23.3 C
Athens
Πέμπτη, 19 Σεπτεμβρίου, 2024
ΑρχικήΕΛΛΑΔΑΠΥΡΟΣΒΕΣΤΕΣ: «Ήταν η πιο δύσκολη πυρκαγιά της 20ετιας»
spot_img

ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΕΣ: «Ήταν η πιο δύσκολη πυρκαγιά της 20ετιας»

-

Ως την πιο δύσκολη πυρκαγιά των τελευταίων 20 ετών χαρακτήρισε την φωτιά που κατέκαψε την βορειανατολική Αττική ο πρόεδρος της Ένωσης Αξιωματικών Πυροσβεστικού Σώματος. Ο Κώστας Τσίγκας, περιέγραψε στο ΟΡΕΝ πώς εξαπλώθηκε τόσο ταχύτατα η πυρκαγιά και γιατί δεν μπόρεσαν οι πυροσβέστες να την ελέγξουν από την αρχή.
«Ίσως ήταν η πιο δύσκολη πυρκαγιά των τελευταίων 20 ετών. Υπήρχαν αντικειμενικές δυσκολίες», ανέφερε και απέδωσε την εξάπλωση στις συνθήκες που επικρατούσαν. «Ο ισχυρός άνεμος ήταν ο μεγαλύτερος αντίπαλος μας, όχι μόνο έδινε μεγάλη ταχύτητα στη φωτιά, δημιουργούσε πολλές κηλιδώσεις και με τις καύτρες που ήταν στον αέρα πεταγόταν 20 και 50 και 100 μέτρα και δημιουργούσε νέες εστίες. Και μαζί με την αυξημένη θερμοκρασία και την παρατεταμένη ανομβρία, αποτελούν συνθήκες πολύ γρήγορης εξάπλωσης της πυρκαγιάς», είπε.
Και πρόσθεσε: «Ενδεικτικό είναι ότι το περιπολικό που έφτασε από την πρώτη στιγμή όσο και τα εναέρια μέσα που έτυχε να κάνουν υδροληψία εκεί δεν μπόρεσαν με τις ρίψεις που έγιναν σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα να κρατήσουν την πυρκαγιά και να μην ανέβει στην πλαγιά. Ξεκίνησε από αγροτική έκταση η φωτιά, η οποία με τους ανέμους δημιούργησε νέες εστίες είτε προς τον Βαρνάβα είτε προς την περιοχή της Πεντέλης, του Βουτσά και της Καλλιτεχνούπολης».
Από ανθρώπινο χέρι το 99% των φωτιών
Κατέληξε ότι οι φωτιές σύνηθες από πίσω έχουν ανθρώπινο παράγοντα. «Αυτό που θέλουμε να πούμε και το λέμε συνέχεια ότι κάθε πυρκαγιά, το 99% από αυτές, ξεκινά από ένα ανθρώπινο χέρι είτε από αμέλεια είτε από πρόθεση. Είναι έκκληση που κάνουμε αυτό το διάστημα να μην έχουν τόσο πολύ αυτοπεποίθηση οι συμπολίτες μας ότι αν κάψουν πέντε χόρτα που με ένα λάστιχο στην αυλή τους θα μπορέσουν να περιορίσουν την πυρκαγιά».

spot_img
spot_img