16.8 C
Athens
Τετάρτη, 23 Οκτωβρίου, 2024
ΑρχικήΕΣΕΙΣ ΡΩΤΑΤΕ, Η ΕΙΔΙΚΟΣ ΑΠΑΝΤΑΕσείς ρωτάτε, η ειδικός απαντά
spot_img

Εσείς ρωτάτε, η ειδικός απαντά

-

Της Μάρλεν Ασημακοπούλου*

1.
Τον Ιούλιο συμπληρώνω το 50ο έτος της ηλικίας μου, είμαι παλαιός ασφαλισμένος και διαθέτω στο ΙΚΑ 7.000βαρέα ένσημα κατά προσέγγιση. Ποιες είναι οι καλύτερες προϋποθέσεις για να λάβω πλήρη σύνταξη;
Οι ευνοϊκότερες προϋποθέσεις θεμελίωσης συνταξιοδοτικού δικαιώματος στην περίπτωση σας είναι οι διατάξεις των βαρέων ήτοι τουλάχιστον 4.500 ένσημα εκ των οποίων τα 3.600 να είναι βαρέα, προϋποθέσεις που ήδη διαθέτετε και όριο ηλικίας το 62ο. Απαραίτητη προϋπόθεση για να κάνετε χρήση των ανωτέρω διατάξεων είναι να διαθέτετε πριν την κατάθεση της αίτησης συνταξιοδότησης, 1.000 βαρέα ένσημα τα τελευταία 17 έτη. Χωρίς αυτή την προϋπόθεση θα απολέσετε τις ευνοϊκές διατάξεις των βαρέων και θα συνταξιοδοτηθείτε με τις κοινές διατάξεις ήτοι τουλάχιστον 4.500 ένσημα και όριο ηλικίας το 67ο για πλήρη και το 62ο έτος για μειωμένη.
2.
Είμαι 58 ετών και έχω συμπληρώσει 35 έτη ασφάλισης ΤΣΜΕΔΕ. Επίσης, έχω κάνει αίτηση εξαγοράς 6 ετών σπουδών – τέκνου. Μπορώ να συνταξιοδοτηθώ;
Οι ευνοϊκότερες προϋποθέσεις συνταξιοδότησης στην περίπτωση σας είναι 40 έτη εργασίας και όριο ηλικίας το 62ο. Όταν θα συμπληρώσετε αυτό το έτος θα έχετε ήδη 39 έτη ασφάλισης. Επομένως με την εξαγορά ενός μόνο πλασματικού έτους, θα μπορείτε να συνταξιοδοτηθείτε αμέσως, χωρίς να χρειάζονται περαιτέρω εξαγορές που δεν θα σας ωφελήσουν οικονομικά σε τίποτα, καθώς μετά τα 40 έτη ο συντελεστής αναπλήρωσης μειώνεται. Θα σας συμβουλεύαμε, λοιπόν, είτε να τροποποιήσετε την ήδη κατατεθειμένη αίτηση σας με μείωση του χρόνου εξαγοράς, όπως αν σας αναφέρουμε, είτε να την ανακαλέσετε και να καταθέσετε νέα στην οποία θα αιτήστε μόνο το ένα έτος που σας χρειάζετε.
3.
Είμαι ασφαλισμένος στον ΟΑΕΕ 39 χρόνια και είμαι 65 χρονών. Με ποιες προϋποθέσεις μπορώ να λάβω σύνταξη; Έχω επίσης 2 τέκνα, σε περίπτωση που απαιτείται εξαγορά χρόνου.
Οι προϋποθέσεις θεμελίωσης του συνταξιοδοτικού δικαιώματος στην περίπτωσή σας είναι 40 χρόνια ασφάλισης και όριο ηλικίας το 62ο. Ήδη λοιπόν έχετε συμπληρώσει το απαιτούμενο όριο ηλικίας και σας υπολείπεται ένα μόνο έτος ασφάλισης, το οποίο μπορείτε να το εξαγοράσετε πλασματικού χρόνου τέκνου και να προχωρήσετε στην αίτηση συνταξιοδότησης όποτε επιθυμείτε.
4.
Είμαι 61 ετών, νέα ασφαλισμένη και έχω 3.500 περίπου ένσημα στο ΙΚΑ. Με ποιόν τρόπο μπορώ να βγω στη σύνταξη (πλήρη ή μειωμένη);
Για την θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος στην περίπτωσή σας απαιτούνται τουλάχιστον 4.500 ένσημα και όριο ηλικίας το 67ο για την πλήρη σύνταξη και το 62ο για την μειωμένη. Ως νέα ασφαλισμένη, απαραίτητη προϋπόθεση για την χορήγηση της μειωμένης σύνταξης εκτός από τα 4.500 ένσημα είναι να διαθέτετε και 750 ημέρες εργασίας την τελευταία 5ετία πριν την κατάθεση της αίτησης συνταξιοδότησης. Οι ημέρες που σας υπολείπονται για τις 4.500, μπορούν να συμπληρωθούν μόνο με εργασία ή προαιρετική ασφάλιση. Οι προϋποθέσεις υπαγωγής στην προαιρετική ασφάλιση είναι αθροιστικά οι εξής:
1. Να έχετε διακόψει την υποχρεωτική ασφάλισή σας στον ΕΦΚΑ.
2. Εφόσον η αίτηση υποβάλλεται εντός έτους από την τελευταία ασφάλιση, αρκούν 5 έτη ασφάλισης (1.500 ημέρες) εκ των οποίων τουλάχιστον ένα έτος (300 ημέρες) εντός της τελευταίας πενταετίας πριν την υποβολή της αίτησης. Σε κάθε άλλη περίπτωση απαιτούνται απαιτείται να έχετε πραγματοποιήσει 10 έτη στην υποχρεωτική ασφάλιση (3.000 ημέρες).
3. Να κριθείτε ικανή για εργασία σύμφωνα με γνωμάτευση της αρμόδιας Υγειονομικής Επιτροπής (ΚΕΠΑ)
4. Να μην οφείλετε ασφαλιστικές εισφορές υποχρεωτικής ασφάλισης ή σε περίπτωση ύπαρξης οφειλών αυτές να έχουν ρυθμιστεί.
• Η Μάρλεν Ασημακοπούλου είναι Δικηγόρος-Εργατολόγος

spot_img
spot_img