16.8 C
Athens
Τετάρτη, 23 Οκτωβρίου, 2024
ΑρχικήΕΣΕΙΣ ΡΩΤΑΤΕ, Η ΕΙΔΙΚΟΣ ΑΠΑΝΤΑΕσείς ρωτάτε, η ειδικός απαντά
spot_img

Εσείς ρωτάτε, η ειδικός απαντά

-

Της Μάρλεν Ασημακοπούλου*

1.
Έχω συμπληρώσει το 60ο έτος της ηλικίας μου και έχω στο ΙΚΑ 7.800 ένσημα περίπου. Πώς μπορώ να λάβω πλήρη σύνταξη; Πώς μειωμένη;
Οι προϋποθέσεις συνταξιοδότησης είναι 4.500 τουλάχιστον ένσημα και όριο ηλικίας το 67ο για πλήρη σύνταξη ή για μειωμένη το 62ο έτος. Απαραίτητη προϋπόθεση για την χορήγηση της μειωμένης σύνταξης εκτός από τα 4.500 ένσημα είναι να διαθέτετε και 100 ένσημα κάθε χρόνο την τελευταία 5ετία πριν την κατάθεση της αίτησης συνταξιοδότησής σας. Τα 100 αυτά ένσημα μπορείτε να τα συμπληρώσετε με εργασία ή με προαιρετική ασφάλιση.
Εάν επιλέξετε να λάβετε μειωμένη σύνταξη, η μείωση θα είναι 30 % επί του ποσού της εθνικής σύνταξης.
2.
Είμαι 61 χρονών, παλαιός ασφαλισμένος και έχω συνολική ασφάλιση σε ΙΚΑ 9.000 ένσημα περίπου και από αυτά τα 4.500 είναι βαρέα. Ποιες είναι οι πιο ευνοϊκές προϋποθέσεις για να συνταξιοδοτηθώ; Θα χρειαστεί να εξαγοράσω χρόνο;
Οι ευνοϊκότερες προϋποθέσεις θεμελίωσης συνταξιοδοτικού δικαιώματος πλήρους σύνταξης στην περίπτωση σας είναι οι διατάξεις των βαρέων ήτοι 4.500 τουλάχιστον ένσημα εκ των οποίων τα 3.600 τουλάχιστον να είναι βαρέα και όριο ηλικίας το 62ο. Απαραίτητη προϋπόθεση για να κάνετε χρήση των ανωτέρω διατάξεων είναι να διαθέτετε πριν την κατάθεση της αίτησης συνταξιοδότησης,1.000 βαρέα ένσημα τα τελευταία 17 έτη, τα οποία τα διαθέτετε. Δεν χρειάζεται να προβείτε σε εξαγορές, διότι διαθέτετε τα απαραίτητα ένσημα και με την συμπλήρωση του 62ο έτους της ηλικίας σας θα μπορείτε να συνταξιοδοτηθείτε.
3.
Έχω ασφαλιστεί σε ΙΚΑ και ΟΑΕΕ 33 χρόνια έως σήμερα, είμαι 58 ετών και θέλω να μάθω πώς βγαίνω στην σύνταξη και αν θα μπορώ να εξαγοράσω τα 4 χρόνια σπουδών μου.
Οι προϋποθέσεις θεμελίωσης του συνταξιοδοτικού δικαιώματος στην περίπτωσή σας είναι 40 χρόνια ασφάλισης και όριο ηλικίας το 62ο. Αν παραμείνετε στον ασφαλιστικό βίο μέχρι το 62ο έτος της ηλικίας σας, θα διαθέτετε 37 χρόνια ασφάλισης περίπου. Με την εξαγορά 3 ετών πλασματικού χρόνου σπουδών, θα συμπληρώσετε τα ανωτέρω 40 έτη στο 62ο έτος της ηλικίας και θα μπορείτε να προχωρήσετε στην αίτηση συνταξιοδότησης όποτε επιθυμείτε. Το κόστος της εξαγοράς δύναται να παρακρατηθεί από την σύνταξη σας.

4.
Τον Ιούλιο συμπλήρωσα το 62ο έτος της ηλικίας μου και διαθέτω συνολική ασφάλιση στο ΤΣΜΕΔΕ 39 χρόνια. Με ποίον τρόπο μπορώ να πάρω σύνταξη; Δύναμαι να εξαγοράσω χρόνο παιδιών ή σπουδών;
Οι προϋποθέσεις συνταξιοδότησης στην περίπτωση σας είναι 40 έτη εργασίας και όριο ηλικίας το 62ο. Με την εξαγορά 1 έτους πλασματικού χρόνου σπουδών ή τέκνων θα συμπληρώσετε τα 40 έτη υπηρεσίας και θα μπορείτε να προβείτε στην κατάθεση της αίτησης συνταξιοδότησης. Το ποσό της εξαγοράς μπορεί να παρακρατηθεί από την σύνταξη σας σε δόσεις.
• Η Μάρλεν Ασημακοπούλου είναι Δικηγόρος-Εργατολόγος

spot_img
spot_img