοδότησης για την χορήγηση μειωμένης σύνταξης), θα μπορείτε να προβείτε σε αίτηση συνταξιοδότησης.
• Η Μάρλεν Ασημακοπούλου είναι Δικηγόρος-Εργατολόγος

spot_img
spot_img