16.8 C
Athens
Τετάρτη, 23 Οκτωβρίου, 2024
ΑρχικήΕΣΕΙΣ ΡΩΤΑΤΕ, Η ΕΙΔΙΚΟΣ ΑΠΑΝΤΑΕσείς ρωτάτε, η ειδικός απαντά
spot_img

Εσείς ρωτάτε, η ειδικός απαντά

-

1.
Είμαι 56 ετών, παλαιός ασφαλισμένος και έχω συγκεντρώσει στο ΙΚΑ 7.000 ένσημα περίπου εκ των οποίων τα 3.800 περίπου είναι βαρέα. Ποιες είναι οι καλύτερες προϋποθέσεις για να συνταξιοδοτηθώ με τα βαρέα ένσημα;
Οι ευνοϊκότερες προϋποθέσεις θεμελίωσης συνταξιοδοτικού δικαιώματος είναι οι διατάξεις των βαρέων ήτοι 4.500 τουλάχιστον ένσημα εκ των οποίων τα 3.600 τουλάχιστον να είναι βαρέα και όριο ηλικίας το 62ο. Απαραίτητη προϋπόθεση για να κάνετε χρήση των ανωτέρω διατάξεων είναι να διαθέτετε πριν την κατάθεση της αίτησης συνταξιοδότησης, 1.000 βαρέα ένσημα τα τελευταία 17 έτη. Εσείς διαθέτετε τα απαιτούμενα 4.500 ένσημα, επομένως αν πληροίτε και την προϋπόθεση των 1000 βαρέων ενσήμων τα τελευταία 17 έτη, στο 62ο έτος της ηλικίας σας μπορείτε να συνταξιοδοτηθείτε.
2.
Έχω συμπληρώσει το 62ο έτος της ηλικίας μου και τώρα συμπλήρωσα 38 χρόνια ασφάλισης ΤΣΜΕΔΕ. Πώς μπορώ να λάβω σύνταξη; Μπορώ να εξαγοράσω χρόνο σπουδών για να προχωρήσω πιο άμεσα στην αίτηση συνταξιοδότησης;
Οι προϋποθέσεις συνταξιοδότησης στο ΤΣΜΕΔΕ είναι 40 έτη ασφάλισης και όριο ηλικίας το 62ο. Για να μπορέσετε να καταθέσετε άμεσα την αίτηση για συνταξιοδότηση μπορείτε να προβείτε σε εξαγορά 2 ετών πλασματικού χρόνου σπουδών ώστε να συμπληρώσετε τα απαιτούμενα 40 έτη υπηρεσίας. Το κόστος της εξαγοράς μπορείτε είτε να το αποπληρώσετε εφάπαξ, είτε να αιτηθείτε να παρακρατηθεί από την σύνταξη σας σε δόσεις.
3.
Έχω συνολική ασφάλιση στον ΟΑΕΕ και στο ΙΚΑ 5.000 ένσημα περίπου και είμαι 58 ετών. Πότε μπορώ να πάρω πλήρη ή μειωμένη σύνταξη;
Οι προϋποθέσεις συνταξιοδότησης για την δική σας περίπτωση είναι 4.500 τουλάχιστον ένσημα και όριο ηλικίας το 67ο για πλήρη σύνταξη ή για μειωμένη το 62ο έτος. Απαραίτητη προϋπόθεση για την χορήγηση της μειωμένης σύνταξης εκτός από τα 4.500 ένσημα είναι να διαθέτετε και 100 ένσημα κάθε χρόνο την τελευταία 5ετία πριν την κατάθεση της αίτησης συνταξιοδότησής. Τα 100 αυτά ένσημα μπορούν να συμπληρωθούν με εργασία ή με την προαιρετική ασφάλιση. Οι προϋποθέσεις υπαγωγής στην προαιρετική ασφάλιση είναι αθροιστικά οι εξής:
1. Να έχετε διακόψει την υποχρεωτική ασφάλισή σας στον ΕΦΚΑ.
2. Εφόσον η αίτηση υποβάλλεται εντός έτους από την τελευταία ασφάλιση, αρκούν 5 έτη ασφάλισης (1.500 ημέρες) εκ των οποίων τουλάχιστον ένα έτος (300 ημέρες) εντός της τελευταίας πενταετίας πριν την υποβολή της αίτησης. Σε κάθε άλλη περίπτωση απαιτούνται απαιτείται να έχετε πραγματοποιήσει 10 έτη στην υποχρεωτική ασφάλιση (3.000 ημέρες).
3. Να κριθείτε ικανή για εργασία σύμφωνα με γνωμάτευση της αρμόδιας Υγειονομικής Επιτροπής (ΚΕΠΑ)
4. Να μην οφείλετε ασφαλιστικές εισφορές υποχρεωτικής ασφάλισης ή σε περίπτωση ύπαρξης οφειλών αυτές να έχουν ρυθμιστεί.
Εάν επιλέξετε να λάβετε μειωμένη σύνταξη, η μείωση θα είναι 30 % επί του ποσού της εθνικής σύνταξης. Εσείς διαθέτετε ήδη τα απαιτούμενα ένσνημα επομένως αν πληροίτε και την προϋπόθεση των 100 ενσήμων κάθε χρόνο την τελευταία 5ετία πριν την κατάθεση της αίτησης συνταξιοδότησης, τότε με την συμπλήρωση των ανωτέρω ορίων ηλικίας μπορείτε να λάβετε μειωμένη ή πλήρη σύνταξη.
4.
Τον Απρίλιο έγινα 67 ετών και κατέθεσα αίτηση συνταξιοδότησης λόγω γήρατος. Όμως από την 1.1.2002 και έως την υποβολή της αίτησης δεν έχω συγκεντρώσει 10 έτη ασφάλισης. Πώς θα υπολογιστεί η ανταποδοτική μου σύνταξη;

Για τον υπολογισμό των συντάξιμων αποδοχών, αν δεν προκύπτει χρόνος ασφάλισης (πραγματικός, πλασματικός, αυτασφάλισης ή άλλος που να θεωρείται συντάξιμος) τουλάχιστον 10 ετών από την 1.1.2002 έως την έναρξη της συνταξιοδότησης, τότε αναζητείται ο χρόνος ασφάλισης σας (πραγματικός, πλασματικός, χρόνος προαιρετικής κλπ.) και για το χρονικό διάστημα πριν την 1/2002 και μέχρι τη συμπλήρωση 10 ετών ασφάλισης.

• Η Μάρλεν Ασημακοπούλου είναι Δικηγόρος- Εργατολόγος

spot_img
spot_img