16.8 C
Athens
Τετάρτη, 23 Οκτωβρίου, 2024
ΑρχικήΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΚΕΝΤΡΙΚΗΑλλάζουν τα δεδομένα στις ΗΠΑ με το νέο δίδυμο των υποψηφίων
spot_img

Αλλάζουν τα δεδομένα στις ΗΠΑ με το νέο δίδυμο των υποψηφίων

-

• Η σίγουρη νίκη του Ντόναλντι Τράμπ, κόντρα στον Μπάιντεν μετέτρεψε τις εκλογές σε ντέμρπι απέναντι στην Κάμαλα Χάρις

Του Μιχάλη Κωτσάκου

Οι ραγδαίες εξελίξεις στις ΗΠΑ με την απόσυρση του Τζο Μπάιντεν από την κούρσα των προεδρικών εκλογών αποτελεί ίσως το πιο σημαντικό θέμα για όλο τον πλανήτη. Και αυτό διότι μιλάμε για το πιο ισχυρό κράτος στον πλανήτη, και ο πρόεδρος των ΗΠΑ έχει το προσωνύμιο πλανητάρχης.
Ο νυν πρόεδρος, ο οποίος σε λίγους μήνες θα αποτελέσει παρελθόν έλαβε μία απόφαση που κατά πολλούς κρίθηκε γενναία, λόγω των προβλημάτων υγείας. Όμως εγώ την κρίνω αναγκαία, διότι ο Τζο Μπάιντεν θύμιζε ένα παππού, ο οποίος αρχίζει να τα χάνει. Και για να ξεκαθαρίσω δεν καίγομαι για το ποιος θα εκλεγεί. Εάν δηλαδή ο επόμενος πρόεδρος θα είναι ο Τραμπ, ή ο αντικαταστάτης του Μπάιντεν.
Πάντως για να πω και του στραβού το δίκιο προσωπικά δεν επιθυμώ την εκλογή Τραμπ. Κι αυτό διότι με ενοχλεί αφάνταστα ο λαϊκισμός που εκφράζει ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ και αυτό το συνωμοσιολογικό που εκπέμπει. Και το κακό είναι ότι αυτός ο ιδιότυπος λαϊκισμός, ο «Τραμπισμός», όπως τον αποκαλούν σε όλο τον κόσμο κινείται σαν επιδημία. Ολοένα και περισσότερους βλέπουμε να κινούνται σε αυτές τις ράγες. Και ολοένα και περισσότεροι ρέπουν προς τη συνομωσιολογία και σε εύκολες λύσεις, οι οποίες στο τέλος της ημέρας δεν έρχονται γιατί πολύ απλά δεν υπάρχουν.
Το ερώτημα που τίθεται πλέον από την προηγούμενη Κυριακή είναι τι θα γίνει με τον αντίπαλο του Τραμπ; Ποιος εκ των Δημοκρατικών θα λάβει το χρίσμα παίρνοντας την σκυτάλη από τον Μπάιντεν; Όλα δείχνουν ότι η Κάμαλα Χάρις, νυν Αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, είναι το φαβορί για να πάρει το χρίσμα και να τεθεί αντιμέτωπος του Ντόναλντ Τραμπ. Όλα δείχνουν ότι στο Συνέδριο των Δημοκρατικών στις 19 Αυγούστου η Κάμαλα Χάρις έχει εξασφαλίσει την πλειοψηφία των εκλεκτόρων, άρα το μόνο που μένει είναι να ανακοινώσει τον αντιπρόεδρο της, ο οποίος όπως λέγεται θα είναι άνδρας και λευκός.
Άλλαξαν τα δεδομένα
Οπότε πάμε στο επόμενο ερώτημα. Μπορεί η Κάμαλα Χάρις να ανακόψει το δρόμο στον Τραμπ, που μετά την απόπειρα δολοφονίας του μοιάζει σαν οδοστρωτήρας, σαρώνοντας στις δημοσκοπήσεις. Όμως τα δεδομένα για τον Τραμπ άλλαξαν. Από εκεί που ήταν σίγουρος κόντρα στον Μπάιντεν τα πράγματα διαφοροποιήθηκαν. Και πλέον η Χάρις αποτελεί πρόβλημα για τον Τραμπ.
Ήδη αυξήθηκαν οι δωρεές προς τους Δημοκρατικούς, που θα βοηθήσουν την προεκλογική εκστρατεία. Και μόνο από την ανακοίνωση απόσυρσης του Μπάιντεν, άρχισε να γεμίζει το ταμείο των εκλογών για τους Δημοκρατικούς. Κάτι που δεν βολεύει τους Ρεπουμπλικάνους, καθώς αυτά τα χρήματα δεν θα κατευθυνθούν στο δικό τους ταμείο.
