16.8 C
Athens
Τετάρτη, 23 Οκτωβρίου, 2024
ΑρχικήΙΑΤΡΙΚΑΠάνω από 30 τα παθογόνα που θα μπορούσαν να πυροδοτήσουν την επόμενη...
spot_img

Πάνω από 30 τα παθογόνα που θα μπορούσαν να πυροδοτήσουν την επόμενη πανδημία

-

Σύμφωνα με δημοσίευση στο έγκριτο διεθνές περιοδικό «Nature» (2 Αυγούστου) ο αριθμός των παθογόνων που θα μπορούσαν να πυροδοτήσουν την επόμενη πανδημία έχει αυξηθεί σε περισσότερα από 30, συμπεριλαμβανομένων του ιού της γρίπης Α, του ιού του δάγκειου πυρετού και του ιού της ευλογιάς των πιθήκων. Τα στοιχεία αυτά, σύμφωνα με την Παθολόγο, Καθηγήτρια Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής της Θεραπευτικής Κλινικής (Νοσοκομείο Αλεξάνδρα) της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ Θεοδώρα Ψαλτοπούλου και την Βιολόγο Παναγιώτα Ζαχαράκη, προκύπτουν από την επικαιροποιημένη λίστα που μόλις δημοσίευσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ).
Είναι σημαντικό αυτές οι λίστες να επανεξετάζονται τακτικά ώστε να ληφθούν υπόψη οι μεγάλες παγκόσμιες αλλαγές στην κλιματική αλλαγή, την αποψίλωση των δασών και την επακόλουθη αστικοποίηση, τις μετακινήσεις ταξιδιωτών σε διεθνές επίπεδο, μεταξύ άλλων. Περισσότεροι από 200 επιστήμονες πέρασαν περίπου δύο χρόνια αξιολογώντας στοιχεία για 1.652 είδη παθογόνων – κυρίως ιούς και ορισμένα βακτήρια – για να αποφασίσουν ποια θα συμπεριληφθούν στη λίστα.
Μεταξύ των περισσότερων από 30 παθογόνων προτεραιότητας είναι η ομάδα των κορονοϊών που είναι γνωστή ως Sarbecovirus, η οποία περιλαμβάνει τον SARS-COV-2— τον ιό που προκάλεσε την παγκόσμια πανδημία COVID-19 — και του Merbecovirus, ο οποίος περιλαμβάνει τον ιό που προκαλεί το αναπνευστικό σύνδρομο της Μέσης Ανατολής (MERS ). Οι προηγούμενες λίστες περιλάμβαναν τους συγκεκριμένους ιούς που προκαλούν σοβαρό οξύ αναπνευστικό σύνδρομο (SARS) και το MERS. Άλλες προσθήκες στον κατάλογο περιλαμβάνουν τον ιό της ευλογιάς των πιθήκων, ο οποίος προκάλεσε παγκόσμιο ξέσπασμα Μpox το 2022 και συνεχίζει να εξαπλώνεται σε θύλακες της Κεντρικής Αφρικής.

spot_img
spot_img