16.8 C
Athens
Τετάρτη, 23 Οκτωβρίου, 2024
ΑρχικήΕΣΕΙΣ ΡΩΤΑΤΕ, Η ΕΙΔΙΚΟΣ ΑΠΑΝΤΑΕσείς ρωτάτε, η ειδικός απαντά
spot_img

Εσείς ρωτάτε, η ειδικός απαντά

-

Της Μάρλεν Ασημακοπούλου*

1.
Έχω στο ΙΚΑ 10.000 ένσημα περίπου μέχρι και σήμερα, είμαι 59 ετών και θα ήθελα να πληροφορηθώ τις προϋποθέσεις για να λάβω πλήρη ή μειωμένη σύνταξη.
Οι γενικές προϋποθέσεις συνταξιοδότησης είναι είτε 12.000 ένσημα και 62 έτη ηλικίας για πλήρη σύνταξη είτε τουλάχιστον 4.500 ένσημα, και όριο ηλικίας το 67ο για πλήρη και για μειωμένη το 62ο έτος. Απαραίτητη προϋπόθεση για την χορήγηση της μειωμένης σύνταξης εκτός από τα 4.500 ένσημα είναι να διαθέτει ο ασφαλισμένος (εφόσον είναι παλαιός) και 100 ένσημα κάθε χρόνο την τελευταία 5ετία πριν την κατάθεση της αίτησης συνταξιοδότησής σας. Τα 100 αυτά ένσημα μπορούν να συμπληρωθούν με εργασία ή με προαιρετική ασφάλιση. Εσείς όταν συμπληρώσετε το 62ο έτος της ηλικίας σας, θα διαθέτετε περίπου 10.900 ένσημα. Επομένως, με εξαγορά 1.100 ενσήμων περίπου θεμελιώνετε δικαίωμα πλήρους σύνταξης. Εφόσον, δεν επιθυμείτε να προβείτε σε εξαγορές μπορείτε να υποβάλετε αίτηση για μειωμένη στα 62 ή για πλήρη μόλις συμπληρώσετε τα 12.000 ένσημα με εργασία.
2.
Είμαι συνταξιούχος από τον 10/2023 και θα ξεκινήσω να εργάζομαι ως μισθωτή από τον 9/2024. Θα πρέπει να δηλώσω στον e-ΕΦΚΑ την απασχόλησή μου;
Οι συνταξιούχοι του e-ΕΦΚΑ υποχρεούνται, πριν αναλάβουν υπακτέα στον e-ΕΦΚΑ απασχόληση, να το δηλώσουν εγγράφως στον e- ΕΦΚΑ. Παράλειψη της δήλωσης επιφέρει χρηματική κύρωση ίση με δώδεκα (12) μηνιαίες συντάξεις, κύριες και επικουρικές.
3.
Είμαι 54 χρονών και έχω συμπληρώσει στο ΙΚΑ 4.000 ένσημα περίπου. Πότε θεμελιώνω δικαίωμα για σύνταξη; Επίσης θα ήθελα να μάθω πώς μπορώ να μπω στην προαιρετική ασφάλιση.
Για τη θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος στην περίπτωσή σας απαιτούνται τουλάχιστον 4.500 ένσημα και όριο ηλικίας το 67ο για πλήρη σύνταξη και το 62ο για μειωμένη σύνταξη. Απαραίτητη προϋπόθεση για την χορήγηση της μειωμένης σύνταξης εκτός από τα 4.500 ένσημα είναι να διαθέτετε και 100 ένσημα κάθε χρόνο την τελευταία 5ετία πριν την κατάθεση της αίτησης συνταξιοδότησής. Τα 100 αυτά ένσημα μπορούν να τα συμπληρωθούν με εργασία ή με την προαιρετική ασφάλιση.Οι προϋποθέσεις υπαγωγής ασφαλισμένουστην προαιρετική ασφάλιση είναι αθροιστικά οι εξής:
1. Να έχετε διακόψει την υποχρεωτική ασφάλισή σας στον ΕΦΚΑ.
2. Εφόσον η αίτηση υποβάλλεται εντός έτους από την τελευταία ασφάλιση, αρκούν 5 έτη ασφάλισης (1.500 ημέρες) εκ των οποίων τουλάχιστον ένα έτος (300 ημέρες) εντός της τελευταίας πενταετίας πριν την υποβολή της αίτησης. Σε κάθε άλλη περίπτωση απαιτείται να έχετε πραγματοποιήσει 10 έτη στην υποχρεωτική ασφάλιση (3.000 ημέρες).
3. Να κριθείτε ικανή για εργασία σύμφωνα με γνωμάτευση της αρμόδιας Υγειονομικής Επιτροπής (ΚΕΠΑ)
4. Να μην οφείλετε ασφαλιστικές εισφορές υποχρεωτικής ασφάλισης ή σε περίπτωση ύπαρξης οφειλών αυτές να έχουν ρυθμιστεί.
4.
Είμαι 27 χρόνια ελεύθερος επαγγελματίας και φέτος απέκτησα πρόβλημα υγείας. Ποιο είναι το ελάχιστο ποσοστό αναπηρίας που πρέπει να έχω ώστε να συνταξιοδοτηθώ λόγω αναπηρίας (κοινή νόσο); Για πόσο χρονικό διάστημα θα λάβω σύνταξη αναπηρίας;
Οι ελεύθεροι επαγγελματίες δικαιούνται κύρια σύνταξη λόγω αναπηρίας από κοινή νόσο με ποσοστό αναπηρίας τουλάχιστονπενήντα τοις εκατό (50%) και άνω, που πιστοποιείται αποκλειστικά από το ΚΕ.ΠΑ. Το δικαίωμα συνταξιοδότησης λόγω αναπηρίας λήγει όταν δεν υπάρχει πλέον το προαναφερόμενο ελάχιστο απαιτούμενο (συντάξιμο) ποσοστό αναπηρίας, σύμφωνα με γνωμάτευση του ΚΕΠΑ.
• Η Μάρλεν Ασημακοπούλου είναι Δικηγόρος-Εργατολόγος

spot_img
spot_img