Ένα δεύτερος πονοκέφαλος είναι ότι πλέον η σύγκριση δεν γίνεται μεταξύ του υπέργηρου Μπάιντεν με τον «τρελόγερο» Τραμπ. Τόσους μήνες ο πρώην πρόεδρος το έπαιζε τζόβενο αν και είναι μόλις δύο χρόνια μικρότερος. Τώρα ο 80αρης Τραμπ θα αντιμετωπίσει την Κάμαλα Χάρις που ακόμη δεν έχει πιάσει τα 60 (έχει κλείσει τα 59). Ήδη οι πρώτες δημοσκοπήσεις έχουν δείξει ότι πολλοί Αμερικανοί πιστεύουν ότι ο Τραμπ είναι πολύ μεγάλος για να υπηρετήσει μια δεύτερη θητεία.
Η υποψηφιότητα της Χάρις μπορεί να αναζωπυρώσει τον ενθουσιασμό μεταξύ των νέων ψηφοφόρων, ένα κρίσιμο μπλοκ στην κούρσα του 2024, όπου ο Μπάιντεν έχανε την υποστήριξή του. «Η Χάρις πιθανότατα θα αναζωογονήσει την ενέργεια και τον ενθουσιασμό πίσω από την εκστρατεία -μπορεί κανείς να το νιώσει αυτό ήδη», δήλωσε στο Newsweek ο Γκραντ Ντέιβις Ρίχερ, καθηγητής πολιτικών επιστημών στο Πανεπιστήμιο Syracuse. «Η πρώιμη συγκέντρωση χρημάτων είναι ένα καλό σημάδι για εκείνη».
Υπόβαθρο
Η Χάρις θα γράψει ιστορία ως η πρώτη μαύρη και γυναίκα από τη Νότια Ασία που θα βρεθεί στην κορυφή του ψηφοδελτίου ενός μεγάλου κόμματος, αν εξασφαλίσει το χρίσμα των Δημοκρατικών. Είναι μια ιστορικά σημαντική υποψήφια.
Εν τω μεταξύ, πιθανότατα θα αντιπαραβάλει το ιστορικό της ως γενική εισαγγελέας της πολιτείας με την ιδιότητα του Τραμπ ως καταδικασμένου υποψήφιου με πολλές και μεγάλες δικαστικές περιπέτειες. Η προσέγγιση του εισαγγελέα έχει πραγματικά να κάνει απλώς με την αποδόμηση ενός θέματος. Πρόκειται για την παρουσίαση και υπενθύμιση των εμπειρικών στοιχείων που μας δείχνουν ακριβώς πώς φτάσαμε σε αυτό το σημείο. Ο Τραμπ δεν μπορεί να κρυφτεί από αυτά τα πράγματα.
Δικαιώματα στην άμβλωση
Οι Δημοκρατικοί προσπάθησαν να καταστήσουν τα δικαιώματα στις αμβλώσεις κορυφαίο θέμα στις εκλογές του Νοεμβρίου. Ως γυναίκα, η Χάρις είναι κατάλληλα προετοιμασμένη για να επιτεθεί στον Τραμπ για το θέμα αυτό ενόψει των πρώτων προεδρικών εκλογών μετά την ανατροπή της απόφασης Roe v. Wade από το Ανώτατο Δικαστήριο.
Ο Τραμπ έχει λάβει τα εύσημα για το τέλος του Roe, επειδή διόρισε τρεις δικαστές στη συντηρητική υπερπλειοψηφία του Δικαστηρίου. Όμως έχει σταματήσει να υποστηρίζει την εθνική απαγόρευση των αμβλώσεων, αν βρεθεί ξανά στον Λευκό Οίκο. Λέει ότι πιστεύει ότι οι αποφάσεις σχετικά με τις αμβλώσεις πρέπει να αφεθούν στις πολιτείες.
Η Χάρις έχει μιλήσει ιδιαίτερα έντονα για τα δικαιώματα στις αμβλώσεις, λέγοντας τον Ιούνιο ότι «τα πάντα διακυβεύονται» με τα δικαιώματα στην αναπαραγωγική υγεία στις εκλογές του Νοεμβρίου. Η άμβλωση είναι μια θέση νίκης για τους Δημοκρατικούς, γι’ αυτό και θα την αναφέρουν συχνά για να κρατήσουν τον Τραμπ σε άμυνα.
Και τέλος ο τρόπος για τον οποίο έχει μιλήσει ο Τραμπ το προηγούμενο διάστημα για την Κάμαλα Χάρις χαρακτηρίζοντας ως «τρελή» και σκύλα» τώρα το βρίσκει μπροστά του. Και να μεν φανατίζει το κοινό του, αλλά προβληματίζει τους ουδέτερους, οι οποίοι σε καμία των περιπτώσεων δεν επιθυμούν τέτοιες εκφράσεις. Και συνήθως είναι αυτοί που κρίνουν το αποτέλεσμα.
ΥΓ. Καλό είναι εμείς οι Έλληνες να ασχολούμαστε με τις παγκόσμιες εξελίξεις, αλλά ξεπερνώντας τον δικό μας μικρόκοσμο. Όποιος και να εκλεγεί θα κοιτάξει πρωτίστως τα συμφέροντα της χώρας του. Εν συνεχεία θα ασχοληθεί με τους υπόλοιπους.

spot_img
spot_img